hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 關於Disneyland0既問題.
開啟左側

關於Disneyland0既問題.

loveandpeace 發表於 2005-9-3 04:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

關於Disneyland0既問題.

遲D我會坐飛機,
去第二度公幹.
如無以外0既話,
我會0係13/September/2005返香港.
我打算順便去埋大嶼山其他地方,
或者去埋Disneyland參觀.

請問:
1. 點樣由機場去Disneyland?
2. 點樣由東涌去Disneyland?
3. 點樣由愉景灣去Disneyland?
4. 0係13/September/2005呢日Disneyland開0左未?
    P.S.
    如果未開0既話,
    我去大嶼山其他地方,
    或者去迪欣湖行0下參觀算數law!
ccicoltd 發表於 2005-9-3 09:01 | 顯示全部樓層
1. 可乘坐任何經北大嶼山的機場 A 或 E 線,到青馬收費廣場轉乘 R8,
最平的方法是龍運 E32 > R8,共 $16。
另一方法是先乘 S1 S64 到東涌地鐵站,轉乘地鐵東涌線及迪士尼線,
地鐵八達通收費為 $12.6 / 特惠$6.4,兩程總站費為 $16.1 / 特惠$9.9。
巴鐵收費相差無幾,如果你喜歡遊車河,不妨坐巴士。

2. 同上,個人傾向乘地鐵,因較便宜。

3. 據聞愉景灣於迪士尼預演時有包船服務,不知正式開幕後會否繼續行
走。如果沒有,唯有坐 DB01R 到東涌站轉車。

4. 迪士尼將於九月十二日正式開幕。

[ Last edited by ccicoltd on 2005-9-3 at 09:03 ]
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
dydx 發表於 2005-9-4 11:31 | 顯示全部樓層
[ref=359320]ccicoltd[/ref]  在 2005-9-3 09:01 AM 發表:
3. 如果沒有,唯有坐 DB01R 到東涌站轉車。

咁兜法真係o徒時間兼o徒錢......如果DB01R可以途經
欣澳站就好啦
ccicoltd 發表於 2005-9-5 09:23 | 顯示全部樓層

[ref=360228]dydx[/ref]  在 2005-9-4 11:31 發表:
咁兜法真係o徒時間兼o徒錢......如果DB01R可以途經
欣澳站就好啦

只盼愉景灣開往欣澳站的新接駁巴士線盡早開辦。
ricky 發表於 2005-9-5 17:14 | 顯示全部樓層
[ref=361096]ccicoltd[/ref]  在 2005-9-5 09:23 AM 發表:

只盼愉景灣開往欣澳站的新接駁巴士線盡早開辦。

係唔係DB03R?
前荃葵青區居民
ccicoltd 發表於 2005-9-6 08:50 | 顯示全部樓層
[ref=361289]ricky[/ref]  在 2005-9-5 17:14 發表:
係唔係DB03R?

B2 板指九月十七日投入服務。
 樓主| loveandpeace 發表於 2005-9-20 07:23 | 顯示全部樓層

ccicoltd,
多謝你0既解答!
你好勁唷!
####:P#:P#:P

少少後記兼感想:

我覺得其實如果好似我咁,
拎住幾件行李,
由機場咁樣轉車去Disneyland,
都真係幾麻煩同埋幾唔方便.

Reference:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=40734&fpage=1

好彩原來機場係有專車接人去Disneyland0既,
咁就唔駛咁麻煩,
要咁轉折先至去到Disneyland!
不過詳情係點,
我就唔清楚啦!
果日係有人jar車接我去Disneyland.

講番Disneyland,
我其實玩得唔係咁開心.
個場比起其他Disneyland細之餘,
又非常之擠迫......

另外,
我覺得去Disneyland,
就好似返0左去大陸咁,
皆因Disneyland有好多0黎自大陸0既旅行團.

P.S.
[ref=359320]ccicoltd[/ref]  在 2005-9-3 09:01 AM 發表:

...

如果你喜歡遊車河,不妨坐巴士。

...

其實我係鍾意遊車河0架!
#:P#:P#:P
不過如果要拎住幾件行李去遊車河0既話,
我就真係無乜心情遊車河啦!

講住咁多先啦!
#:P#:P#:P

[ Last edited by loveandpeace on 2005-9-20 at 07:40 ]