hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [見未有人貼就貼o下] 九巴向富豪購買 100 部歐五巴士 ...
開啟左側

[問題] [見未有人貼就貼o下] 九巴向富豪購買 100 部歐五巴士

3ASV467 發表於 2009-6-7 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 68A 於 2009-6-6 23:20 發表

都唔會超豪都不如,
不過俾油既時候力水去弱D,
批ASB係一個好例子,
如果拎去爬山真係好快玩完。

近年既新車上斜無力似係tune有事多
不論係ATE,AVBE,ASU定ASB
S3N92 發表於 2009-6-7 00:11 | 顯示全部樓層
原帖由 sutrak 於 2009-6-6 23:29 發表

當時HUD重係富豪商用車代理,擺入去好正常, 但宜家代理權已經轉o左, 擺入面機會唔大

其實會唔會B9TL如果用E500 殼, ADL就逼九巴一定要番大陸砌而九巴唔肯, 所以先揀Wright 呢? 坦白講, 我都幾討厭坐AVBW/AVW, 窗又 ...

plaxton係ADL....點解唔揀就真係可想而知
九巴咁偏執....就算買新車...我都唔覺得乘客得益多幾多
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
將軍澳巴士佬 發表於 2009-6-7 00:16 | 顯示全部樓層
上一兩個星期.九巴係生果報招標車身裝嵌(雙層巴士)
唔知係裝呢批新車呢?
唔知會唔會係番香港裝?

金剛 發表於 2009-6-7 00:26 | 顯示全部樓層

睇到呢個消息,真係幾開心,唔再係E500,雖然我個人唔係討厭E500,但係可以多樣化就真係好

HR9710+KU1391 發表於 2009-6-7 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2009-6-6 19:08 發表

反而期待出年第一批 ADS 差唔多時候退,
唔知買咩新車代替 (短雙層配直梯? 定係加訂長K230UB?)

ADS應該有夠有多,因為有線曾經由細車轉大車,夠期退30部ADS時,不一定買短雙層代

我想問,短單層新車是否足夠取代夠期退的AM/AA
~~Knysna~~ 發表於 2009-6-7 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 將軍澳巴士佬 於 2009-6-7 00:16 發表
上一兩個星期.九巴係生果報招標車身裝嵌
唔知係裝呢批新車呢?

Wright 可以 CKD 咩?
ArnoldC 發表於 2009-6-7 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 NWFB2075 於 2009-6-6 18:13 發表
果然唔再買dennis
曾有人指九巴同dennis擘面
唔會真係因為咁而間接地連同其Alexander車身都唔要?

九巴同Dennis發生過咩事?
ksmbh 發表於 2009-6-7 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-6-6 23:58 發表 相信交貨期外,價錢都會係原因之一想問問呢間公司係英國廠可?因為之前有人話批富豪單層係希臘車身,同埋據知批車未到港,九巴急不及待咁加單買 ...

可能係組件埃及做,英國組裝."MCV Egyptian-built, UK-finished Evolution bodies are now available on ADL E200Dart chassis and the opportunity has been taken to offer a one-piece front screen and direct side glazing, which has eliminated the rather anachronistic stepped waistline of the gasket-glazed Evolution and has turned it into an attractive-looking bus."http://www.busandcoach.com/featureStory.aspx?id=1644
Swedenscania 發表於 2009-6-7 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-6-7 00:02 發表
據聞九巴仲有訂到歐四ATEU,仲有ASU同長陣K230UB都有加單,但詳細數量唔清楚

至於E200Dart,雖然傳聞九巴訂過,之後取消訂單,但據聞九巴由始至終冇落過單,
到呢一刻都冇話會入呢款車 ...

如果係真就好...見九巴訂100部VOLVO...仲以為 SCANIA投標雙層又再次失敗
orange 發表於 2009-6-7 01:16 | 顯示全部樓層

原帖由 NWFB2075 於 2009-6-6 18:13 發表
果然唔再買dennis
曾有人指九巴同dennis擘面
唔會真係因為咁而間接地連同其Alexander車身都唔要?

ADL產品係會繼續有,如果唔係點會有9架龍運歐四E500
益童學校,全民教育