hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 10/6東方日報:巴士起火頻生員工爆內幕
開啟左側

[問題] 10/6東方日報:巴士起火頻生員工爆內幕

arhang2001 發表於 2009-6-10 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-6-10 22:33 發表

1005兄,你講緊爛Gag?
人地講左水箱有唔同配方,難道你認為蒸餾水
清純d所以冇事?

的而且確,汽車水箱黎講,除左特別配方,蒸餾水就係最佳既coolant,而點解最佳,又的確係因為佢不含雜質。
bus_ng 發表於 2009-6-10 23:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
64xxx 發表於 2009-6-11 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 3350 於 2009-6-10 05:46 發表

好想知N293果D ADS係咪咁?? ...
早上, 28A 29M 5D蛇
晚上, N293 N216 N691

巴士佬錯。
亞空 發表於 2009-6-11 02:12 | 顯示全部樓層

要求政府加強監察????要求減車嗰個正正係政府播

lionrido 發表於 2009-6-11 09:40 | 顯示全部樓層
其實入水原本只係好簡單既動作,公司要求一定要修理部既人入原本亦無咩所謂(反正寫幾隻字o者),但一來站頭D維修人員又唔係24HR係度,特登返廠入又煩,而且最衰最衰就係有時要"唉"契哥咁"唉"D人仲要俾人鬧(當然只係某小部份,多數係D老PAT PAT)
yoyotown 發表於 2009-6-11 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-6-10 22:40 發表

飛機比巴士更嚴謹喎! 點可以相提並論?

簡單d講, 飛機每飛完一個航班都需要經過工程人員檢驗, 而機師每次飛行前都需要圍繞飛機詳細檢查一次, 再report確認適宜飛行, 航空公司至可以將飛機放行. ...

嚴謹緊係要啦, 巴士行行下擺街都係擺o係度, 飛機飛飛下有事無得擺o係個天度架!!

只係覺得有人認為一架車一日跑十幾廿個鐘好似好大件事, 生財工具係死物, 以現代港式管理, 唔用到盡先奇!
活著, 我應該做甚麼!
1005 發表於 2009-6-11 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-6-10 22:33 發表

1005兄,你講緊爛Gag?
人地講左水箱有唔同配方,難道你認為蒸餾水
清純d所以冇事?

弊弊弊
我講野真係越黎越搞笑咁...

只係見到之前版友話
「入水會令水箱生繡」
所以先會問蒸餾水得唔得 0者
蒸餾水少左空氣
生繡情況應該會比水喉水低

因為我好耐之係聽過
蒸餾水係可以當水箱水用的

快樂有時,唯有Timely
sea1986 發表於 2009-6-12 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 yoyotown 於 2009-6-11 23:29 發表

嚴謹緊係要啦, 巴士行行下擺街都係擺o係度, 飛機飛飛下有事無得擺o係個天度架!!

只係覺得有人認為一架車一日跑十幾廿個鐘好似好大件事, 生財工具係死物, 以現代港式管理, 唔用到盡先奇! ...

咁的而且確
一架車一日跑十幾廿個鐘的確對機件有好大負荷
更何況日日都要跑咁多個鐘
機件有幾好都實捱出問題
即使呢D生財工具係死物
但唔好忘記
呢D死物係載住人呢種生物
死物有問題
隨時波及生物既性命安全

一架車一日跑多個鐘
機件承受唔到而出問題
危害到公眾安全既話
咁又係咪唔大件事呢?
av220 發表於 2009-6-12 07:21 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2009-6-12 00:55 發表

咁的而且確
一架車一日跑十幾廿個鐘的確對機件有好大負荷
更何況日日都要跑咁多個鐘
機件有幾好都實捱出問題
即使呢D生財工具係死物
但唔好忘記
呢D死物係載住人呢種生物
死物有問題
隨時波及生物既性命安全

一架 ...

其實呢篇新聞都有d 誤導..........
以前都有正字軌, 以前d 正字軌不也是跑廿粒鐘嗎? 以前又唔見佢話有問題?
不嬲都係正字軌跑得多d, 蛇車少d, 後備車間唔中出車.........
好地地唔會比正字軌車休息而出後備車gar mar........

車隊少左只不過代表後備車/蛇車出勤次數多左, 唔代表正字軌車行多左鐘數.
正字軌/蛇車 keep 返行20 粒鐘, 壞車率同以前應該係一樣.
而家只不過係本身擺廠既後備車多左出街, 理論上唔會有好大問題, 因為佢地之後仍然可以回氣.

除非佢證明到 車隊減少 => 後備車唔夠 => 正字軌/蛇車有少毛病都照樣出車,
咁就解釋到車隊減少左係同燒車多左有直接既因果關係 (不過文中冇講過呢件事),
否則光看壞車次數同平均行車里數, 而總結呢個係因果關係, 就未免有d 牽強.

prmy3008 發表於 2009-6-12 11:05 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2009-6-12 07:21 AM 發表

其實呢篇新聞都有d 誤導..........
以前都有正字軌, 以前d 正字軌不也是跑廿粒鐘嗎?
不嬲都係正字軌跑得多d, 蛇車少d, 後備車間唔中出車.........
好地地唔會比正字軌車休息而出後備車gar mar........
所以平均里 ...

可唔可以睇長少少個 lifespan
就算九記有掛牌制
一部新車落地掛到終老都係同一條線既機會
我諗佔車隊總數的很少部份
同樣道理, 就算蛇車都好少蛇足十七年
一般黎講, 如果車隊數目足夠
巴士公司可以安排一 d 車齡較大的車
行走一 d "頤養天年" 既路線 (例如 70K/新巴 84M/606 等)
但係如果車隊規模縮減
佢地被送去 "養生線" 既車齡可能會推遲

我可唔可以咁諗?

HY2190