hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 62x 增設九龍往新界之分段
返回列表 發新帖
開啟左側

建議 62x 增設九龍往新界之分段

kay 發表於 2009-7-10 15:42 | 顯示全部樓層

原帖由 港島豪皇帝 於 2009-7-10 15:40 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.就算 TD 肯,KMB都唔會肯。
2.你沒有考慮清楚增設分段能夠緩解問題的機會率嗎?
而且62X成功增加分段會引起其他區議會的反對,
造成不必要的爭議,協助61X的方向正確,但62x 這樣的協助方法是不切實際. ...

其實第1點,水晶球問題,拗黎又有乜用?
如果改道真係可以完全平衡各方需要既
各界人士都會一齊拍爛手掌。
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 天空之神 發表於 2009-7-10 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 港島豪皇帝 於 10/7/2009 15:40 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.就算 TD 肯,KMB都唔會肯。
2.你沒有考慮清楚增設分段能夠緩解問題的機會率有多大嗎?
而且62X成功增加分段會引起其他區議會的反對,
造成不必要的爭議,協助61X的方向正確,但62x 這樣的協助方法是不切實際. ...

1. 咁即係你第一點報銷左啦
一開始講 TD , 唔夠人講就轉打 KMB
我特登唔攪熱車分段就係呢個意思 ,
有人搭既唔改 ,冇人搭既就加分段吸客

2. 成功增加分段會引起其他區議會的反對 , 除左引來恥笑唔知講咩好
增加分段明明對區議員選票有利 , 其他區議唔會反對 ,
最多只會爭取其他線都有姐 (不過大多理據久奉)

如果唔用呢個方法可以點攪 ? 大前提係不增加車輛下提高 62x 運量

如果同 61x 同價的話 , 相信 62x 就算企都有人上車
(因為 61x 該時間都是如此)
.
港島豪皇帝 發表於 2009-7-10 18:30 | 顯示全部樓層
港島豪皇帝 發表於 2009-7-10 18:35 | 顯示全部樓層

樓主| 天空之神 發表於 2009-7-10 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 港島豪皇帝 於 10/7/2009 00:46 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.沒有認真考慮實行的機會率,TD 會肯嗎?
2 .往屯門方向62X如果增設 $12.3 之空調分段收費,係直接損害九巴利益,你仲想九巴繼續蝕?

此建議相當不切實際,1個理由扣1分 ,共扣2分 ...

原帖由 港島豪皇帝 於 10/7/2009 18:30 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1. 咁即係你第一點報銷左啦
一開始講 TD , 唔夠人講就轉打 KMB
我特登唔攪熱車分段就係呢個意思 ,
有人搭既唔改 ,冇人搭既就加分段吸客

你有冇看清楚我的留言,我的意思係 TD 和 KMB都唔會肯,
你根本沒有考慮各方的 ...

1.
今天的我打倒昨日的我 , 呢位版友為我地解釋左呢句野
係睇唔清楚定係有人解釋唔清楚 , 仲要強行抽水 , 相信各位已經有所定論

2.
假如 61x 如實需要 cut 班的話(根據 2009-2010 RDP , 61X 需要 cut 2 台車) ,
那就更加有需要增加此分段收費
62x 加分段關葵青咩事 , 如果係咁屯門區大部分路線都要比佢干預啦 "sosad"

反而深水埗區先係有權干預果個

運量上 62x 加分段正路係會升左
而 61x 既壓力有所下降
(如果想知 61x 本身既壓力自己去一次黃大仙中心個站睇下啦)

反而 加分段對 258D, 259D 冇咩作為
咁就正中 港島豪皇帝 果句"KMB沒有得益"

-
君不聞同線不同價既理論 , 就連同區不同價都大把

59M, 259E ,
屯門葵涌線(荃灣往屯門分段) vs 59M , 60M 等
.
HB00610 發表於 2009-7-12 03:07 | 顯示全部樓層
其實建議合理, 但係係唔係應該加埋熱狗, 否則會有人嘈…
admin35 發表於 2009-7-14 23:32 | 顯示全部樓層

評分判決

本主題文章 #1 及 #13 的評分,以及主題 406770 的文章 #1 部份
評分皆被貼文者投訴。

由於部份爭議點難辨,所以本人首次引用新版附例第 4B 條將 #1 的
評分交付兩位助理評分專員審理。

其中一位助理評分專員看過評分後,認為評分確實涉及觀點爭議;而
另一位則認為評分者已給予充足理據,加上評分數額不大,故並無問
題。兩位助理評分專員皆認為評分毋需抵銷。

本人再審閱評分,發現本主題兩個評分有不同之處:#1 評分的論點是
無法用實例證明的,而 #13 的評分則可,評分者「天空之神」亦在本
人查問下舉出證明。

雖然本人同意助理評分專員的觀點,對小額評分不宜過於苛刻,惟 #1
的評分者「港島豪皇帝」在此項評分前數天已因以評分解決觀點爭議
被警告,及後仍繼續進行此類評分,明顯不理解自己的評分的問題所
在。本人不得不判有關站友暫停貼文權 7 天,以儆傚尤。

至於三項被投訴的評分,僅本主題 #1 的負評因涉及無法舉證的觀點,
判抵銷 1 分,其他評分不作抵銷。

在此對在 C1 板活動的站友提出一個呼籲:
由於路線建議頗有涉及主觀意願,評分附例第9條的約束無疑對本板
文章評分的功效造成一定影響。但本人無意因執行評分附例而阻礙各
位以評分反映建議的質素。只要各站友能舉出確實證據,證明自己的
評分理由無可爭辯,即使被評分者投訴,也不會被無端判作違規。

最後感謝兩位助理評分專員協助審理有關評分。

評分管理專員示
superay 發表於 2009-7-21 00:47 | 顯示全部樓層
雖然有點離題,但我在想,對於多條來往東九龍至屯門的路線
若能在某某各線共通的中途站(如畢架山花園)統一成差不多價格,並提供城隧巴士線方式的轉乘
相信可以更方便各區來往屯門的乘客
238X 發表於 2009-7-21 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 21/7/2009 00:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
雖然有點離題,但我在想,對於多條來往東九龍至屯門的路線
若能在某某各線共通的中途站(如畢架山花園)統一成差不多價格,並提供城隧巴士線方式的轉乘
相信可以更方便各區來往屯門的乘客 ...

既云城隧式轉車,
自應加入荃葵青往返東九龍之路線 (38, 42C),
但荃葵青往返東九龍之路線網絡似應大幅擴充,
方能滿足需求。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 天空之神 發表於 2009-7-21 01:07 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

相信咁做 61x 會即刻好客左
而 62X 真正的假日安心上路
.