hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 啱啱考到牌,想平平地買架二手車,有咩介紹? ...
開啟左側

啱啱考到牌,想平平地買架二手車,有咩介紹?

樓主| 40468680 發表於 2009-7-5 13:53 | 顯示全部樓層

thx...二手車可以拎去原廠整嗎?
其實5萬至6萬我係想計埋牌費,手續費等等,唔知要用幾多?
牛奶仔 發表於 2009-7-5 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 40468680 於 2009-7-5 13:53 發表

二手車當然可以拎返原廠整, 問題係......值唔值得.
唔大得,唔少得,點至得呀?
s3n370 發表於 2009-7-5 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 牛奶仔 於 2009-7-4 11:58 發表
$50-60K算唔錯喎! 好多選擇, 其次係視乎樓主喜好同用車習慣,

如果一般使用, 建議揀HONDA JAZZ/FIT, TOYOTA ECHO VERSO/FUNCARGO,

鐘意比較"保守"既可以揀COROLLA AE110, CIVIC EK/ES,

有STYLE同靚操控可以揀MA ...

搭單問一問,有無網頁可以睇到這類舊款車的耗油量?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
牛奶仔 發表於 2009-7-5 17:12 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2009-7-5 16:04 發表

搭單問一問,有無網頁可以睇到這類舊款車的耗油量?

搵日本網頁可以搵到, 例如TOYOTA.CO.JP, 但係......最好你識日文......

或者你揀岩邊款, 我可以幫你check下.

arhang2001 發表於 2009-7-6 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 40468680 於 2009-7-5 13:53 發表

一年牌費

1500cc 以下 $3929
1501-2500cc $5794
2501cc-3500cc $7764

車輛過戶 $1000/ 次
第三保夠25 歲新牌 約 $6000

買架車返黎執執整整,預返四至五千比較穩陣,即係買部40000 左右就差不多。
hkbw 發表於 2009-7-8 17:35 | 顯示全部樓層
新牌操車, 5萬-6萬絕對唔算平平地...

個人建議, 如果唔係成日用, 純粹操車的話, 可以將目標價下調一兩萬..
JAZZ個波箱, 唔係保養慣車/有相熟車房跟的話, 最好唔好要...

豐田車粗用好多, 對新牌來講亦都較易上手, 不妨一試..
而家AE110, 甚至ECHO的車價都唔係太貴, 不過兩者都要小心公司車..
CIVIC EK唔建議新牌駕...部車真係去得太快啦....
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| 40468680 發表於 2009-7-8 18:39 | 顯示全部樓層

點解唔好要JAZZ個波箱,自動波也是?  請教一下,如果用1個月要洗幾多?買車養車比我想像中難.... =  =
牛奶仔 發表於 2009-7-8 18:56 | 顯示全部樓層
原帖由 40468680 於 2009-7-8 18:39 發表
點解唔好要JAZZ個波箱,自動波也是?  請教一下,如果用1個月要洗幾多?買車養車比我想像中難.... =  =

JAZZ好似係用CVT波箱, 以我所知CVT好麻煩......

使費幾多要視乎好多因素, 要睇你住邊, 經唔經常用車都可以好大出入.
mira 發表於 2009-7-9 00:56 | 顯示全部樓層
渣車支出好難講,好多人話買車為操車,唔係飛車,
點知一買左架車又係另一回事

又話買車唔改車,最後未又係改完一樣又一樣,
改完d無胃野,點知又有d損耗性的野換,又係成份身家擺曬落去,

有d人又因為地區性,渣車總要比隧道錢,泊車錢,
所以養車支出好難作準,

不過買車都係好事,後生細仔唔買,
唔通供樓時先買咩..哈哈
最緊要渣車,唔好渣到撐人錢又唔還,學人走數都冇咩問題.
arhang2001 發表於 2009-7-9 01:41 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2009-7-8 18:56 發表

JAZZ好似係用CVT波箱, 以我所知CVT好麻煩......

使費幾多要視乎好多因素, 要睇你住邊, 經唔經常用車都可以好大出入.

你唔當jazz 係跑車咁渣的話根本唔麻煩,係d 人以訛傳訛,你話唔襟我又話唔襟,講個d 分分鐘渣都冇渣過。

jazz 係 lum 波箱lum 得咁緊要,就唔會到今時今日都一街都係。