hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 今日六四事件廿周年有幾多版友會去維園參與燭光晚會? ...
開啟左側

今日六四事件廿周年有幾多版友會去維園參與燭光晚會?

3ASV196 發表於 2009-6-5 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-6-5 01:06 發表

我估警方只講 4、5 萬架咋。

警方邊可能同主辦單位講同一個數架?

其實咁多年來, 晚會, 遊行, 雙方數字都係差好遠,
唔係新鮮事了...過往新聞都有報導過....可能都係
要由大學/其他獨立調查機構, 去做科學化的統計,
先會有較可靠的數字...

不過記得有年71遊行, 大學公布的統計數字, 反而
是同警方的較接近....

昨日有人打電話俾我, 話太多人, 佢同家人入唔到去,
叫我唔好去...(雖然昨晚本身我有課程要上,  都唔會去
到的, 而本身我也無打算去).. 某程度都證明昨晚本身係
好多人....唔夠位, 而即使有關統計人數, 都未必可以實際
反映所有想出席的人數

但現場人數, 以科學化d的角度, 我會等待獨立的統計,
才會信喇....因為主辦單位/警方(代表政府), 都有明顯
的利益/關係衝突(政治層面)

3ASV196.KE7270
kay 發表於 2009-6-5 09:28 | 顯示全部樓層
其實類似晚會既野,d人都無乜點郁,照計計數應該好計過遊行喎
不過個人對數字呢樣野無興趣
任你up者講真,有人報大數,有人報細數,兩邊睇加埋除2就差唔多啦
111 發表於 2009-6-5 11:51 | 顯示全部樓層
好開心隔左20年仲有咁多香港人咁有心
CPY 發表於 2009-6-5 11:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2009-6-5 13:37 | 顯示全部樓層
小弟現正身處於SF East Bay,無緣參加香港的六四燭光晚會;本來想參加舊金山唐人街
的悼念晚會,怎料因為lab裏面的技術問題搞到傍晚六點半才能放工,因為自己沒有車,
肯定不能八點前到達會場,於是這裏連續兩個六四悼念活動都miss了。

剛剛看香港的新聞,知道有許多新一代年青朋友都有參加,我facebook裏身處香港的朋友,
十有八九都有出席,實在令人鼓舞,希望能薪火相傳下去,無論六四平反與否,如此的國恥、
傷痛,是不可以忘記的。
S3BL100 發表於 2009-6-5 13:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2009-6-5 09:28 發表
其實類似晚會既野,d人都無乜點郁,照計計數應該好計過遊行喎
不過個人對數字呢樣野無興趣
任你up者講真,有人報大數,有人報細數,兩邊睇加埋除2就差唔多啦 ...

為甚麼要執著於參與人數,把焦點模糊化,而不是執著於六四事件本身?

再說,單憑人數就能推斷巿民對平反六四的態度嗎?至少,我肯定有許多像我這樣,
心繫六四,卻因種種原因而未能參加悼念活動的人。
3ASV196 發表於 2009-6-5 14:29 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2009-6-5 13:41 發表

為甚麼要執著於參與人數,把焦點模糊化,而不是執著於六四事件本身?

再說,單憑人數就能推斷巿民對平反六四的態度嗎?至少,我肯定有許多像我這樣,
心繫六四,卻因種種原因而未能參加悼念活動的人。 ...

其實參加人數年年都會講, 就連主辦單位本身都會留意參加人數, 去做一個參考
(唔係佢地駛乜公布人數, 新聞又點會講?)

呢個topic 係六四晚會, 討論一下參加人數之間的問題, 本身無問題, 亦好似無人講過
參加人數是直接等於市民取態及影響六四事件本身的基本問題...

我諗閣下唔駛咁反應吧...
S3BL100 發表於 2009-6-5 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-6-5 14:29 發表

其實參加人數年年都會講, 就連主辦單位本身都會留意參加人數, 去做一個參考
(唔係佢地駛乜公布人數, 新聞又點會講?)

呢個topic 係六四晚會, 討論一下參加人數之間的問題, 本身無問題, 亦好似無人講過
參加人數 ...

OK,我剛才反應是大了一點。

人數來說,十五萬人參加,和只得幾萬人參加,當然有分別;我只是針對那些企圖通過
炒作參加人數多寡,把重點模糊化的行為而已。
DIH 發表於 2009-6-5 22:30 | 顯示全部樓層
今日有線電視訪問一位浸大的教授,佢話參加人數大約有七萬至十萬,介乎警方與支聯會的數字之間。

當然,參加者數目不是太重要的一點,即使係六至七萬,都等於每100人有一個去,
十五萬就係每50人有一個去,都唔少架喇。

希望有一天,會係由民建聯或中聯辦搞六四悼念活動。
3ASV196 發表於 2009-6-5 23:49 | 顯示全部樓層

話時話, 今日真係有d 頂唔順生果日報, 本身用六四做頭條, 完全無問題, 好合理,
不過估唔到, 六四20周年, 都不敵粱小姐生左李生的孫....成份頭條轉左...
(唔知公布日子是有心定無意呢)

香港d 娛樂八掛野, 似乎真係比較重要..@@