hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) [ 問題 ] 各位網友, 你地認為有乜方法可以減少小巴意外 ...
開啟左側

[ 問題 ] 各位網友, 你地認為有乜方法可以減少小巴意外 ?

minibushk 發表於 2009-6-16 23:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見到小巴意外, 心都實埋.........
Alvin2002 發表於 2009-6-17 07:15 | 顯示全部樓層
1. 學巴士咁鎖定最高車速, 譬如鎖定80km/h
2. 加重違反交通法例既刑罰, 譬如判監判長D, 停牌停耐D

不過鎖車變相廢左"亡命小巴"既快捷好處, 乘客未必接受.
請勿下車 發表於 2009-6-17 13:27 | 顯示全部樓層
快唔一定係危險,蝸牛咁慢都一樣可以出意外
最重要都係睇司機態度技巧

同罰既唔該罰甘D
ATE168_LM8813 發表於 2009-6-17 17:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-6-17 07:15 發表
1. 學巴士咁鎖定最高車速, 譬如鎖定80km/h
2. 加重違反交通法例既刑罰, 譬如判監判長D, 停牌停耐D

不過鎖車變相廢左"亡命小巴"既快捷好處, 乘客未必接受. ...
呢樣野好難做到, 始終D相熟車房都唔會鎖D小巴車速, 仲有唔通運輸署會逐架小巴同你Check車,就算check左佢地咪又搵車房解鎖, 講真立左法都冇咩用, 就好似O係車箱禁吸煙咁, 根本係形同虛設
 樓主| minibushk 發表於 2009-6-17 18:45 | 顯示全部樓層
我講下我呢2年嘗試過的方法, 

1)2007年中試過 mapking 的GPS監測系統,當年係contact 我的經紀係甘乃威,佢未做議員前係mapking
        sale GPS, 不過當年個 system 好貴,安裝費一架小巴約 $3000, 月費 $200, 甘生仲話 GPRS 貴, 
  data 唔可以好多,map 唔準,位置又唔準(+-差可以 40M), 試左個幾月放棄左。。。

2)   landairsea 的 GPS tracker, 2粒 2A 只可紀錄 2日 data, 太被動,data 又唔詳盡,放棄。。。

3) 我去五金店,DIY把油門腳踏下面粒油門釘加長,油門本來可以踩2吋以上,較到1吋半左右。司機唔可以
 踩咁大啖油。。。。 而家仲用梗,好處係成本平。。。

4)真接找車速器的代理商, 把車速器由 80km 響提早至 65Km, 揀 65km 響, 係想等司機知,再踩油就會有
  扣分風險,呢個成本係一架車約 $200,效果好好,成本不大,可惜九龍灣驗車場話我犯法,80km 樓下唔可
  以響,要我改返 80km 響,
  我半年前寫信去運輸署要求放寬,理由係50km 係限速,80km 係不切實際,減至 65km 係有效方法。
  等左半年,運輸署仲話跟進緊,心淡。。。。。。。

5)把司機人工分成5級制,被人投訴多超速,減人工,零意外,零投訴的,加人工。即有職級,有credit...

6)  始終覺得 GPS 係最有效方法,而家搵緊深圳的士用開個間飛田通訊,睇下大陸用個 system 可否係香港用。
JX9097 發表於 2009-6-17 18:54 | 顯示全部樓層
其實最重要都係態度

若果司機態度好的話
自然唔會咁易發生意外

若果司機態度唔好的話
俾架單車佢都可以炒大鑊
JN6854 發表於 2009-6-17 19:03 | 顯示全部樓層

回#5

1. mapking近年改善0左 應該好過早幾年
但係安裝費+月費條數好襟計...

3. 呢招幾好用 但係對住0的跑斜路0既小巴線就無未必有大用
因為到時供油不足隨時更慢更耗油

4. TD做0野係咁0架喇 佢唔會諗有小巴線全程「限速50」
除非你提供足夠證據俾佢 但係佢都係同你打慢板
(來往/途經香港仔0既線一定有一段「限速70」 除0左4S)

5. 呢個對員工未必係好事 反而會因為不必要0既心理壓力而釀成更多意外

6. 呢個同mapking其實大同小異 據我所知有間提供貴賓車服務0既公司用緊類似系統
但係要另外添置機器儲存資料同提供查詢界面等等 成本唔低
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
jx6215 發表於 2009-6-17 21:41 | 顯示全部樓層
如果睇綠小的話
我諗時間會係其中一個因素

好似481系
佢地就算有幾大空間踩
都唔見得會去得好盡
因為時間極度充裕
踩快左都冇得早開得個呆字...

所以我諗SET左個時間表做一個基本開車時間出黎
某程度改善到個問題

再者
在車內張貼清楚一個有人聽既電話號碼
接到任何投訴後一經證實
嚴格處分犯錯車長
(403幾日就有人傳一次邊個邊個炒左...因為衝黃燈...)

仲有...
安錄音機可以係一個記錄行車有否超速的方法
條件係顯示器所有部份連作正常
 樓主| minibushk 發表於 2009-6-17 21:44 | 顯示全部樓層
1.  Mapking 就算點平,都唔會夠大陸平,大陸的士GPS package 月費只係 $100。仲有埋 cam, GPRS 電話,

偷車追縱,天氣,道路塞車。。。news........ 而成套 system 連安裝$1400 有找。。。。

3.  石油氣小巴天生扭力唔夠,爬山只會用油渣車。

S3BL121 發表於 2009-6-17 22:06 | 顯示全部樓層

香港的樓宇比較高
GPS準確性有時較差
如果因為誤差存在而冤枉了司機開快車就唔好了

另外如果將司機承擔意外責任後的三保的最少墊底費加高
唔知會唔會有更好阻嚇性

粵B 66645 311常用車