hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 問九巴的車型津貼
開啟左側

問九巴的車型津貼

DE5729 發表於 2005-9-9 10:54 | 顯示全部樓層

[ref=364213]chris_ng[/ref]  在 2005-9-9 12:26 AM 發表:

豐田係加一點七五;三菱及普通地台Dart都係加三;長茅係加四;
以前九巴未轉制服之前,見過238X、A2車長都係二柴,即係加四車
長。同樣AF都屬加四車。

Falcon 掛機場線時的確係屬於加四車.
後來改掛 203E 時即改為加三車,
隨即招來大量車長的不滿.
後來經商議後改為加三點五車.

而且單憑睇車長有幾多條柴係唔能夠
判斷果架係幾多車, 當年天水圍有唔少"一柴"
都係渣加五車.

聞說當年規定"一柴"最多只能渣加三車,
所以渣 Falcon 起碼都會有"二柴".

[ Last edited by DE5729 on 2005-9-9 at 19:30 ]
kmb3asv141 發表於 2005-9-9 13:44 | 顯示全部樓層
我仲係唔明白車型津貼係點?
九巴有幾多車(唔係講車隊)
可唔可以比example?
1081 發表於 2005-9-9 19:18 | 顯示全部樓層
未知有無板友可以提供舊款車的車型準貼資料 ?

小弟只聽過有位師兄話長牛屬加二車,Seddon Pennine / Albion 41 型又點計 ?
ATE24 發表於 2005-9-9 20:55 | 顯示全部樓層

[ref=364368]kmb3asv141[/ref]  在 2005-9-9 01:44 PM 發表:

我仲係唔明白車型津貼係點?
九巴有幾多車(唔係講車隊)
可唔可以比example?

車型津貼只限日薪車長,真正由來我就唔係幾記得……

而加一車係代表車長當日所得車型津貼係在底薪上加百份之一十……

以我老豆架掛牌車「超直」ATE 為例,佢係屬於加五車(車型津貼數額為底薪上加百份之五十)。

所有三軸十一米及十二米長車都屬加五車。
ATS, ASV, ADS, 已退役o既 BL, M, DM 屬於加四車。
Dennis Lance 車身較長,屬於加三七五類,比較特別。
車身較短o既 Dennis Dart, Mitsubishi Mk117J/217/218(已退役) 屬於加三車。

現時九巴車隊應該已經無加一,加二車。

當年 2003 年 SARS 大爆發,九巴就係透過大車換細車去減少薪酬支出。

有錯請指出。
kingprowm 發表於 2005-9-9 21:01 | 顯示全部樓層
為什麼當初要設車型津貼? 攪得現在被這個制度綁住,
有些路線客量低了, 因影響車長利益轉細車有阻力!
DE5729 發表於 2005-9-9 21:51 | 顯示全部樓層
[ref=364605]kingprowm[/ref]  在 2005-9-9 09:01 PM 發表:

為什麼當初要設車型津貼? 攪得現在被這個制度綁住,
有些路線客量低了, 因影響車長利益轉細車有阻力!

因為公平的問題.
渣大車比渣細車辛苦.

以我所知, 九巴甚少會因為車長的壓力而唔用細車的.
之前有九龍灣廠加五車長向工會投訴經常用加四替車,
結果呢? 大家都心中有數吧.

縱使有渣加五車的資格,
但亦無明文規定話一定要比你渣大車.

但九巴亦會為車長的利益著想.
多數路線轉細車前都會通知該線的日薪車長,
如果日薪車長唔滿意轉渣細車的話,
係可以申請甩牌.
多數情況下會優先安排上牌其他大車路線.

[ Last edited by DE5729 on 2005-9-9 at 23:49 ]
petcity 發表於 2005-9-9 22:37 | 顯示全部樓層

[ref=364213]chris_ng[/ref]  在 2005-9-9 12:26 AM 發表:

豐田係加一點七五;三菱及普通地台Dart都係加三;長茅係加四;
以前九巴未轉制服之前,見過238X、A2車長都係二柴,即係加四車
長。同樣AF都屬加四車。

82K以前用BL時曾經有一位司機係三柴,咁佢架BL咪變做加五車?
以前見過81M有車長,升左做三柴,但有日著一柴制服,咁,佢r
架車咪由加四五變做加三?

所以睇車長判斷車型唔係準確
簽名被屏蔽
bose_hung 發表於 2005-9-9 22:47 | 顯示全部樓層
[ref=364701]petcity[/ref]  在 2005-9-9 10:37 PM 發表:
以前見過81M有車長,升左做三柴,但有日著一柴制服,咁,佢r
架車咪由加四五變做加三?

當年小弟於新田圍讀中學,
都見過呢個情況,
經打探下知道佢之所以做一日「一柴」,
係因為佢塊「三柴柴布」洗完未乾,
但係又唔可以冇「柴布」下開工,
所以搵返佢以前塊「一柴柴布」頂住檔……#???
(咁都得~~#:-/)
bose_hung 發表於 2005-9-9 22:59 | 顯示全部樓層
其實依家係唔係跟車型計呢D「加幾」呢?

小弟早兩年打聽一D消息,
話當年 283 部份 Dart 司機,
由於資歷尚短,
人工只係「加點七五」,
(可能有錯,
 但肯定「加一」都唔到)
因而有司機要於休息日做綠小司機替更幫補收入……
(好笑係返九巴 283 時,
 左腳不自覺地係咁踩地板~~
 當仲係開緊小巴,
 要踩「極力子」轉波!)

聽聞呢批司機後來有部份「升格」到做雙層 11 米大巴,
但人工仍然係「加一」都唔到……

唔知又係唔係真有其事呢?
fokck 發表於 2005-9-9 23:46 | 顯示全部樓層

[ref=364726]bose_hung[/ref]  在 2005-9-9 10:59 PM 發表:

其實依家係唔係跟車型計呢D「加幾」呢?

小弟早兩年打聽一D消息,
話當年 283 部份 Dart 司機,
由於資歷尚短,
人工只係「加點七五」,
(可能有錯,
 但肯定「加一」都唔到)
因而有司機要於休息日做 ...

但你講既司機係咪「六叔」?佢地好似無正式既車型津貼架喎

我估 283 呢類長年開加三加四車既線都無曬日薪掛牌司機喇卦?(有錯請指)
多啦A夢