hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士多媒體分享區 (M2) 新界西北唯一一台紅頂大牌箱
開啟左側

新界西北唯一一台紅頂大牌箱

ATR50 發表於 2009-5-29 20:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

攝於5月6日@洪水橋輕鐵站(往屯門方向)

歡迎跟相
.........
bbahwing 發表於 2009-5-29 23:33 | 顯示全部樓層
呢架車個內籠睇落仲好企理,我唸呢位車主應該keep得部車幾好,唔知部車仲可以行多幾耐呢?
JN6854 發表於 2009-5-30 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 bbahwing 於 2009-5-29 23:33 發表
呢架車個內籠睇落仲好企理,我唸呢位車主應該keep得部車幾好,唔知部車仲可以行多幾耐呢?

紅小二代0的保養比三代仲要好
我之前搭黃埔旺角架二代都超企理

行多幾耐 一睇行車證二睇車主續唔續
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
Volgren474 發表於 2009-5-31 11:10 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

71果兩部籠係keep得靚
不過性能差到不得了
ML29 發表於 2009-5-31 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Volgren474 於 2009-5-31 11:10 發表
71果兩部籠係keep得靚
不過性能差到不得了

那兩部二代天天被「摩打手」/「碌神」摧殘,性能想好也難……

如果說性能好的二代紅頂,早前坐過觀旺線某部二代就真的不錯,太子道東
上天橋也飛到9X km/h……
We're part of The Go-Ahead Group
KC=] 發表於 2009-5-31 22:57 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

DB1394 呢部都好得,唔知你係咪講緊呢部
ML29 發表於 2009-6-1 02:40 | 顯示全部樓層

原帖由 KC=] 於 2009-5-31 22:57 發表
DB1394 呢部都好得,唔知你係咪講緊呢部

不是,我說那部是EZ4691。
We're part of The Go-Ahead Group
KC=] 發表於 2009-6-1 22:15 | 顯示全部樓層
其實好多時除左睇車齡,仲要司機/車主識KEEP...
有D石仔行左五,六年已經殘哂,
相反有D柴仔行左十年仲好好去,上得仲順過氣艇..
LZ4519 發表於 2009-6-2 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 KC=] 於 2009-6-1 22:15 發表

正如 荔景個3架..
ew9953 , jl 7796, ex5348
中間個架真係上清麗斜要2波..
反而另外個2架..
後者雖然多黑煙..
但起碼都叫有d力上...
9953就中等..
JN6854 發表於 2009-6-2 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 KC=] 於 2009-6-1 22:15 發表

0個批「石頭」得底盤編號頭幾架0個批仲叫做好0的
三位數0個堆0野就真係十有六、七已經散晒...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例