hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 680、682應唔應該搬去烏溪沙站?
開啟左側

[問題] 680、682應唔應該搬去烏溪沙站?

daiteioh 發表於 2009-6-16 15:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

將來烏溪沙上蓋將會入伙,應不應該680、682搬入烏溪沙站呢?本人認為是合理,可搬入這總站,令當地居民有合理巴士服務!
:P...................
HY671 發表於 2009-6-16 16:26 | 顯示全部樓層
何謂「合理」?點解要拉680而唔拉681?又唔拉埋86K、87D?
永遠懷念MJ
Kaix 發表於 2009-6-16 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2009-6-16 16:26 發表
何謂「合理」?點解要拉680而唔拉681?又唔拉埋86K、87D?

仲拉681??
到時1分鐘一班都似

馬鞍山區d巴士咁風生水起,
留番d位比港鐵喇

而拉86K、87D去烏溪沙唔會多人搭,
因為佢地都要兜哂成個馬鞍山,
港鐵都去到大圍喇

hkbw 發表於 2009-6-16 18:14 | 顯示全部樓層

原帖由 daiteioh 於 2009-6-16 15:04 發表
將來烏溪沙上蓋將會入伙,應不應該680、682搬入烏溪沙站呢?本人認為是合理,可搬入這總站,令當地居民有合理巴士服務!

人地賣到淺水灣價, 仲會同你迫巴士? 係都駕車啦..
殺雞焉用牛刀?!
Kaix 發表於 2009-6-16 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-16 18:14 發表
人地賣到淺水灣價, 仲會同你迫巴士? 係都駕車啦..

就算半山、淺水灣都大把居民迫巴士喇

d人搭車定駕車係睇公共交通滿唔滿足到佢地,
有車嘅唔一定會渣

出市區尤其是油尖旺港島返工嘅,有得揀根本冇可能日日駕車,
市區邊有咁多車位

馬市有681極速出港島,樓下有港鐵出尖沙咀,
日日駕車出市區只會係個d有錢到會被挷架嘅,
就算有公司車位,都冇人會浪費自己寶貴時間去日日同人塞同泊車
hkbw 發表於 2009-6-16 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-6-16 19:07 發表

就算半山、淺水灣都大把居民迫巴士喇

d人搭車定駕車係睇公共交通滿唔滿足到佢地,
有車嘅唔一定會渣

出市區尤其是油尖旺港島返工嘅,有得揀根本冇可能日日駕車,
市區邊有咁多車位

馬市有681極速出港島,樓下有港鐵出尖 ...

你又唔明小弟內裡的意思了..

小弟係想指...既然有錢買到咁貴樓, 就唔好同d貧苦大眾爭車坐啦,
家陣巴士數量愈減愈少, 咁有錢唔該唔好霸晒d平價資源啦..
殺雞焉用牛刀?!
lightrail 發表於 2009-6-16 20:19 | 顯示全部樓層

九龍5號有辦你睇
拉長D再收貴D

算啦…烏站上蓋
搭港鐵仲方便啦
石頭 發表於 2009-6-16 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-16 19:39 發表

你又唔明小弟內裡的意思了..

小弟係想指...既然有錢買到咁貴樓, 就唔好同d貧苦大眾爭車坐啦,
家陣巴士數量愈減愈少, 咁有錢唔該唔好霸晒d平價資源啦.. ...

政府應該立法:資產在立法前多於(咁多咁多錢)不準搭公共交通工具,以免浪費資源!

好心咁有錢就留番D位比我地呢D(住公屋既)窮苦人家搭車la,生人霸死地,

搞到而家貧富懸殊,呢班人係罪魁禍首!

港島豪皇帝 發表於 2009-6-16 21:47 | 顯示全部樓層
 樓主| daiteioh 發表於 2009-6-16 21:59 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2009-6-16 18:14 發表 人地賣到淺水灣價, 仲會同你迫巴士? 係都駕車啦..
這個問題,將會延續下去,甚至惡化,早前利安這邊要求681搬去烏溪沙站事件唔成功,已濾積程度不滿,聽這邊街坊講,好憎新港城某區議員,話佢自私,現在加上烏溪沙站將會人口多了,再加上將來對面會起一萬人口的住宅,當區矛盾增加,如果唔批准680、682搬去烏溪沙站,會引起社會計時炸彈,引起兩方面衝突就唔好啦,其實唔好話什麼,在有限資源之下,作出兩者平行的需要的決定是很重要。

:P...................