hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 如果比你選校服?你會選邊隻著返學?
開啟左側

如果比你選校服?你會選邊隻著返學?

AVD1 發表於 2005-9-10 12:20 | 顯示全部樓層

衫加西褲(夏)
In winter i think I will 打領帶  
Why ?
Because I think 打領帶  Is Very Hot In Summer ~~~
But In Winter 打領帶  Is Very Warm ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Wright---AVW16 發表於 2005-9-10 17:55 | 顯示全部樓層
衫加西褲(夏)
ronaldlau 發表於 2005-9-10 19:07 | 顯示全部樓層
男: 全年黑色長褲;
     夏季著短恤白色恤衫; 冬季長恤 + 呔
       + 全天候風褸 (白色 / 藍色 + 細校章)
Ketsu 發表於 2005-9-10 20:44 | 顯示全部樓層

[ref=365060]marioso[/ref]  在 2005-9-10 11:17 AM 發表:

如果小弟冇記錯既話.....呢間學校係一間東九龍既出名女校....
到而家都係咁= =

或者各下所講既學校都有咁既情況啦

不過:
1. 小弟從未響東九龍讀書
2. 小弟係男生(其實我一早講明係男生喎)
Abusing dead rule -> Denial of reality
marioso 發表於 2005-9-11 01:11 | 顯示全部樓層
[ref=365360]Ketsu[/ref]  在 2005-9-10 08:44 PM 發表:

或者各下所講既學校都有咁既情況啦

不過:
1. 小弟從未響東九龍讀書
2. 小弟係男生(其實我一早講明係男生喎)

哈....
我其實係想講

""""對黑鞋居然係高鞋(類似「斗零」)""""""

呢個case^^
kenny_hou 發表於 2005-9-11 01:24 | 顯示全部樓層
夏威夷加西褲(不需攝衫)
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
namenloz 發表於 2005-9-13 16:30 | 顯示全部樓層

[ref=364757]鄭笑[/ref]  在 2005-9-9 23:21 發表:

其實,我成日以為打埋領帶會整齊D,但我眼見,夏天要打埋領帶果D學生唔單子唔整齊,反而仲衰左,除了喇X,拔X之外,佢地真係好整齊,唔知點解,總之佢地十個人有九個都好整齊。

呢個係identity同devotion嘅問題,你對間學校有歸屬感,你好自然就會執正套校服,亦唔會一放學就飛走條tie...
我地放學之後就算出街出到過埋12點,套校服都會執正晒架#
ps.就正如我呀sir所講,10A嗰三個同學上roadshow個訪問嗰陣,都著晒校服架,其他人都冇嘅...
Ma olen tartlane.
 樓主| 鄭笑 發表於 2005-9-13 20:15 | 顯示全部樓層
LNChickenRice 發表於 2005-9-13 20:48 | 顯示全部樓層
小弟0既意見,包括男、女校服在內,請各位版友勿心邪

男生版本
夏: 短袖白Shirt + 校 Tie (自由選擇) + 灰色長褲 + 皮鞋/波鞋
外加一件體育服外套...
冬: 長袖白Shirt + 校 Tie (自由選擇) + 灰/黑色長褲 + 皮鞋/波鞋
外加一件Custom Made原創校褸(大地牌 no way)...
中間服: 以上0既公式 減 校褸, 另外Shirt衫長短袖由學生自由選擇

為什麼將校Tie列入自由選擇?
原因:(1)天氣熱時,方便降溫(-0.5 c)
(2)平日可以對學生如此自由,係尊重番著衫之人0既緣故
一到正式場合,先再規定'必須打Tie'都唔太過份(兩存其美之策)

女生版本

夏服:
質地薄而不透色0既 白色Sailor(水手服)/白色(或另行指定)短袖 Shirt衫
[原因:小弟唔係心邪,而係代各位一齊'熱':各位女同學唔想俾各位裝到內衣0既內容嘛~
淨係見到各位著冷衫之時,熱在各位0既身,小弟見到真係代各位一齊辛苦...]
校Tie (蝴蝶結版本) + 剛剛好及膝校裙 (顏色方面,小弟還係唔講咁多...)
(日本高中女生校服?未必!見唔到件衫可以係另外0既款式咩??)
外套方面: 建議使用運動裝0既外套
鞋方面: 同男生一樣,不必多講

冬服:(一共2個版本,又係自由選擇配搭mix and match,女同學當然有此權利啦...)
版本一(半截版):
基本上同夏服0既差唔多,不過當然Shirt衫以長袖為主,裙0既質地亦會加厚啦
另外加上Custom-made西裝版及無領版校褸...
(呵呵,以上5、6件校服parts,任擇其中三項...<-做MC咩)
版本二:
上衣方面同版本一,但係改用連身裙設計...
另加校褸及無袖冷衫(忘記了,有部份女生都幾怕凍)
[其實兩個版本都可以互相Mix and Match
各位女同學,小弟代妳地設計0既校服組合,感覺如何??]

小弟只係以自己當日校內女同學朋友們談之間0既意見
再加小弟一把口 0既個人意見隨便講講而已

[ Last edited by LNChickenRice on 2005-9-13 at 20:49 ]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
komodo 發表於 2005-9-14 09:14 | 顯示全部樓層

[ref=364757]鄭笑[/ref]  在 2005-9-9 11:21 PM 發表:
其實,我成日以為打埋領帶會整齊D,但我眼見,夏天要打埋領帶果D學生唔單子唔整齊,反而仲衰左,除了喇X,拔X之外,佢地真係好整齊,唔知點解,總之佢地十個人有九個都好整齊。

通常呢一些學校有好多課外活動,有好多校章以外的badge結校內的活躍份子,結領帶會方面掛多幾個badge。

自己覺得,白恤衫黑灰西褲及深色鞋襪就最好看。
傘外的世界有一片蔚藍