hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 呢張唔係人人有
開啟左側

呢張唔係人人有

老豆 發表於 2009-5-27 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kenchan_0710 於 2009-5-27 21:08 發表
Your English is of course not the worst in HK among your age, no need to be depressed.
Well, you got the point that English or other language can only be improved by using it, so what you need is to try your best to use it in whatever occations that is possible.

認同
所以HORTA兄,我真係支持你根據Kenchan兄既方法黎學習。
其他那些不斷只懂得話你英文有幾唔好有幾差既人,真係不需要理會。
大把中學生既英文比你差,我在自己學校都見識唔少,
有D更加係只得P5,6 既英文水平,只係某D人未見識過。

真係有心人,例子就像這位版友,真係有心去講去教導你用咩方法,
而唔係得把口係到執你英文再踩你D英文有幾差。
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
AnsonCCF 發表於 2009-5-27 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 老豆 於 2009-5-27 21:26 發表

認同
所以HORTA兄,我真係支持你根據Kenchan兄既方法黎學習。
其他那些不斷只懂得話你英文有幾唔好有幾差既人,真係不需要理會。
大把中學生既英文比你差,我在自己學校都見識唔少,
有D更加係只得P5,6 既英文水平,只係 ...

某某富家子弟都不相伯仲啦

P.S 唔好對號入坐呀
s103597p 發表於 2009-5-27 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 cacilhas 於 2009-5-27 07:34 發表

好多謝你入黎回覆我先 !

即係呢 , 阿富家子弟 ( 好似係 ) , 我相信我係一個會思考既人 , 我睇得明佢想講咩係經過我既慎重思考 ,  其實或者我可能估錯而佢又無講 ! 人地中文表達能力未必係最好 , 不過佢上得黎 , 再 ...

無錯,佢地的確係死性不改

但係,我亦不認同你那種加鹽加醋去話人的行為

你又知人地成日都咁得閒去遊船河坐分柴坐豪華位?

人地唔洗返學讀書呀?

人地無其他重要O野要做呀?

似得你咁得閒去加鹽加醋話人?

AnsonCCF 發表於 2009-5-27 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 s103597p 於 2009-5-27 21:35 發表

人地唔洗返學讀書呀?

似得你咁得閒去加鹽加醋話人? ...

家陣唔係我地加鹽加醋而係事實擺左眼前,唔信o既自己 search 下
lam926 發表於 2009-5-27 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 27-5-2009 20:24 發表
So what is the function of learning English? I know my english is the worst amongs the teenages in the age of 14-15, but if I do not try apply it, how can I improve? I don't agree that doing exercise  ...

我當然知道
我可以話你聽 大部份香港人 o既 grammar 係好過 本身母語係英文o既國家/地方
但點解我地成日都覺得自己英文唔掂?
係因為我地好少機會用到
冇錯 我知你唔識打中文 英文亦係學緊
但我覺得你唔一定要'想'自己講出泥/表達出泥o既英文係'好似'好大人咁樣
我唔知你明唔明我講咩
其實你d文法係有哂概念 但我認為你好多都搞到亂哂 係好亂
香港好多中學生都會係咁 我大你6年 我d同學 都重可以有好多如 i is the winner 呢d攞命o既字句
我覺得你可以試下用下簡單英語 唔駛下下用到d字咁靚
希望你可以唸下
細個識吹牛,大個做物流
lam926 發表於 2009-5-27 22:28 | 顯示全部樓層
原帖由 AnsonCCF 於 27-5-2009 22:04 發表

家陣唔係我地加鹽加醋而係事實擺左眼前,唔信o既自己 search 下

冇錯 horta 我唔知
但mr.horrible 就行走各大討論區
細個識吹牛,大個做物流
PoohPoohJoe 發表於 2009-5-27 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 s103597p 於 2009-5-27 21:35 發表

人地唔洗返學讀書呀?

當你品嚐完佢所出既遊記
你會不禁大嘆點解佢可以咁得閒
玩即時來回
AnsonCCF 發表於 2009-5-27 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-5-27 23:20 發表

當你品嚐完佢所出既遊記
你會不禁大嘆點解佢可以咁得閒
玩即時來回

人地都講到明去完南韓返黎,鋪船癮起又要走去搭返轉囉
 樓主| cacilhas 發表於 2009-5-28 07:30 | 顯示全部樓層
即係呢咁多位 , 無謂再過錢俾佢地 , 係英文呢個問題上我地可以收工架啦

有人話佢無地方練所以上黎用英文 , 好 , 咁話佢知有咩錯 , 唔係照舊就我係中學生 ! 聖人都有錯啦 !
仲有人唔識趣 , 人地講明無地方所以先上黎用英文 , 佢就話討論區並不影響什麼 , 那又何必針對住一個正在學習階段既中學生既英文呢 ?
即係你上黎練 , 有錯 , 人地話你知 , 咪改囉 , 教你個開心 , 你自已都有得著 !

唔係 , 錯照舊 , 你話我錯呀 , 我係咁架啦 , 吹呀 , 我只係個中學生你想點oY ! 係咁既話你練咩英文 ?
 樓主| cacilhas 發表於 2009-5-28 07:32 | 顯示全部樓層

人地唔洗返學讀書呀?

即係呢 , 我係唔會加鹽加醋老作去講人既 , 先有幾位版友證明後 , 我再想話 , 你有無留意佢d post ? 無既無得好講 , 還望你search一下 , 佢日日都有相出咁濟 , 唔係坐去馬交就會去下離島為左咩 , 我唔知 !
話說在09年1月30日,我剛從韓國返港沒多久,
突然有一鋪船癮,就決定遊船河過澳門。
而且對上個次坐FOILCAT已經是08年4月5日的事了,當時是和家人過澳門看周杰倫在威尼斯人綜合館裏舉辦的演唱會。

坐分柴
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D8