hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中學唔好停課丫!!!
開啟左側

中學唔好停課丫!!!

港島豪皇帝 發表於 2009-6-15 19:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

cky 發表於 2009-6-15 23:58 | 顯示全部樓層
之前小學都有部份是考試中途停課啦...
而且如果學校有確診, 學生的安全比考試為大吧
死亡率點低都好, 一有人死亡
到時咪仲俾人插得勁

慶幸 F.7 同 F.5 大都已經考完公開試吧
3ASV196 發表於 2009-6-16 00:18 | 顯示全部樓層
其實考試是重要, 但考試並唔係學習非常重要的一環...
學左的智識是自己的, 考唔考都好, 都無人會拎得走...

現時面對的新病毒, 無錯, 死亡率是不高, 但仍然有機會
死亡.....無野比生命更重要, 我地唔可以冒呢個險....

況且現時未有消息指中學全面停課....

如果要討論應否停課, 是沒有問題, 不過樓主出發點只從自己
未考完試出發, 就令人感覺不好...也沒有合理論點支持...
3ASV196.KE7270
hkbw 發表於 2009-6-16 00:42 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-6-16 00:18 發表
其實考試是重要, 但考試並唔係學習非常重要的一環...
學左的智識是自己的, 考唔考都好, 都無人會拎得走...

現時面對的新病毒, 無錯, 死亡率是不高, 但仍然有機會
死亡.....無野比生命更重要, 我地唔可以冒呢個險....

況且現時未有消息指中學全面停課....

如果要討論應否停課, 是沒有問題, 不過樓主出發點只從自己
未考完試出發, 就令人感覺不好...也沒有合理論點支持...

不過老實講, 今次香港既處理方式相對其他地方來講又真係
有點小題大作....

年年都會有流感出現, 咁係咪年年都要停課呢?
無論新型舊型, 最緊要係有冇得醫...
而家好多H1N1個案, 都可以用普通流感治療方法來處理,
甚至有唔少患者會自動痊癒..
亦都不斷有研究指出, 呢隻病毒係世界分分鐘係出現左已經好多年的了..

至於變種問題..老實講, 普通病, 一般的病毒, 流感都有可能變種...
唔見得H1N1的風險會較其他普通病大..

所以..真係覺得今次係有點誇張..
殺雞焉用牛刀?!
orange 發表於 2009-6-16 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-16 00:42 發表

不過老實講, 今次香港既處理方式相對其他地方來講又真係
有點小題大作....

年年都會有流感出現, 咁係咪年年都要停課呢?
無論新型舊型, 最緊要係有冇得醫...
而家好多H1N1個案, 都可以用普通流感治療方法來處理,
...

香港03年曾經爆發過SARS,自此以後一有少少事都先大搞,
情願俾人話做得過份,好過到事情一發不可收拾

所以而家話停2星期小學課都係可以接受,總好過搞到全港搞
到大流感先補救已經太遲
益童學校,全民教育
hkbw 發表於 2009-6-16 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2009-6-16 00:55 發表

香港03年曾經爆發過SARS,自此以後一有少少事都先大搞,
情願俾人話做得過份,好過到事情一發不可收拾

所以而家話停2星期小學課都係可以接受,總好過搞到全港搞
到大流感先補救已經太遲 ...

唔係補唔補救既問題, 而係有冇需要既問題..
將來係咪流感多D都要停課?

如果而家日日報埋普通流感的感染人數及死亡人數,
就真係知道咩係多, 咩係少啦...
殺雞焉用牛刀?!
orange 發表於 2009-6-16 02:17 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2009-6-16 01:49 發表

就真係知道咩係多, 咩係少啦... ...

作為一個危機處理,當人面對不安不明朗因素,處理方法
一係逃避,一係就用強硬手段

外國對H1N1處理方式各有不同,英美等地當係普通流感
處理,墨西哥就要停工停課,大家都係對付H1N1,你可以
話香港大驚小怪,但以本土文化習慣,做多d總好過唔做被
人鬧
益童學校,全民教育
053h4 發表於 2009-6-16 03:16 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2009-6-16 08:07 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-16 01:49 發表

就真係知道咩係多, 咩係少啦... ...

其實我諗要考慮返各種因素, 其中要留意的是,
世衛已經將有關警告升到第6級, 雖然這不代表
病毒嚴重左, 但是代表緊一個擴散的嚴重程度...

而的確, 香港經過SARS 的教訓, 的確是太沈重,
香港唔可以再俾任何機會, 令事件重演...

而有無需要的問題, 的確好矛盾...我諗即使最出色
的醫學專家, 都未必可以好準確去預計有關病毒的
影響性及將來的變化....

係不明情況下, 選擇較嚴格的措施去控制, 似乎是比較
合理的做法.....

而直言, 現在做法, 亦未為一般市民生活/經濟帶來極大
影響..可算已經是一個平衡.... 而停課是否太大動作,
還是是合理? 我諗真的好難下一定論, 但只是想講,
小朋友是比較弱, 係學校環境亦較易互相感染,
係這前提下,  亦係無明確的病毒情況下, 那不是完全
沒有道理...

3ASV196.KE7270
hkbw 發表於 2009-6-16 08:24 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-6-16 08:07 發表

其實我諗要考慮返各種因素, 其中要留意的是,
世衛已經將有關警告升到第6級, 雖然這不代表
病毒嚴重左, 但是代表緊一個擴散的嚴重程度...

而的確, 香港經過SARS 的教訓, 的確是太沈重,
香港唔可以再俾任何機會, 令事件重演...

而有無需要的問題, 的確好矛盾...我諗即使最出色
的醫學專家, 都未必可以好準確去預計有關病毒的
影響性及將來的變化....

係不明情況下, 選擇較嚴格的措施去控制, 似乎是比較
合理的做法.....

而直言, 現在做法, 亦未為一般市民生活/經濟帶來極大
影響..可算已經是一個平衡.... 而停課是否太大動作,
還是是合理? 我諗真的好難下一定論, 但只是想講,
小朋友是比較弱, 係學校環境亦較易互相感染,
係這前提下,  亦係無明確的病毒情況下, 那不是完全
沒有道理...

講起世衛, 老實講, 真係得意得令人發笑..一方面提升級別到最高,
一方面卻繼續唱著"提升級別不等於情況嚴重" 的調子...
真係一貫香港高官辦事作風...

如果咁計, 傷風感冒應該算係最高級別, 因為佢擴散得快..

曾經有SARS就攪到咁, 四個字形容最貼切: 驚弓之鳥

你屋企裡冇小朋友, 當然可以話停課對你冇太大影響,
但對有小朋友的家庭, 一定講唔出冇太大影響呢句說話..

而家動不動就停課, 可以預計係, 將來因病毒停課的次數只會有增無減..
要知道, 病毒只會愈來愈多種, 而唔會突然間少左..
殺雞焉用牛刀?!