hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉貼] [工程相]應力測試
開啟左側

[轉貼] [工程相]應力測試

cs8687 發表於 2009-7-2 01:02 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

有眼不識泰山.....
A312 發表於 2009-7-2 01:11 | 顯示全部樓層
會唔會test到yield之後架
如果唔係都冇理由食最後晚餐
Raymond 發表於 2009-7-2 01:15 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2009-7-2 00:53 發表
想知道係B/C493定係D784?

係咪以後都無機會出返黎行?第三代M-Train行唔到十年就落得如此下場,實在非常可惜同浪費。
(話時話,做呢類測試,點解唔搵比較舊的第一、二代車卡?) ...

如果有留意開樓主之前既文章
或者睇埋佢「同時刊於」果邊論壇
都知道佢係原作者,唔係偷相
只係一場誤會吧

回正題:
相中列車應該係現時迪士尼線列車
星惡魔-傑 發表於 2009-7-2 01:37 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2009-7-2 00:51 發表

你咁既態度, 我寧願見到你永遠停版, 都唔要見到你偷相出o黎貼, 同埋惡意推文
唔睇你D偷番o黎既相, 又唔會死既, 唔睇又有乜所謂, 你最好收埋比自己睇晒佢就算啦..

唔知閣下將來有機會打工, 用番同一種態度又會點呢 ...

呢堆相的而且確係樓主所有.....
不過樓主喺呢度同另一鐵路壇嘅態度同出文方式就真係有d問題,
明明可以一次過貼嘅相就分開幾篇文黎貼,
明明可以一次過講哂所有嘢, 又特登繞個大圈講d唔講d要人估估下, 跟住就高姿態咁解答自己一早設下嘅問題, 人地唔估就話人唔用腦,
有時做人即使幾有學識都好, 都要收斂下同識得咩野叫做"謙", 即使有幾"大粒"都好,都唔代表有幾分學識/位高權重就可以買人怕,
俾人串到出面都唔識收只會俾人覺得係厚面皮兼無教養

多言了.....

評分

參與人數 3aPower +12 收起 理由
3asv6 + 5 講出事實,非常認同.
ASV50 + 2 好!!
ChickenTong + 5 所見略同

查看全部評分

herman15hk 發表於 2009-7-2 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 星惡魔-傑 於 2009-7-2 02:37 發表

明明可以一次過講哂所有嘢, 又特登繞個大圈講d唔講d要人估估下, 跟住就高姿態 ...

無左樓主可能令版友少左野睇
不過再睇一睇樓主一向對人的態度...

有獨家料就可以扮大牌?Sorry我唔受呢一套

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
ASV50 + 2 無錯

查看全部評分

少甜啊唔該
 樓主| toyota 發表於 2009-7-2 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 星惡魔-傑 於 2009-7-2 01:37 發表

明明可以一次過講哂所有嘢, 又特登繞個大圈講d唔講d要人估估下, 跟住就高姿態 ...

不如咁, 就每一點回應你:

1. 呢堆相的而且確係樓主所有.....
3Q

2. 不過樓主喺呢度同另一鐵路壇嘅態度同出文方式就真係有d問題,

就呢一點, 我係冇外掛POST 相SERVER, 而呢度只可以每個文一張, 於是2篇回文.

3. 明明可以一次過講哂所有嘢, 又特登繞個大圈講d唔講d要人估估下, 跟住就高姿態咁解答自己一早設下嘅問題, 人地唔估就話人唔用腦,
有時做人即使幾有學識都好, 都要收斂下同識得咩野叫做"謙", 即使有幾"大粒"都好,都唔代表有幾分學識/位高權重就可以買人怕,
俾人串到出面都唔識收只會俾人覺得你厚面皮兼無教養

有好多野係入面做就要保護自己, 有好多野唔可以由我把口親口講, 否則就可以被人用[操守]罪名套係我身上, 我只可以利用人把口去推測事實同引導去思考, 呢方面係保護 自己做法.
有冇發覺現越來越難知道一些新資訊, 就係好多人唔識[消化], 形成想知的人找不到門路, 有門路的人又不肯開門的情況.
衰少少講句, [有本事你怕什麼被人串, 係玩既就玩得PRO. D] 呢一句係以前HKBDB時代版友串我時講, 終身受用, 怕人地串就好心TRAIN UP 自己仲好.

