hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 第二抽MLR被港鐵化
開啟左側

第二抽MLR被港鐵化

atr207 發表於 2009-6-19 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 thomasluke231 於 2009-6-17 22:32 發表
冇估錯的話,幅路綫圖係有兩層??
點解今次外貌沒有變??莫非如傳聞一樣真係會換色??

兩層係為左九龍南線通車做準備?因為西鐵線都係咁
其實MTR淨係做埋D minor野
又唔見佢加閃燈路線圖做報站==
ahbong 發表於 2009-6-19 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 atr207 於 2009-6-19 13:25 發表

兩層係為左九龍南線通車做準備?因為西鐵線都係咁
其實MTR淨係做埋D minor野
又唔見佢加閃燈路線圖做報站==

我覺得閃燈圖係不必要
若果要做.... 都麻煩港鐵先重新畫好而家幅路線圖
因為實在好難睇
夾硬將前九鐵既路線劃落去
尤其係西鐵線... 真係亂咁劃

ahbong 發表於 2009-6-19 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 Meyer 於 2009-6-19 01:14 發表
有板友說「新加坡也是使用簡體字」來反駁。我想指出,新加坡不是文明的社會。在他們的國家,政府要立很多嚴苛的法例來限制人民的自由,人民才懂得守規矩、有公德心。他們的社會沒有文明社會應該有的自由和民主,政府更是極權的世襲式一黨專政,這樣是不是很文明?

呢位板友... 連聯合國也是用簡體中文的
我相信你也會認為聯合國也不是很文明吧!

另外... 請你不要再將一種文字與政治制度混為一談
據我所知,未推行簡化字之前
使用繁體中文的中國亦不見得很文明、自由和民主

說回正題
若果有一日港鐵在全部指示上加注簡體中文
我認為亦沒有什麼大不了
這件事完全係以是否方便用者去考慮
無須泛政治化
Alvin2002 發表於 2009-6-19 14:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Meyer 於 2009-6-19 01:14 發表
你以遊客的身份去到一個不是說你那種語言、不是寫你那種文字的國家或地區,那個國家或地區是沒有責任把所有指示牌改成你喜歡的語言來遷就你的。就好像...有很多香港人或者台灣人喜歡去日本旅遊,但是日本的鐵路公司又是 ...

就你講世界以英語同法語為主要文字, 上左去聯合國網頁查, 聯合國官方語言係中文, 英文, 法文, 西班牙文, 俄文五種, 工作語言再加阿拉伯文. 中文呢, 聯合國係用簡體中文既(http://www.un.org/zh/index.shtml), 唔知閣下又點解釋. 莫非聯合國都唔及閣下"文明"?
DIH 發表於 2009-6-20 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-6-19 14:05 發表

呢位板友... 連聯合國也是用簡體中文的
我相信你也會認為聯合國也不是很文明吧!

另外... 請你不要再將一種文字與政治制度混為一談
據我所知,未推行簡化字之前
使用繁體中文的中國亦不見得很文明、自由和民主

說回正題
若果有一日港鐵在全部指示上加注簡體中文
我認為亦沒有什麼大不了
這件事完全係以是否方便用者去考慮
無須泛政治化

「是否方便用者」。
港鐵的最大比例及最長時間用者是誰?應該是香港永久居民吧。
香港永久居民,自小學習由晉唐年間流傳下來的漢字,或讀國際學校學英文,
基本法訂明中文及英文同時是香港法定語言,但沒有提及是哪一種中文(如果真係要考究,有沒有其他法律為「中文」定義?),
按道理,假如中文有好多種,只要能提供其中一種便算過骨;提供更多種則是行個方便。

要計的話,使唔使加埋菲律賓文?印尼文?泰文?

若果有一日港鐵在全部指示上加注簡體中文,我倒沒所謂,
那只代表有些人連自己民族的文字都看不懂。
cn2661_2d32 發表於 2009-6-20 05:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-6-20 01:36 發表

「是否方便用者」。
香港永久居民,自小學習由晉唐年間流傳下來的漢字,或讀國際學校學英文,
基本法訂明中文及英文同時是香港法定語言,但沒有提及是哪一種中文(如 ...

