hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 有全職工作,又出去做兼職,有冇問題? ...
開啟左側

有全職工作,又出去做兼職,有冇問題?

18092001 發表於 2005-8-28 17:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

假設有份全職工作
返一至五,星期六及假日休息

如果再搵一份於星期六/日公作的兼職r
咁樣會唔會唔係幾好?
俾全職間公司知道會唔會炒左你?

先謝
barking 發表於 2005-8-28 18:28 | 顯示全部樓層
睇下咩公司, 如果原公司係行計佣/半自顧既話就無乜所謂.
如果固定月薪, 俾公司知道, 四個字講晒 "弊多於利".
全職果邊唔想因為員工兼職而在工作時間/工作量上作出遷就.
更甚者, 星期六日去邊度玩/消遣等等, 都唔好咁"揚".
 樓主| 18092001 發表於 2005-8-28 18:40 | 顯示全部樓層
[ref=353634]barking[/ref]  在 2005-8-28 06:28 PM 發表:

睇下咩公司, 如果原公司係行計佣/半自顧既話就無乜所謂.
如果固定月薪, 俾公司知道, 四個字講晒 "弊多於利".
全職果邊唔想因為員工兼職而在工作時間/工作量上作出遷就.
更甚者, 星期六日去邊度玩/消遣等等, 都唔好咁"揚".

係固定月薪, 而且頗出名的大公司
而兼職都係大公司, 係要對人的服務性行業

放假去玩都要有避諱? #:-[
barking 發表於 2005-8-28 20:04 | 顯示全部樓層

[ref=353651]18092001[/ref]  在 2005-8-28 06:40 PM 發表:

係固定月薪, 而且頗出名的大公司
而兼職都係大公司, 係要對人的服務性行業

放假去玩都要有避諱? #:-[

公司唔同學校,
除非自己係老鬼, 如果唔係在公司揚出太多私人野會有些意想不到的收獲:
本身公司一星期返5日, 有次俾人知道我星期六去某一度玩,
咁o岩公司星期六要搵人OT, 跟住上司就黎啦....
「嗯~呀華佬, 你星期六係咪去邊度玩呀, 不如咁啦, 你星期六返一返公司先,
朝早做完D野早少少走, 再去玩都順路架嘛~」
咁就俾人老屈左半日啦。#

咁既情況, 通常有經驗的人都會咁講:
「我星期六約左人呀,去邊度玩?仲未定呀,要夾番班fd先知~
順唔順路?唔知呀,因為如果多人去的話就湊夠人去搭的士,
搭的士無得淆低。」

[ Last edited by barking on 2005-8-28 at 20:09 ]
marioso 發表於 2005-8-28 20:20 | 顯示全部樓層
小弟只係知道政府工如果有做埋part time 既要申報,
唔知呢d大公司洗唔洗呢?
yuenpo 發表於 2005-8-29 00:08 | 顯示全部樓層
呢點要睇你同全職果間公司點樣簽約
有時張約寫明唔可以
又或者要申報
並且如果兼職都要做同本行無關及不可涉漏公司情報
(例如在會計行做唔可以出去開鋪幫人報稅)
ASV66 發表於 2005-8-30 20:35 | 顯示全部樓層

有好多公司都接受員工搵PT, 條件係工作性質唔可以同公司有衝突, 同埋一定要向公司申報.

不過小弟以前有個同事, 一放假就幫隔離公司楂車, 而且大家既業務仲係完全一樣! 一做做左十幾年添!
fai 發表於 2005-8-31 09:18 | 顯示全部樓層
[ref=353770]barking[/ref]  在 2005-8-28 20:04 發表:

公司唔同學校,
除非自己係老鬼, 如果唔係在公司揚出太多私人野會有些意想不到的收獲:
本身公司一星期返5日, 有次俾人知道我星期六去某一度玩,
咁o岩公司星期六要搵人OT, 跟住上司就黎啦....
「嗯~呀 ...

我覺得你既經歷只係由於你公司既文化和背景先會咁啫,未
必間間公司都適用。因為處處老闆同同事做事作風都唔同。
[i]影像.從心[/i]