hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 10/6東方日報:巴士起火頻生員工爆內幕
開啟左側

[問題] 10/6東方日報:巴士起火頻生員工爆內幕

av220 發表於 2009-6-12 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 prmy3008 於 2009-6-12 11:05 發表

可唔可以睇長少少個 lifespan
就算九記有掛牌制
一部新車落地掛到終老都係同一條線既機會
我諗佔車隊總數的很少部份
同樣道理, 就算蛇車都好少蛇足十七年
一般黎講, 如果車隊數目足夠
巴士公司可以安排一 d 車齡較 ...

無問題, 車隊減縮而搞到後備車唔夠, 的確會有咁既後果, 正如51 替黎替去都係個幾架, 一定係壞得多, 死得快.
(不過九巴唔會刻意用養老線呢招, 近年九巴將AL 掛58M, 反而早年AL 仍年輕時就全部後備.
早D 既例子有: 九兄弟死前掛70, 康都死前仲掛93A/74A, ETC)

文中講既機件維修, 我留意到只有新車先會燒, 舊車好少有咁既情況, 應該同新機件/維修技術既成熟程度有關.
文中講既維修時間不足, 如果後備車唔夠, 呢個情況應該會收車 (咁收一收仲唔夠時間!).
文中講既平均里數多左, 好可能只係反映後備車出得多左 and that's all.
除非確實講到連全部後備車都要做到死 (say 平均每日出車兼行廿粒鐘)
否則咁就話  車隊少左 => 平均里數多左 => 燒車多左, 真係有d 唔合理.

ps 不過呢D 都叫內幕就真係.............=.=
(如果佢話車未整好都照出, 有某幾款車特別易燃但又解決唔到, 維修部人手嚴重不足,
呢D 先至係同燒車多左有直接關係........車隊少左真係間接到唔間接.)

Wright---AVW16 發表於 2009-6-12 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2009-6-12 12:46 發表

(不過九巴唔會刻意用養老線呢招, 近年九巴將AL 掛58M, 反而早年AL 仍年輕時就全部後備.. y- I+ B" T0 ]- B7 X9 A3 D
早D 既例子有: 九兄弟死前掛70, 康都死前仲掛93A/74A, ETC)hkitalk.net# @& o0 O8 P" C- E2 x

而家「養老線」招數只係因為大過17年既車比運吉落order話唔比行公路線

不過我唔太認同你話58M掛AL既例子,係AL仲後生既時侯堆線都仲係熱狗當道,突然全冷又唔夠後備冷馬,就梗係AL都要用啦,不過佢06年已經用晒AV去代佢地
JZ3968 發表於 2009-6-12 22:57 | 顯示全部樓層
講開維修問題, 我見新巴登報紙請維修技工都登左好幾個月,
究竟係咪請唔到人?
gurubb 發表於 2009-6-13 01:33 | 顯示全部樓層

話時話, 現在的水箱真的用清水嗎 ?  應是用一些特別配方的 coolant 吧
如不是用水的話, 有怎可加水  

不過只是在加拿大要防結冰的經驗, 香港或會不同...  
Cowcheng 發表於 2009-6-13 10:28 | 顯示全部樓層
yoyotown 發表於 2009-6-13 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2009-6-12 00:55 發表

咁的而且確
一架車一日跑十幾廿個鐘的確對機件有好大負荷
更何況日日都要跑咁多個鐘
機件有幾好都實捱出問題
即使呢D生財工具係死物
但唔好忘記
呢D死物係載住人呢種生物
死物有問題
隨時波及生物既性命安全

一架 ...

呢個問題係關乎一間公司或行業點去維護d生財工具問題. 正如航空公司/機場/航空監管機構有好嚴謹要求去控制航機服務質素一樣.

如果巴士公司/運輸署唔去監管/維護巴士o既質素, 就算一架巴士只係行繁忙時間, 間公司唔去做好保養架車一樣會危害公眾安全.

所以我覺得問題不在于點用件工具, 而係點去維護件工具.
活著, 我應該做甚麼!
3357。KS8450 發表於 2009-6-13 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 Cowcheng 於 2009-6-13 10:28 發表
[代友一貼]

要怪就怪, 而家所謂既新巴士, 車裡面既電子設施越黎越多....冷氣組件, 電視, dvd機等等...
此類產品會加重電池負荷, 過熱就容易發生...所以一架新車一日跑成廿幾個鐘Non-Stop咁...唔易左著火就奇....只 ...

係以前D紀錄少
燒左你都唔知炸? 
2500 發表於 2009-6-14 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 JZ3968 於 12/6/2009 22:57 發表
講開維修問題, 我見新巴登報紙請維修技工都登左好幾個月,
究竟係咪請唔到人?

係請唔到人/請人定要交數比政府睇
我估後者機會較大
現時有部份大公司話開拓新新職位,點都要向公眾交數