hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輪椅客阻礙巴士開車[ P.9 荔廠車務調動 1/8/09 ] ...
開啟左側

[問題] 輪椅客阻礙巴士開車[ P.9 荔廠車務調動 1/8/09 ]

238X 發表於 2009-6-26 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 26/6/2009 01:50 發表

如果真係搵條覆蓋率最大既線落先,
咁青衣去荃灣加金既應該係 243M 而唔係 43B
而梨木樹應該加 36A 而唔係 36M

但又調番轉頭,36A 同 36M 邊個多人搭 D?
(況且 36A 耐唔耐都有金攝啦)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
石頭 發表於 2009-6-26 14:01 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-6-26 12:12 發表

但又調番轉頭,36A 同 36M 邊個多人搭 D?
(況且 36A 耐唔耐都有金攝啦)

36A熱狗多ma,經常冷代熱既話實俾人罵,

通常搭開都係同一班人~
FD5410 發表於 2009-6-26 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2009-6-25 23:55 發表

唔係荔廠鐘意哂命
而係荔廠旗下既大線都經彌敦道咁濟
政府限定哂呢D路線要用歐二/歐三車做掛牌
歐二/歐三車係以乜車為主?咪係金車囉
荔廠總唔可以搶哂人地廠既金車,而將旗下批舊車掉哂俾人啩 ...

政府要呢D線要用歐二車或歐三車
咁係咪真係好似樓上話齋
全線/大部份字軌都係金車先
happykeroro 發表於 2009-6-26 20:46 | 顯示全部樓層

其實低地台分配不平均個問題都存在咁耐
唔知係咪哂命係重要過關心乘客既需要
先會做成今日既現象?

樓主| HA9203 發表於 2009-6-26 23:59 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2009-6-26 20:46 發表
其實低地台分配不平均個問題都存在咁耐
唔知係咪哂命係重要過關心乘客既需要
先會做成今日既現象?

我完全覺得係囉..
好似依架有新單層入..
荔廠都有十幾架..
但係2C既需求只係 4-6架...
而餘下既一係用來比carlo操車操線..
一係就擺係廠等2C壞車換..

點解九巴唔善用新資源呢?
FD5410 發表於 2009-6-27 08:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HA9203 於 2009-6-26 23:59 發表

我完全覺得係囉..
好似依架有新單層入..
荔廠都有十幾架..
但係2C既需求只係 4-6架...
而餘下既一係用來比carlo操車操線..
一係就擺係廠等2C壞車換..

點解九巴唔善用新資源呢? ...

呢個只係荔廠上牌上得慢
 樓主| HA9203 發表於 2009-6-27 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2009-6-27 08:30 發表

呢個只係荔廠上牌上得慢

點解版友會係認為上牌上得慢而唔係資源分配問題?
FD5410 發表於 2009-6-28 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 HA9203 於 2009-6-27 22:38 發表

點解版友會係認為上牌上得慢而唔係資源分配問題?

我冇講過上牌上得慢唔係資源分配問題
可能我有詞語造成誤會,謹此致歉
士刁拔尼.奧 發表於 2009-6-28 21:41 | 顯示全部樓層
如果你話234A冇低地台既,咁係咪先要求76K加金先呢
234A仲話有234B果一部黎幫手
但係76K呢?全線上上落落都係老人家多,仲要經博愛,但係用車就偏偏係舊AD...

資源錯配係問題,但係用佢咁既理由而要234A加低地台又係咪合理呢?

另外,如果係以coverage黎安排低地台車既,資源上係的確可以用到盡
但係又係咪可以乎合乘客既乘車模式呢?
如果係既,咁53全金,大半個屯元區就唔駛加低地台車啦(理你等半個鐘頭一班車丫)
CZ_6686還錢!
238X 發表於 2009-6-28 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 士刁拔尼.奧 於 28/6/2009 21:41 發表

另外,如果係以coverage黎安排低地台車既,資源上係的確可以用到盡
但係又係咪可以乎合乘客既乘車模式呢?
如果係既,咁53全金,大半個屯元區就唔駛加低地台車啦(理你等半個鐘頭一班車丫)

咁 234B 班次至少唔比 234A 相差好多先,
你用到咁極端既假設去駁我,無意義架喎。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知