看來個面討論價值比這 裡更高, 起碼果面D人仲有得救! 就些言絕.

後會有期.

評分

參與人數 4aPower 0 收起 理由
3asv6 -5 恃才傲物,無可救藥,態度輕挑. ...
ATE24 -5 恃才傲物,不可一世者著實無可救藥,亦唔歡迎自 ...
mmlcs36 + 5 有道理。現時有很多人過份著重他們的自身價 ...
superay + 5 有道理

查看全部評分

Raymond 發表於 2009-7-2 02:36 | 顯示全部樓層

原帖由 toyota 於 2009-7-2 01:54 發表

不如咁, 就每一點回應你:

1. 呢堆相的而且確係樓主所有.....
3Q

2. 不過樓主喺呢度同另一鐵路壇嘅態度同出文方式就真係有d問題,

就呢一點, 我係冇外掛POST 相SERVER, 而 ...

我明白你果種保護自己既方法
但有一點你要留意
為免被人誤會你宣傳論壇,或同板規有所抵觸
盡量避免在一個論壇張貼另一論壇既連結
特別係你連結既呢個論壇

早幾年hkitalk upload相既size limit只有120kb
我以前無album,又唔想resize d相
但又想同人分享
所以在本論壇post條link去連結到另一論壇度
相片放果邊

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=130328

無幾耐我就牽涉入坊間一d鐵路迷組織既紛爭
不幸地被人拎黎做箭靶,當我係一d鐵路迷組織既核心成員
在網絡上不斷被無理抹黑
更有人到我當時任職part-time既公司度
將一D罪名強加到我身上
我當時天真到闊佬懶理,等証據水落石出後證明我係清白
但事後對上司既處理手法感到一點失望

宜家我影既所有圖片影片只會在本壇公開分享
而簽名檔亦暗示對一D無聊人所作所為感到反感

如果樓主唔想牽涉入呢D風波
唔好連結去其它論壇及在圖片上提及其它論壇吧
再咁落去恐怕會影響到你工作

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
3asv6 + 5 撤底認同:現實比人知係邊個仲邊會處處盡寸人 ...

查看全部評分

ChickenTong 發表於 2009-7-2 03:17 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2009-7-2 14:51 | 顯示全部樓層
原帖由 toyota 於 2009-7-2 01:54 發表
看來個面討論價值比這 裡更高, 起碼果面D人仲有得救! 就些言絕.

後會有期.

你唔怪得人
自己既相又打轉貼, 又有個印For 其他既Forum Only
而且你一直無話D相係你既

你可以係出面搵Photobucket Upload
但係你就要分開一張張相, 幾廿個Post咁貼, 好玩D咩?
無野既, 大家當你灌水...

#11果位講得對, 我真係有眼不識泰山, 我唔知個泰山持住自己係D相既擁有者
定係持住自己係其他壇既民望高D, 所以諗住可以為所欲為

入屋叫人, 入廟拜神, 去得邊度都要守規矩, 雖然你唔守大家都無咩辦法
最多就係你停你版
如果你連咁簡單既道理都唔識, 你仲點樣做人?

如果你覺得呢度既人無得救, 你就當睇唔到呢篇文, 因為呢篇文的確無討論價值
只係想講一個道理咁多

祝你好運

評分

參與人數 3aPower +9 收起 理由
3asv6 + 5 撤底認同.
herman15hk + 1 講得好 加住一分先
ATE24 + 3 講得好,一矢中的!本來想俾多o的都忍唔住立即 ...

查看全部評分

星惡魔-傑 發表於 2009-7-2 15:33 | 顯示全部樓層

啱啱喺另一鐵路壇同一篇文,
樓主講咗句"
我不入地獄, 誰入地獄. 咁就要睇下各位慧根, 有人估得好近."

恕我直言, 佢當
佢自己真係神, 真係智者,
有咩權"
睇下各位慧根", 到呢一刻都唔知自己衰咩,
入地獄就隨便, 最好入地獄後識得檢討下自己,
若果佢出文係要進行所謂嘅"救人", sorry佢真係俾"校長"仲不可救藥,
好自為知