hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴5號有計劃返回尖沙咀碼頭
開啟左側

[問題] 九巴5號有計劃返回尖沙咀碼頭

4056 發表於 2009-6-20 04:54 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2009-6-20 04:48 發表
根本當日冇啦啦改條5號已係"肛門痕癢"
好地地30幾年架5號出左名又快又平出尖碼
大佬.
你個尖東站樣樣兩頭唔到岸, 係尖沙咀最摺果個位做總站
攪到e+想去海運果邊局住坐地鐵.
認同樓上話,富山寨寨民適應左5號仔出尖咀, ...
\

不如搞個集體無聲抗議運動

假如真係加價,咁由尖碼返富山方向,一律入散銀$4.4(即加價前價錢),要集體咁做團結先得。係你九記無能,又要乘機屈人幾毫,又唔學城巴咁進取落車拍卡回贈,點解要畀錢你賺?

不過講真,我諗好多人唔份氣都唔係為左果三毫,而係原則問題,無啦啦冇左半年直接車搭,仲要畀你當水魚咁禁,你九巴大晒呀?
柏麗之戀
mints 發表於 2009-6-20 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 5號的前fans 於 2009-6-17 22:33 發表

不好意思,運吉知你哋會事後會找佢哋晦氣,所以一改線就巧合地將負責黃大仙區的
兩個運輸主任調走。

而且版友你講的轉乘(3D  5)我都有向以下三方面反映

1)   "富山寨"寨主胡議員
2)   兩個於一年前上任的黃大仙運 ...

仲有個重點 就係當搬返去尖碼加價後
到尖碼真係折時 運吉就會大大隻字講
搬左後 某部分巴士線的票價有下調空間
Anpretext 發表於 2009-6-20 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2009-6-20 04:54 發表

不如搞個集體無聲抗議運動

假如真係加價,咁由尖碼返富山方向,一律入散銀$4.4(即加價前價錢),要集體咁做團結先得。係你九記無能,又要乘機屈人幾毫,又唔學城巴咁進取落車拍卡回贈,點解要畀錢你賺?

不過講真,我諗好多人唔 ...

彩虹分段學91M咁搞, 去程$3.8 回程$5.
咁仲吸引到土瓜灣客添
Jeffrey 發表於 2009-6-21 00:38 | 顯示全部樓層

5號線全冷0既話,收費應該會係$4.2,
而部分曾因路線而路程超越9公里的九龍市區線,例如3B和8,
全冷後就收$4.4,冇收足該等級的標準收費$5,
如果巴士公司同運輸署真係有誠意0既話,
大可以保留現時的空調收費$4.4,
同時取消普通巴士服務,順道全冷,
咁睇落去路線收費冇被提高,
而所收的車費亦跟相同等級0既3B同8一致。

又或者,延長路線提高全程收費0既同時,
保留現時同5號線有關0既八達通轉乘優惠,
咁最低限度都俾乘客選擇,以原來0既車費由碼頭搭回程。

依家呢個提高收費取消轉乘0既方案根本就冇誠意。

DIH 發表於 2009-6-21 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Jeffrey 於 2009-6-21 00:38 發表
同時取消普通巴 ...

唉,同佢講誠意?
佢得罪咗你,要賠罪?(我地覺得係,TD同KMB唔覺)
於佢而言,只係手指罅漏返少少畀你,有車你搭就好搭喇,沙中綫通車同你「玩鋪勁嘅」
JX9097 發表於 2009-6-21 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2009-6-20 23:41 發表
彩虹分段學91M咁搞, 去程$3.8 回程$5.
咁仲吸引到土瓜灣客添

發夢啦...依家運吉擺到明係
"我讓咗步ga la,你唔要呢個方案就維持現有方案"
5號的前fans 發表於 2009-6-21 09:40 | 顯示全部樓層

原帖由 Jeffrey 於 2009-6-21 00:38 發表
同時取消普通巴 ...

首先版友你引用的例子是未轉全冷時本身已經收唔足5蚊的路線,而和它路線相似的5c
及28號轉全冷前後的收費是一樣的(當時收費是$4.70),仲有九巴肯過你至算(條線唔
係自己想改,但要做咁多嘢倒自己米)。

現在是個轉乘唔惦(議員話老人家唔識用)運吉先肯讓步可以改路線(官方數字現時5號全
日客量是萬餘人,用轉乘的人約百餘人,富山區客量是三百餘人)
仲有,個轉乘往彩虹方向除了8,8a轉5號外,其餘的5c同28號轉5號收費是$5.00(即是貼
錢買難受),不是取消轉乘加價個plan問題,而是由改路線開始個plan已經唔惦。
最後,個客揀都揀唔駛轉的5a,26,28(去新世界同尖碼一帶乘客),仲同你左轉右轉??
5號的前fans 發表於 2009-6-21 10:05 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-6-21 00:58 發表

唉,同佢講誠意?
佢得罪咗你,要賠罪?(我地覺得係,TD同KMB唔覺)
於佢而言,只係手指罅漏返少少畀你,有車你搭就好搭喇,沙中綫通車同你「玩鋪勁嘅」。 ...

我反而覺得kmb成件事都冇做錯嘢,首先搬總站是運吉借旅發局尖碼巴士總站要發展
露天廣場之名提出。避免搬總站後d人冇得去尖碼,故運吉要kmb整個5轉8a的轉乘出來。
到改咗總站後d人嘈得犀利,運吉才"勉為其難"要kmb再加多5c,8,28轉5號的轉乘。
到最近運吉才肯"讓步"同kmb商討得出樓主的plan出來。
若講kmb錯的地方,只是為何要聽運吉支笛(根本冇得唔聽)同改總站前一星期才貼通告
(正常咁大改動唔會咁遲貼)。

同意版友話齋,現在沙中線改為與馬頭圍道(近馬頭圍邨一段)平行,就算現在佢肯讓步
還原路線,三五年後都要"難逃一劫"。
typ 發表於 2009-6-21 10:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cong 發表於 2009-6-21 12:05 | 顯示全部樓層