hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一些路線的更份
開啟左側

[問題] 一些路線的更份

fokck 發表於 2009-5-29 02:17 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2009-5-29 00:13 發表 應該兩樣都有.63X 都有更份兩轉, 夜晚收最早 (10:00pm 左右入天慈), 不過返廠要做員工車補返數.10 呢類就唔知, 不過假日既S 車係開6 轉 (朝九晚六個款).另問, 通宵更司機又如何?以前聽N121 個司機講話頭班車 ...

嘩,N121 果班就慘咯,聽聞果一兩個要做 98S 朝早
班次既字軌,做到去美孚過九點,仲要私牌返九廠,
成十點先收得工! 

一般黎講大部份通宵線更份八九點已經要返廠報到, 
十點鐘已經要開工,做下日間線咁,之後返通宵線直

N237 柯打朝早 35S 同埋更辛苦既 98S 都算係例外
既遲開遲收字軌,但據我所知普遍通宵線司機都唔鍾
意日頭再加柯打

多啦A夢
fokck 發表於 2009-5-29 02:22 | 顯示全部樓層
原帖由 brian 於 2009-5-29 02:08 發表 站在車長的立場,比較喜歡長時補多d水?定係做少d賺少d?

各有各極端,不過較多人鍾意多補水既更份。 

「懶人更份」例如屯門廠 62X 個別只做朝早加夜晚 
各一轉就收工既字軌,差不多個個「補蛋」,一樣
有日薪車長做長期掛牌。
多啦A夢
64xxx 發表於 2009-5-29 03:32 | 顯示全部樓層
鍾意補水多少真係因人而異...

N121 + ORDER真係攞命架, 不幸地小弟都有齊N121. 98C, 98S嘅底...

好彩暫時都未需要返, 最好永遠唔洗返N121就最好...

聽D師兄講以前N車係無ORDER哩回事, 3轉車好好做...

不過就因為有部份師兄嫌N車無補水, 公司就加D ORDER落去比你嘆吓...

所以先出現N121咁難頂嘅現象出現...
巴士佬錯。
av220 發表於 2009-5-29 09:47 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2009-5-29 02:22 發表

各有各極端,不過較多人鍾意多補水既更份。

「懶人更份」例如屯門廠 62X 個別只做朝早加夜晚
各一轉就收工既字軌,差不多個個「補蛋」,一樣
有日薪車長做長期掛牌。 ...

不過係咪長年都係掛個個字軌? 定係下個月會輪去有補水既字軌?
我都有聽聞89c k 廠蛇車係補蛋, 有司機嫌係個個月都補蛋而唔肯掛 (因為只有一條蛇).

正常來說, 全部字軌補得平均少少, 咁司機就會輪得開心d.
今個月補到暈, 下個月輕鬆返d 補蛋, d 司機都係接受.
上面89c 蛇個字軌, 個個月吃蛋, 我諗真係要搵六叔掛先得..........

另外108/110/606/671 呢類又如何處理?
我見108 夜更成7pm 先開工, 計埋98d order 都係唔夠數(?)......
2A_DL13 發表於 2009-5-29 11:37 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2009-5-29 01:56 發表

不過收入就....

N車有通宵津貼喎!
Your global lifestyle partner..
GR614 發表於 2009-5-29 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2009-5-29 01:41 發表
N241好似有個字軌...8個鐘唔使已經收車...
個個月做正真係爽..

順便問埋N241司機係咪要order 6C?成日夜晚10點左右係九碼見好多唔係6C掛牌既車

同埋仲有咩線要order?

另問,係咪另外有日間線要order N241?
セブンアイランド大漁
EE9255 發表於 2009-5-29 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2009-5-29 00:49 發表
九巴司機既基本工時係 8 粒鐘
就算真係做兩轉既話 , 計埋休息時間都唔會得 7 粒鐘咁少啦  
唔夠7粒鐘工時的更份大把啦..好出奇的嗎?
ASV50 發表於 2009-5-29 15:22 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2009-5-29 01:41 發表
N241好似有個字軌...8個鐘唔使已經收車...
個個月做正真係爽..

加order係遲早既事...
ASV50 發表於 2009-5-29 15:24 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-5-28 23:38 發表
請問九巴的一些一單要約100分鐘的路線,司機一更要行幾多轉?
(例如以前的70號)
我計如果2轉,連埋休息時間都係大約7個鐘,似乎又太少,
但係如果3轉,連埋休息時間要成11個鐘,似乎又太多 ...

11個鐘有幾多?最多補夠六仔..

一條線咁多字軌, 搵幾個字軌做3轉, 幾個字軌做2轉, 順手加幾多Order
條數一定有得做

fokck 發表於 2009-5-29 15:26 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2009-5-29 09:47 發表 不過係咪長年都係掛個個字軌? 定係下個月會輪去有補水既字軌?我都有聽聞89c k 廠蛇車係補蛋, 有司機嫌係個個月都補蛋而唔肯掛 (因為只有一條蛇).正常來說, 全部字軌補得平均少少, 咁司機就會輪得開心d.今個月 ...

62X-S1,梗字軌,逢星期一至六都係朝晚各一轉收工,無柯打。司機頗碌車。

S34、S35 平日都係朝晚各一轉收工,不過有得輪有補水既字軌。
多啦A夢