hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 有咩歌聽左之後會令你感動?
開啟左側

有咩歌聽左之後會令你感動?

DY8711 發表於 2005-9-7 14:05 | 顯示全部樓層

要數有唔少,剩係數最多既3位歌手
#8)
劉德華 :
黑蝙蝠中隊,練習,永遠是,續集
(呢幾首都係收錄於"美麗的一天",
每首歌詞旁邊都有一個故事,
睇完故事再聽歌,印象十分深刻+感動)
未知數,如果我有事,一壼鄉愁,男人哭吧不是罪,
再會了,冰雨,每次醒來,痛,可不可以
無出息的漢子("烈火雄心"司徒拔死果集聽呢首真係想喊)

陳奕迅 :
單車,人來人往,想哭,K歌之王(國),狂人日記,今日,時光倒流二十年

楊千嬅 :
直覺,木偶奇遇記,零號,數你,最後的歌,我很好,稀客,悲歌之王
不是我的...我不要...
ATR83 發表於 2005-9-7 16:30 | 顯示全部樓層
李克勤:紅日(很勵志,聽完充滿鬥志:mad
beyond:活著便精彩(同上),灰色軌跡
bonie:思念(音樂配上歌詞更能體會到等待愛人之情)
twins:多謝失戀
知足‧就能活得幸福
AMN1 發表於 2005-9-7 17:31 | 顯示全部樓層
林志美:愛是不保留
Beynod:光輝歲月,海闊天空
LE5705&LU2001
kmt719 發表於 2005-9-7 20:31 | 顯示全部樓層

Michael Jackson - Heal The World
guia 發表於 2005-9-7 20:56 | 顯示全部樓層
[ref=362683]TL[/ref]  在 7-9-2005 01:32 發表:
陳麗斯: 問我
羅 文: 獅子山下, 幾許風雨
鄧麗君: 我只在乎你
譚詠麟: 也曾相識
林子祥: 誰能明白我, 似夢迷離
葉德嫻: 赤子, 明星
林楚麒: 這就是愛
甄楚倩: 深夜港灣
Radias: 傾心
黃凱芹: 雨中的戀人們, 沒有真的放手, 珍惜這一晚
關淑怡: 難得有情人, 人生可有知己
張學友: 壯志驕陽, 李香蘭, 我等到花兒也謝了, 一千個傷心的理由
周華健 / 梁漢文: 不願一個人
伍思凱: 特別的愛給特別的你
庾澄慶: 想念你, 一個心跳的距離
黃品源: 無言的山丘, 夢中緣, 那麼愛妳為什麼, 寂寞夜快車
袁鳳瑛: 天若有情, 為未來回憶, 仙樂處處飄, 阿花的故事
Beyond: 情人, 十八
呂 方: 幾時愛我
曾路得, 鄭丹瑞: 給最愛女兒的說話
葉玉卿: 我總捨不得, 沉默的戀人
彭 羚: 一個舊朋友
草 蜢: 原諒我是我
張信哲: 別怕我傷心, 最傷心是誰, 愛不留, 從開始到現在
萬 芳: 新不了情
王 菲: 棋子
江希文: 只有愛不足夠
蘇有朋: 擦肩而過
巫啟賢: 太傻, 滄桑的情人
倫永亮, 李國祥: 總有你鼓勵
蘇永康: 落葉
李惠敏: 我為我生存
陳奕迅: 傷信, 我什麼都沒有, 十面埋伏, Lonely Christmas
呂 珊: 暴雨正來臨
張惠妹: 原來你什麼都不要
趙學而: 談一場不後悔的戀愛, 自欺欺人
任賢齊: 小雪
劉若英: 後來
王力宏: 永遠的第一天
陶吉吉: 飛機場的 10:30, 說走就走
周杰倫: 安靜
動力火車: 忠孝東路走九遍
鄧健泓: 朋友二號
容祖兒: 啜泣, 蜃樓
小 雪: 心甘情願
游鴻明: 樓下那個女人
許志安: 活在當下
陳冠希: 妳快樂嗎
張衛健: 身體健康
王光良: 童話
王菀之: 我真的受傷了 (張學友演唱會版)
側 田: 好人
淨係回呢篇文都用左大半個鐘

我諗到有
李健達 - 也許不易
RAIDAS - 別人的歌
劉德華 - 藕斷絲連、緣盡
王傑 - 誰明浪子心、是否我真的一無所有
巫啟賢 - 愛傷心是誰
陳慧嫻 - 夜機、月亮
林志美 - 感情的段落...
仲有好多....
LS996 發表於 2005-9-7 23:25 | 顯示全部樓層
[ref=362708]kenny_hou[/ref]  在 2005-9-7 02:05 AM 發表:

小弟次次聽呢首歌都覺得"好中",說出了小弟的心聲

加埋eason的感情..
若然身同感受..會聽到喊...
無味罐頭
Oliver_ME16 發表於 2005-9-7 23:27 | 顯示全部樓層

張智霖-祝君好
我...
kingprowm 發表於 2005-9-8 00:14 | 顯示全部樓層
張智霖-怎會如此, 失戀時特別有 FEEL!
"我盡力過, 卻也鬥不過, 天意的微妙, 困在回憶裏留戀, 空有些追思"
Ketsu 發表於 2005-9-8 00:43 | 顯示全部樓層
早幾年聽韓國歌I Believe果陣
雖則我完全唔知歌詞講乜
但係單聽佢既音樂同埋申勝勳既演譯
再加埋睇《我的野蠻女友》
唔知點解我心裡面有種莫名既感動

(其實有部份既韓國電影/電視劇既主題曲
可能首歌好切合套戲/劇既主題
所以就算聽唔明佢地既歌詞內容
但聽落都感到有種感動)

至於我聽得明而又令我感動既
近期就有:
1. 無賴
2. 童話
3. 阿牛
4. 簡愛 (楊千嬅果隻)
5. 愛你便愛
6. 損友
7. 天之驕女
8. 他約我去迪士尼
9. 三角兩面
10. 藍鞋子

唔係近期既有:
1. 情人 (家駒果隻)
2. 海闊天空
3. 誰願放手
4. Shall We Talk
5. 情未鳥
6. 重新做人
7. 友共情
8. 告別校園時
9. Today
10. 不老的傳說
Abusing dead rule -> Denial of reality
pochi 發表於 2005-9-8 01:08 | 顯示全部樓層

似乎呢度大部份人都係歌詞行先,
反而我係聽旋律、演繹為主,成首
歌識唱都未必知歌詞講緊乜。

以下一新三舊為感動之選:
1.我歌故我在--謝安琪(呢d就係感染力)
2.未完的小說--彭羚(好受播音劇影響)
3.休說不--關淑怡(不朽傑作)
4.願我能--Beyond(好開心舊年演唱會有唱)