都好.香港第一大人數外籍人士係菲律賓人,
要方便人,不如方便埋佢地.加埋菲律賓文丫笨

*唔好同我講菲國人英文好所以用英文得.
同埋大陸網友們話我知,內地人絕大多數識睇繁體,只係多數唔識寫繁體.
同葡萄牙/西班牙/意大利人咁,互相識睇大家文字但不精於寫咁一樣
所以呢個唔係藉口
Alvin2002 發表於 2009-6-20 08:54 | 顯示全部樓層

「是否方便用者」。
基本法訂明中文及英文同時是香港法定語言,但沒有提及是哪一種中文(如 ...

但而家情況唔係港鐵將貼紙取消繁體字改用簡體字, 而係保留繁體字畀香港人睇之外, 增加簡體字方便國內或者使用簡體字國家既旅客.
有版友話唔接受簡體字, 佢可以專注望繁體字果部份, 但佢唔可以扼殺其他人望簡體字部份既機會.
至於閣下話要加埋泰文, 菲律賓文, 只係夾硬講. 貼紙有幾大? 可唔可以加晒全世界文字落去?
閣下都識講香港法定語言係中文同英文, 咁當然指示要以中文同英文為先.
3ASV196 發表於 2009-6-20 09:28 | 顯示全部樓層
講真, 現在都係加一個簡體字, 其實我唔明有咩好討論,
相對上, 所有廣播加普通話, 比加個簡體字咪更嚴重?

但都播左好多年...巴士都係一樣...

我地的廣東話, 本身都係唐朝所用ga bor, 中國的傳統語言...

其實香港同內地關係密切...有d廣播, 告示, 係為內地人而設,
無可厚非, 而現在亦唔係取代繁體字....其實真係有乜所謂?

另外, 講返文字的發展, 其實睇返世界各地文字, 文字的轉化,
都係偏向簡化的, 如日本, 韓國, 好耐之前都係用漢字, 但現在
都是變成類似英文/歐洲文字的併音文字....以前有中文教授
講, 其實我地中文長遠黎講, 都想變成咁, 簡體只是第一步....
由維新年代已經開始....(當然, 中共的簡體決定, 係重點推廣/使用la)

而相對上, 我地繁體字, 是仍然涉及部分像形文字的因素, 其實
某程度上係相對其他文字發展"落後", 雖然我唔覺得這是問題/
不當, 但如果講繁體字係文明, 簡體字係不文明, 似乎是好有問題,
相反, 其實簡體字比繁體字"先進", 係文字發展角度去睇的話...

當然, 我會反對繁體字被取代..因為我都希望中國這傳統文化要被保存

3ASV196.KE7270
ahbong 發表於 2009-6-20 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2009-6-20 05:04 發表

都好.香港第一大人數外籍人士係菲律賓人,
要方便人,不如方便埋佢地.加埋菲律賓文丫笨

*唔好同我講菲國人英文好所以用英文得.
同埋大陸網友們話我知,內地人絕大多數識睇繁體,只係多數唔識寫繁體.
同葡萄牙/西 ...

你既論點
都完全無數字去 support

不如我話你知
全香港只有約 12 萬菲律賓人
但一個黃金周 10天內
就有 415,446 名內地遊客到香港旅遊
你咪即管叫港鐵加菲律賓文囉

要計的話,使唔使加埋菲律賓文?印尼文?泰文?

香港印尼人只有 87,000 人
泰國人只有 12,000 人左右
但一年來港的內地旅客高達 24,000,000 以上

唔明點解加簡體
就要加埋菲律賓文、印尼文、泰文
係咪唔照你意思加,就代表加簡體中文都係無理由?

其實當年地鐵、九鐵加入普通話廣播
已經有同樣既討論
咁多年啦... 何必仲執住同一樣既思維
去歧視幾億大陸人常用的中文字體

tomtom2015 發表於 2009-6-20 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-6-20 09:43 發表

其實當年地鐵、九鐵加入普通話廣播
已經有同樣既討論
咁多年啦... 何必仲執住同一樣既思維
去歧視幾億大陸人常用的中文字體

其實到現在,都仲有人認為港鐵唔應該有普通話廣播
認為是甚麼大陸化,老土云云

現實,而家香港已經有好多設施是為內地旅客而設
港鐵作為一個內地旅客常用的交通工具
加普通話廣播同簡體中文都是遲早的事
這是不能改變的方向

那些用一系列所謂的「理由」去反對的人
其實跟本就是忽視現實