hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 警隊得償所願 管治危機深化 社會再成輸家 ...
開啟左側

警隊得償所願 管治危機深化 社會再成輸家

石頭 發表於 2009-6-29 04:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.news.yahoo.com/article/090625/4/cw1j.html

http://blog.xuite.net/takwoivan/writing/25118248

我們杯葛警隊!

身為公職人員,對待其他人並非一視同仁,

因此每次看見他們,都要罵他們不理窮人死活10分鐘以上!!!
3ASV196 發表於 2009-6-29 08:57 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-6-29 04:18 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/090625/4/cw1j.html

http://blog.xuite.net/takwoivan/writing/25118248

我們杯葛警隊!

身為公職人員,對待其他人並非一視同仁,

因此每次看見他們,都要罵他們不理窮人死活10分鐘以 ...

那BLOG 是你打的嗎? 單是看頭2句:

"到底平日「行行企企」的警察們,真的值得拿那麼高的工資嗎?"

已經睇到你對警察本身的極大成見....如果做警察只是"行行企企",
就有高人工, 閣下不妨考警察吧, 咁好的工....

而且我唔明白為何事件與窮人死活拉上關係......又無啦啦
講上貧窮人士的火災? BLOG 的內容全無邏輯可言吧?!

閣下又是否每次見到警察, 都真的罵他們10分鐘以上?!

3ASV196.KE7270
HY671 發表於 2009-6-29 09:35 | 顯示全部樓層
唔知樓主點樣「杯葛」警隊呢?係咪自己俾人老笠爆格都
唔報警呀?
永遠懷念MJ
 樓主| 石頭 發表於 2009-6-29 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-6-29 08:57 發表

那BLOG 是你打的嗎? 單是看頭2句:

"到底平日「行行企企」的警察們,真的值得拿那麼高的工資嗎?"

已經睇到你對警察本身的極大成見....如果做警察只是"行行企企",
就有高人工, 閣下不妨考警察吧, 咁好的工....

而且我唔明白為何事件與窮人死活拉上關係......又無啦啦
講上貧窮人士的火災? BLOG 的內容全無邏輯可言吧?!

閣下又是否每次見到警察, 都真的罵他們10分鐘以上?!

極大成見都是因為他們的錯而起~(BLOG內沒有提及)

成堆cheap精,我先唔去做,搞cheap自己~

你是有錢人,當然不明白我們窮人的心思!

是!

有人說現今警察等於當日既「飛仔」,

雖然不是全部,但是總有害群之馬導致這樣的結論,

這不是成見,這是經歷~!
 樓主| 石頭 發表於 2009-6-29 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2009-6-29 09:35 發表
唔知樓主點樣「杯葛」警隊呢?係咪自己俾人老笠爆格都
唔報警呀?

大家一起罵他們~見一個罵一個!
3ASV196 發表於 2009-6-29 14:50 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-6-29 14:20 發表

極大成見都是因為他們的錯而起~(BLOG內沒有提及)

成堆cheap精,我先唔去做,搞cheap自己~

你是有錢人,當然不明白我們窮人的心思!

是!

有人說現今警察等於當日既「飛仔」,

雖然不是全部,但是總有害群之馬導致這樣的結論,

這 ...

其實你唔好咁激動先....我唔知你有d咩經歷, 而
警察都的確有好有唔好, 有d 講野好衰, 亂鬧人我
都遇過, 亦有d好有禮貌, 我都同樣遇過...

但講野切忌一竹稿打一船人, 你都識講"雖然不是全部,
但是總有害群之馬導致這樣的結論", 但為何要形容為
"成堆cheap精"? 是否全部都咁負面? 你咁講野會唔會
對好警察唔公平ar? 你唔理好壞都會係街鬧佢地?

而且呢d情況, 同佢地要求政府根據返那機制去處理薪酬問題,
是2個層次的問題wor

可能你遇過d好唔開心的經歷, 但你要明白, 每一個團體都有
害群之馬, 但同時亦有好人....去激動表達, 對解決問題無幫助,
如果你真的見警察就鬧, 不但對d警察唔公平, 對你自己都好
辛苦吧...而且, 你咁樣講野, 一味鬧, 又無提供理據, 俾其他人
感覺好差....

3ASV196.KE7270
053h4 發表於 2009-6-29 16:30 | 顯示全部樓層

河灣西 發表於 2009-6-29 17:08 | 顯示全部樓層
只有精神有問題人才會在街上無故地向別人指罵
 樓主| 石頭 發表於 2009-6-29 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 河灣西 於 2009-6-29 17:08 發表
只有精神有問題人才會在街上無故地向別人指罵

我說過了,是他們不對在先,

不是無故向他們指罵,請你弄清楚,我是有理據的!
homanbean 發表於 2009-6-29 19:21 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2009-6-29 19:05 發表

我說過了,是他們不對在先,

並不是無故向他們指罵,請你弄清楚,我是有理據的!

我唔清楚點解你咁僧警察
但我睇得出既係你同佢地好似好大仇口
會唔會係你同警察有d咩不愉快事件發生過呢?
係既不妨講出黎
但我依家睇到既係你對警察既批評
似乎唔係好有道理
就算你唔滿意佢地要加人工
都唔代表你有足夠理由話人不理窮人死活

老實講 有時警察串咀d都正常既
唔係咪俾d古惑仔大返轉頭?
但一般黎講你對佢地好聲好氣
佢地都唔會講d乜

-   知足者自然常樂   -