hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) d細路咩事..??
開啟左側

d細路咩事..??

AD15113 發表於 2009-5-16 00:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

諗起上來真系好火,真系世風日下,,唔識尊重人,仲想嚇人
今日系我家樓下的商場,屋苑商埸所以唔系好多人,,我入洗手間,,大約行到門前一米左加..有個大約十歲既細路行出來..對住我笑kk,,跟住渣個拳頭好似想打我咁,,咁用好唔滿意既眼神望一望個..點知佢仲好串咁同我講 [咩啊]..把鬼火..真系好想拉個細路去搵保安,,但我又唔知佢父母系點既人所以冇再理佢..

但我真系唔知D父母系點教仔,,我地以前細個聲都唔敢聲,,而家果個細路,,不單止冇禮仲識嚇人..真系忍唔住要POST上來
JHKTO 發表於 2009-5-16 15:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-5-16 15:50 | 顯示全部樓層
AD18 發表於 2009-5-16 16:01 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-5-16 15:50 發表
我個Friend做警察, 話而家d細路, 老豆輕輕打下就報警
真係都唔知點解香港會搞成咁

由好怪而家既父母過份地溺愛佢地既仔女 , 令佢地驕生慣養

所以 , 而家既情況 , 佢地既家長必須負上全責
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
32 發表於 2009-5-16 16:16 | 顯示全部樓層
政府將體罰妖魔化亦係一個問題,細路唔打得,齋講道理,真係搵你教
3357。KS8450 發表於 2009-5-16 17:55 | 顯示全部樓層
原帖由 JHKTO 於 2009-5-16 15:34 發表 而家D小孩簡直一代不如一代早熟, 恃寵生驕, 走精面, 父母又不嚴加管教, 只會一面倒責怪政府/學校/媒體.....唉....

你識個細路本人咩
3357。KS8450 發表於 2009-5-16 17:56 | 顯示全部樓層

原帖由 AD15113 於 2009-5-16 00:51 發表 諗起上來真系好火,真系世風日下,,唔識尊重人,仲想嚇人今日系我家樓下的商場,屋苑商埸所以唔系好多人,,我入洗手間,,大約行到門前一米左加..有個大約十歲既細路行出來..對住我笑kk,,跟住渣個拳頭好似想打我咁,,咁用好 ...

俾個細路大下都叫保安? 
咁佢話"打你丫拿"係咪要叫防暴警察 
DIH 發表於 2009-5-16 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 3357。KS8450 於 2009-5-16 17:56 發表

俾個細路大下都叫保安?
咁佢話"打你丫拿"係咪要叫防暴警察

雖然小童無須負刑責(類似啦,實情係咪?),我諗如果有人真係感到受威嚇而有證人,
或該細路真係打出手,都可以告佢,「告到佢入男童院」(此為意氣說話)。
kwyeung 發表於 2009-5-16 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-5-16 18:45 發表

雖然小童無須負刑責(類似啦,實情係咪?),我諗如果有人真係感到受威嚇而有證人,
或該細路真係打出手,都可以告佢,「告到佢入男童院」(此為意氣說話)。 ...

大過8歲就要負刑責架啦... 唔係童黨燒屍個班人咪可以無法無之?
kwyeung 發表於 2009-5-16 20:10 | 顯示全部樓層

原帖由 3357。KS8450 於 2009-5-16 17:55 發表

你識個細路本人咩

唔需要識個細路本人, 你行出街望下已經知咩野一回事。

搭地鐵見過幾次有細路因為無位坐,
係度喊到拆天咁等人屈服, 個阿媽仲要諗辦法安撫佢。

我以前做細路時, 數三聲仲唔收口, 一係俾人兜巴星,
一係阿媽行左去, 由得你係街獻醜。
雖然我覺得呢d方法係專制少少,
但起碼會學識尊重其他人, 唔會以為宇宙圍你公轉。

諗起以前做part-time教中學補習班,
有個阿媽有日發我晦氣, 話細路你唔交功課都唔應該鬧,
交齊功課俾獎勵先有推動力。
個一刻好本能反應咁駁翻佢︰
「中學啦喎... 仲要派貼紙cup印仔呀?
做齊功課係應份既, 做唔齊係佢無盡自己責任,
你準時返工係咪要叫老闆加人工?」

咁樣縱容仔女, 大個左有咩問題, 肯定第一個唔係怪自己,
而係怪哂全世界人先。至於責任心等等, 都唔好咁高期望。