hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) [航海旅程] 幸運回港之行
開啟左側

[航海旅程] 幸運回港之行

老豆 發表於 2009-6-22 12:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

日期 -- 2009年5月3日 ( 星期日 )
航班時間 -- 13:45
船種 -- JETFOIL
船名 -- 幸 運 星 CACILCHAS
正式開航時間 -- 13:48
抵達目的地時間 -- 14:45
航行時間 -- 57分鐘
航線 -- 澳門(新港澳碼頭) > 香港(港澳碼頭)

今次的旅程, 是我乘坐噴射飛航豪華位的最後一種船[現還在服役中的船隻] ( 除了PS-30和智星 )
JETFOIL 豪華位我不是第一次坐, 但之前兩次都是坐翻新過的天皇星 FUNCHAL
所以今次一試未翻新過的JETFOIL
上年, 第一次坐JETFOIL豪華位是坐樓下的2A位
由於JETFOIL D窗同座椅既差距比較大, 所以唔夠高既人, 想望景真係好難
更加要講既就係, JETFOIL船頭[豪華位] 望景已經唔係好, 因為好多野阻擋 [ 如欄杆等 ]
唔似得其他如TRICAT, FLYING CAT等等
所以今次坐都唔打算再坐則邊D 窗口位
同埋早前與版友UltimateGTR 傾過下
他比較熟悉JETFOIL, 而且他亦告訴過我
坐JETFOIL船頭個一排, 望住架船轉彎就真係一流
於是, 我依他的說法, 今次一嘗JETFOIL船頭那一排 [ 中間個排 ]
一目JETFOIL轉彎的感覺!

先送上這次乘坐的幸運星:

{下PART繼續}

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| 老豆 發表於 2009-6-22 12:35 | 顯示全部樓層
去到新港澳碼頭, 航班表:

就在那個時候, 發生了一件事, 最後搞黎搞去
最終用了不多於$200就買了一張14:15分的豪華位船票

但係過完關, 入到去, 13:45分航班還剩下3分鐘才開航
於是, 去了那個閘口看看, 最終都係放棄TRICAT坐JETFOIL
先配位

本來配左最前排中間既其中一個位
但上到船有一大兩小坐左我個位
之後我就坐左去1D這個位, 是最前排左邊的一個路口位, 那不是更好嗎?

上到噴射飛航既船隻, 習慣都會拿起那本飛航天地看看
這份餐牌........... 應該不是全部都在裏面吧

舊的棄船程序卡

{下PART繼續}
TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
barca_399 發表於 2009-6-22 12:38 | 顯示全部樓層
今次的旅程, 是我乘坐噴射飛航豪華位的最後一種船[現還在服役中的船隻] ( 除了PS-30 )

TURBOJET 船種分好多...
JETFOIL 有1,2型..(仲有隻929-320)
TRICAT 有1,2,3型...
幸運星真的係你乘坐噴射飛航豪華位的最後一種船?
 樓主| 老豆 發表於 2009-6-22 12:38 | 顯示全部樓層

開船了!

就到友誼大橋

過緊友誼大橋!

然後就派餐了~~ 肚餓得很

整體來說味道都OK, 尤其左邊圓圓的東西, 那個味道真的不錯!

個人很喜歡JETFOIL 豪華位船艙裏的這種燈光

食飽飽, 習慣都叫杯野飲
有時就奶茶有時就咖啡
有時就可樂
今次就叫左奶茶

{下PART繼續}
 樓主| 老豆 發表於 2009-6-22 12:40 | 顯示全部樓層
之後看電視~~~
終於不用播那些什麼記錄....什麼比賽之類的東西
那些簡直看到悶
有靚女介紹日本的東西~~~
更有講述到小弟曾經去過的神戶港口
亦介紹了一架"車船合一"的交通工具
真是充滿樂趣!

繼續看電視, 之後差唔多到長洲, 船隻為左要避船, 分別轉左兩個大彎
睇住架船轉彎真係好過癮!
然後長洲當然又要轉一個彎~~~
青洲又轉一個
好啦, 到達了!
落船前一攝JETFOIL豪華位船艙 [ 未翻新版 ]

落船了

{下PART繼續}
AnsonCCF 發表於 2009-6-22 12:40 | 顯示全部樓層
要飲奶茶咖啡我都唔會揀係船飲啦! 飲奶茶係都去茶餐廳啦,咖啡當然就Coffee Shop 啦!
 樓主| 老豆 發表於 2009-6-22 12:41 | 顯示全部樓層

** 總結
是次航程真的很開心
首先可以不需$200就買到豪華位船票
然後感受到JETFOIL轉彎個種既感覺
講船艙, 真係不是我想象中那麼差
座椅方面, 都幾好坐
食物方面, 過得去啦
服務方面, OK啦
不過坐JETFOIL, 除了轉彎那種感覺好正之外
我還很喜歡船隻正在加速未到起飛之前那一刻還降落後進入碼頭的那一刻
始終JETFOIL航行太穩定, 我自己就鐘意真係有坐船的個種FEEL [ 即是搖下拋下咁 ]
不過各有各好啦
在TRICAT上, 不會感受到轉彎那種感覺
相反在JETFOIL上, 亦不會感受到TRICAT拋起跌番落去個種離心力!

在此亦再次感謝版友UltimateGTR 告訴我坐JETFOIL船頭
否則今次的旅程必定沒有預期中那麼好!
這次航海旅程就真是既幸運又坐幸運星! 簡直是雙贏!

幸運回港之行旅程已經講完, 多謝收看!

航海旅程:

1. 天皇星 FUNCHAL 豪華位旅程
2. 宇 航 2006 Universal MK 2006 豪華位旅程
3. 宇 航 2011 Universal MK 2011 豪華位旅程 (另加船艙相)
4. .我 首 次 乘 坐 FLYING CAT 豪 華 位 之 旅.
5. $312 包起929上層之至尊噴射船尊豪位之旅
6. 第二次坐FOILCAT.第二次坐祥星
7. 幸運回港之行
8. -- 預告 ~ TRICAT --
 樓主| 老豆 發表於 2009-6-22 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2009-6-22 12:38 發表

TURBOJET 船種分好多...
JETFOIL 有1,2型..(仲有隻929-320)
TRICAT 有1,2,3型...
幸運星真的係你乘坐噴射飛航豪華位的最後一種船?

請問哪艘是929-320?
 樓主| 老豆 發表於 2009-6-22 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AnsonCCF 於 2009-6-22 12:40 發表
要飲奶茶咖啡我都唔會揀係船飲啦! 飲奶茶係都去茶餐廳啦,咖啡當然就Coffee Shop 啦!

原來閣下要求都比我高。
不過豪華位可以免費叫野飲
那麼免費野飲多幾杯都無所謂啦
而且味道都幾好!
barca_399 發表於 2009-6-22 12:50 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2009-6-22 12:46 發表

請問哪艘是929-320?

問O下你D相熟朋友啦.....
連分幾個型號都未知....
就唔好大大聲話係最後一個船種啦