hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 特首對六四的言論
開啟左側

特首對六四的言論

chai 發表於 2009-5-14 21:58 | 顯示全部樓層

曾蔭權不代表我~~~~~~ 講完﹗
*天下雖安 忘戰必危*
12A 發表於 2009-5-14 22:09 | 顯示全部樓層
家人說 : 六四可以淡化嗎

各位後生仔, 要對六四多認識, 唔好靠官方資料
官方資料是有=無, 一句 春夏之交的政治風波, 是動亂就算

現在的中小學生在六四後出世, 只能靠二手資料接觸六四
政府想為他們洗腦, 好簡單, 在國民教育/中史課課程做手腳便行
到時就會有更多年輕人不認識六四, 上堂講什麼就信什麼
最終影響爭取平反六四的工作
九巴十六 與你在 GA5505 相見
LNChickenRice 發表於 2009-5-14 22:50 | 顯示全部樓層
對此等人渣級0既政治人已經失去信心
(開始覺得呢位特首比前任姓董0既,表現更加人渣...
小弟都諗唔到其他比「渣」更好0既形容詞0黎形容佢...)

事實上年年6.4晌維記0既悼念活動
已經令政府0既「洗腦工程」完全失敗...
(「全世界都在看~」:我地對6.4呢件事0既睇法...)

再講一次,6.4事件已經被當年見到直播畫面0既各位
記錄在案......[當日0既電視畫面,相信網上一搵就有...],根本不容抵賴
[連C.Y. Hsu 0既<The Rise of Modern China>(高考世史用書,6版)
都寫成章篇幅講6.4,教科書想篡改歷史?佢地d良心真係幾毫子一斤[俾政府包銷!]...]

香港人最重要0既資產係「可以改變中國未來0既力量」
孫中山當日晌香港搞革命如此,我地各位今日都如此
中央政府怕0既正係香港人呢種「可以連政權都推得倒」0既理性力量
不過,呢樣0野先係我地比各地0既中國人更優勝0既地方
(事關除香港以外,其他中國人0既社會都係將洗腦當平常
而半點疑問、半分0既理性思維都無...)

拜託各位香港人唔好隨便將呢份歷史留落0黎0既「資產」敗0左去
對歷世歷代0既中國人唔住!大家咁話啦

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
DIH 發表於 2009-5-14 23:37 | 顯示全部樓層

雖然我年年都冇去六四晚會、年年都冇去七一遊行,主因係唔想屋企人擔心;
親眼睇住六四發生的一代,口中說不要再提往事,我估內裡其實是心死、無奈、恐懼,
既然做甚麼都不會有結果,倒不如今朝有酒今朝醉,馬照跑舞照跳。

但六四需要平反是我作為中國人、作為中國香港中文大學畢業生,心目中堅定的追求,
早前去了北京旅行,我在人民英雄紀念碑前拍照,心中想著的就是二十年前的人民英雄。

做生意我唔識,對金融無概念,我只知道年青人與學生是國家的棟樑,
一個國家政權可以狠心到把未來的棟樑砍掉,這個政權的心已經腐爛,
以後它做甚麼,是對是錯都沒有人會進諫、糾正,只餘下阿諛奉承,
當它沉醉在大地在我腳下之時,全世界都在看戲,這個把柄會是令它心臟病發的一條刺,
將來後繼無人、支持不下去時可不要抱怨。

記得周星馳《濟公》中的袁霸天嗎?他與魔鬼交心,魔鬼回敬給他的是一塊一捏即碎的石頭,
即使你肯與魔鬼為伍,你都只是魔鬼作惡的另一個受害者。

坦白說,在中國共產黨能認真確切了解,自己在過去一世紀對中國帶來甚麼影響(有好有壞)之前,
它沒有資格對日本改歷史書等問題「說三道四」,雪亮的平民百姓可以,滿手血腥滿口謊言的中共不可以。
又或者,中共與日本根本在媚來眼去,有需要就煽動民間情緒,過火就忙於撲火。
中共啊中共,民意不是你的工具、人民不是你的玩具!

曾蔭權話自己代表香港人整體意見?
倘若佢係一人一票選出,我都唔會批評佢咁講,
但正如今晩收音機講,奴才始終是奴才,
奴才說歪理,比主子還要狠,因為沒有顧慮。

對稿讀,你這個推銷員太失敗了。

DM17 發表於 2009-5-15 00:11 | 顯示全部樓層
阿特首都係曲線緊
將個波拋番比香港市民
即係話:"你班香港人一見經濟好就連六四都可以淡忘
我只係引述你班香港人既意見,
唔好唔記得特首我只係一份工 "

點知曲線不成,兼比人插多鑊甘
史上空前最強大戰!
~誰@359~ 發表於 2009-5-15 00:15 | 顯示全部樓層
特首提醒左我…
人生有幾多個廿年?最緊要係去表態
字大只顯得人自大
edhong 發表於 2009-5-15 00:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
orange 發表於 2009-5-15 00:23 | 顯示全部樓層
呢頭話將會推出趙紫陽當年被軟禁時30小時錄音內容集
結成書,另一面特曾曲線地提醒大家六四快將二十年

當年發生既事同今時今日經濟起飛係兩回事,只談不論歷史,
結果咪繼續俾人話只係識囉著數,特曾如果只係表達個人意見,
市民係會尊重,但不能用一人言論就代表全香港人
益童學校,全民教育
edhong 發表於 2009-5-15 00:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2009-5-15 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 dbat98D 於 2009-5-14 18:57 發表

回說被罷免嘅陳生, 佢有佢觀點與角度, 雖則我唔全部認同
例如解放軍無殺過人. 但成件事我覺得係親泛民一黨輸打贏
要, 如果唔同佢地觀點就要被罷免, 下 ...

偷換概念。

解放軍有否殺過人,是一個factual的問題,不是觀點問題。

回說曾生,這個人一開始我就覺得自我中心到極點(董生還不算自我中心),
我為這人此番言論並不感到驚訝。