hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 救跳軌漢 乘客按掣衝出惹混亂
開啟左側

救跳軌漢 乘客按掣衝出惹混亂

3av188 發表於 2009-5-28 03:25 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2009-5-28 00:59 發表

唔開門起碼唔洗再照顧車入面班人著,
開左既話就要幫助疏散等等,
如果救援人員岩岩到既話,
拯救都會拖延

新聞說會截電後救援,車箱冷氣通風未知有否影響

如果真係冇照明冇冷氣,困四十五分鐘我個人是不可接受!
3AV188.HD199
Anpretext 發表於 2009-5-28 03:38 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2009-5-28 03:25 發表

SP1900截電後照明就應該有既,
冷氣等各師兄解答
lzengalau 發表於 2009-5-28 08:12 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2009-5-28 03:25 發表

以咁既事所涉及人數/規模黎計, 45分鐘係長左d, 但係論急就點都唔夠救援隊伍急, 另外, "困"45分鐘或以上, 咁既情況就話接受唔到, 香港人自己走去輪乜輪物自願排幾粒鐘隊又可以乖乖地坐响度等, 咁又點解釋... 就算非自願的例如大塞車, 以前熱狗就多d人要求走, 因為真係無氣抖, 宜家冷馬照企都唔區, 兩三個鐘都無人嘈... 根本呢d相對地係小事, 如果遇著好似內地/日本/歐洲搭火車搭飛機中雪災地震, 困响火車飛機入面至小斷鐘計.
da54 發表於 2009-5-28 08:33 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2009-5-28 08:12 發表

以咁既事所涉及人數/規模黎計, 45分鐘係長左d, 但係論急就點都唔夠救援隊伍急, 另外, "困"45分鐘或以上, 咁既情況就話接受唔到, 香港人自己走去輪乜輪物自願排幾粒鐘隊又可以乖乖地坐响度等, 咁又點解釋... 就算非 ...

長途火車飛機、自願排隊豈能和乘坐通勤列車相比?你的比較是否牽強了一些?
至於你們信不信?反正我信了
lzengalau 發表於 2009-5-28 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-5-28 08:33 發表

長途火車飛機、自願排隊豈能和乘坐通勤列車相比?你的比較是否牽強了一些?

1. 以內地日本歐洲搭車搭機做例, 未必係指長途的, 亦可以係通勤, 而且我係指遇到雪災地震呢d意外而停駛令乘客受困, 而唔係話搭長途車/機果種長時間法. ps. 歐洲有輕鐵線通勤的都可以一頭一尾行足兩個鐘...
2. 有時d野, 瘋狂起上黎, 唔自願都變自願照去照做...
3. 要論通勤, 從定義上睇, 升降機都係通勤類交通工具之一, 困 lift 比困車更難攪環境更差, 部 lift 唔生性起上黎, 攪極都攪唔郁的話, 困超過一粒鐘都唔出奇.
mmlcs36 發表於 2009-5-28 11:54 | 顯示全部樓層
前KMB員工家屬 發表於 2009-5-28 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2009-5-28 03:38 發表

SP1900截電後照明就應該有既,
冷氣等各師兄解答

SP1900在沒有高壓電(或者落弓)的情況下(不計過中性區),

1分鐘後就會出節電模式, 冷氣關閉, 只會出風, 車上只餘下1/3

的照明燈, 所有新聞直線的TV會關掉, 可維持70分鐘, 一般等候

救援的話, 70分鐘已經足夠, 假若30分鐘仍然被困, 一般控制中心

會安排在路軌上清客, 或者安排另一班車在鄰線, 由職員安排下

玩 " train to train"
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
gn3509 發表於 2009-5-28 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2009-5-28 03:21 發表
45分鐘未必人人可以接受,人有三急、身體不適,或真係有急事,想走先,我覺得亦係人之常情

如果死者卡住列車,又或有甚麼特別情況,遲兩三小時才開門,各位的見解又是否相同?... ...

果百幾人全部都係"人有三急、身體不適,或真係有急事"?我就唔信喇
同埋呢,"如果"係冇意思,"如果"係會出到無數個"結果"
今期流行:690是原罪
Anpretext 發表於 2009-5-28 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2009-5-28 12:15 發表

SP1900在沒有高壓電(或者落弓)的情況下(不計過中性區),

1分鐘後就會出節電模式, 冷氣關閉, 只會出風, 車上只餘下1/3

的照明燈, 所有新聞直線的TV會關掉, 可維持70分鐘, 一般等候

救援的話, 70分鐘已經足夠, 假 ...

東鐵玩Train to Train
係九龍塘站應該唔易掛
lzengalau 發表於 2009-5-28 14:56 | 顯示全部樓層

莫講話九龍塘, 我諗好多度都唔係易, 東鐵線車與車之間個gap應該比其他線闊, 要車過車仲惡攪過落路軌行, 橫掂都係要封路做既情況下對比...