hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 無知問題﹕請問蛇口--珠海的船會否駛經香港水域﹖ ...
開啟左側

無知問題﹕請問蛇口--珠海的船會否駛經香港水域﹖

china 發表於 2009-5-18 16:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題,謝!

p.s﹕加問隨了海天/海舜外,多用甚麼船種行走﹖有沒有頭等服務﹖
老豆 發表於 2009-5-18 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 china 於 2009-5-18 16:41 發表
如題,謝!

p.s﹕加問隨了海天/海舜外,多用甚麼船種行走﹖有沒有頭等服務﹖

不會駛經香港水域

常用一定係春系
之外還有九洲以及江華二號同江華三號
同埋江華二號好似每日得一班, 蛇口開17:00往珠海九洲港
而江華三號亦好似係得一班, 珠海九洲港開15:30 往蛇口
( 如有資料錯誤,請更改 )

據知海舜好似有頭等艙
但在售票處的顯示屏幕卻只顯示出 等級係 - "普通" 同埋 價錢係 - " 95.00 "
所以真係唔知係唔係唔賣頭等飛的
其餘既船都不設頭等艙

以前還會用斗門, 恆星等等船種行這條線
但現在用這些船既機會唔大, 可能甚至沒有

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
barca_399 發表於 2009-5-19 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 老豆 於 2009-5-18 17:00 發表

常用一定係春系
之外還有九洲以及江華二號同江華三號
同埋江華二號好似每日得一班, 蛇口開17:00往珠海九洲港
而江華三號亦好似係得一班, 珠海九洲港開15:30 往蛇口
( 如有資料錯誤,請更改 )

...

錯了.....
每日江華二 江華三只會其中一隻行珠海至蛇口一個來回

另外亦冇話一定用春系行走珠海至蛇口..
用金星,鵬星,斗門,銀星走全日的例子亦有唔少

barca_399 發表於 2009-5-19 18:18 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2009-5-18 17:00 發表

據知海舜好似有頭等艙
但在售票處的顯示屏幕卻只顯示出 等級係 - "普通" 同埋 價錢係 - " 95.00 "
所以真係唔知係唔係唔賣頭等飛的

...

唔知你那裡據知返黎,
不過我據知我自己就見過以下東西

其餘既船都不設頭等

除海舜外...恆星,金星亦設頭等艙
而頭等艙及貴賓艙都有的船就係austal 40M 級...(不過現在用的機會十分微)

老豆 發表於 2009-5-19 18:29 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2009-5-19 17:05 發表
亦冇話一定用春系行走珠海至蛇口..
用金星,鵬星,斗門,銀星走全日的例子亦有唔少 ...

我都聽聞過以前行這條線用過不少金鵬銀星斗門行
不過在近期
都好似無乜機會見到這幾艘船行這條線...

送上09年2月28日拍攝的:
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
barca_399 發表於 2009-5-19 18:32 | 顯示全部樓層
原帖由 老豆 於 2009-5-19 18:29 發表

我都聽聞過以前行這條線用過不少金鵬銀星斗門行
不過在近期
都好似無乜機會見到這幾艘船行這條線...

送上09年2月28日拍攝的:
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/S_z1nJ6aHwXqMvzVW4jjgDfg9JQ-_8/blog/20090519062532 ...

你敢肯定?
請問你隔多久去一次蛇口港呢?
一日一次?一星期一次?一個月一次?

老豆 發表於 2009-5-19 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2009-5-19 18:32 發表

你敢肯定?
請問你隔多久去一次蛇口港呢?
一日一次?一星期一次?一個月一次?

其實可以查番下近期珠江個航班表
http://www.cksp.com.hk/ship_schedule/main.html

就睇今日先...斗門走海天
睇番09年2月28日...銀星走海天
仲有好多日子出船都唔同...都可以參考下的
斗門不走海天時... 亦會有機會走澳門内港<->蛇口
銀星都係...
而至於金鵬星...
一日就會用其中一艘用黎走中港城<->蛇口...之後到屯門<->蛇口
另外一艘亦有可能用黎走澳門内港<->蛇口

送上09年3月28日的:

其實我唔敢話100%肯定那幾艘船無乜機會行這條線
但我個人觀測所得... 就是這樣 [ 但觀測得比較少 ]
當然... 我不是每天都去蛇口.. 亦可能從中有錯漏
不過如果那幾艘船真係經常行這條線的話... 請問有沒有版友可以比D相參考下呢?
不過若那幾艘船真係經常行這條線或者不是無乜機會行[即係甚少行]的話..僅此道歉

barca_399 發表於 2009-5-19 18:56 | 顯示全部樓層
原帖由 老豆 於 2009-5-19 18:48 發表

其實可以查番下近期珠江個航班表
http://www.cksp.com.hk/ship_schedule/main.html

就睇今日先...斗門走海天
睇番09年2月28日...銀星走海天
仲有好多日子出船都唔同...都可以參考下的
斗門不走海天時... 亦會有機 ...

今日斗門的例子就可作參考啦?
你唔俾斗門日間有行珠海嗎?
又或者當日行九龍,澳門的船,....
在其他時間會行走珠海線嗎?
我就見過銀星只在晚上行珠海線

老豆 發表於 2009-5-19 18:59 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2009-5-19 18:56 發表

今日斗門走得海天一個來回都可以用黎做參考...
佩服....
你唔俾斗門日間有行珠海嗎?

我沒有話唔比
但係就算真係會行...都唔係話無可能
但係出現既次數就未必多...
就正如我所講的 " 無乜機會 " ..但不代表沒有機會
barca_399 發表於 2009-5-19 19:02 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2009-5-19 18:59 發表

我沒有話唔比
但係就算真係會行...都唔係話無可能
但係出現既次數就未必多...
就正如我所講的 " 無乜機會 " ..但不代表沒有機會

你憑乜話出現既次數未必多先..
你又唔係見到...更加唔係知深船船隻調配方式.....

我話今日隻春同斗門調轉航線黎行幾個來回都得O架啦

你D"可能" "有機會"等字眼我都識...
春系唔行珠海,就有可能行走海天同澳門
斗門有機會行走蛇口線...亦有機會行走TURBOJET 的深圳至新港澳碼頭 :D