hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) Canon相機討論
開啟左側

Canon相機討論

HB00610 發表於 2009-7-19 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-7-19 16:55 發表

用eneloop會唔會好d??

電呢家野, 我都係信三洋好D…。
HB00610 發表於 2009-7-19 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 2500 於 2009-7-19 16:38 發表

要平係要負出代價
自己諗下D零件會係邊搵返尼
佢話比你知係D零件係全新你信吾信

其實過得保養的, 你拎上行整的成本都差不多等於買部新機的錢…

A95呢種古董級的機, 分分鐘連好過佢的電話都仲拎到一兩部出來(鏡頭3倍光學+5MP以上的手機, 香港有行貨的最少有3部)

拎去呢D地方, 都係為搏一搏睇睇有無得救而已…

同埋講開又講, 好信譽的維修舖都唔係無的…

p.s:我正正係用緊一部5mp + 3x optical zoom的電話來代替A95, 除非去大場面先用新買的相機。

樓主| ES3833 發表於 2009-7-19 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2009-7-19 17:44 發表

電呢家野, 我都係信三洋好D…。

佢有無充電池賣?
GOAL~
HB00610 發表於 2009-7-19 20:58 | 顯示全部樓層

原帖由 ES3833 於 2009-7-19 20:46 發表

佢有無充電池賣?

eneloop就正正係三洋出的aa/aaa叉電。
superay 發表於 2009-7-21 04:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-7-19 12:17 AM 發表
唔知各位用過 Canon 既 DC 既版友有無遇過一個現象

就係部機越用得耐 , 部機就越食電
我而家用緊既 S3IS 都係
初期差一次電都可以影到 200-300 張
但越用得耐 , 部機差滿一次電之後影既相就越少
小弟近期試過差滿一 ...

我也試過同樣情況,最後在出面找非原廠維修這個問題
據有關師傅指出,因為AA電的電壓低,推動相機的電流因而比較大,用舊了就會因為相機內的電容老化而出現全新電都好快無電的情況
相反若果使用充電池的機種,因為電壓較高,所需電流較細,較少出現上述問題。

其實你可以提相機話無電的電池放去其它用品使用,便會發現並不是電池無電,而係相機唔肯用唔太新的電池。

樓主| ES3833 發表於 2009-7-21 19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2009-7-19 20:58 發表

eneloop就正正係三洋出的aa/aaa叉電。

通常一般充電池可以叉幾多次?
GOAL~
HB00610 發表於 2009-7-21 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 ES3833 於 2009-7-21 19:21 發表

通常一般充電池可以叉幾多次?

一般叉電預500次左右就差唔多…
on11358 發表於 2009-7-21 23:53 | 顯示全部樓層
小弟用緊部pentax *ist DS都接近4年(日本水貨),shutter count 已經突破4萬,
暫時拍攝方面都正常,中間曾經修理過MF/AF轉換制同埋FN/轉盤制,
電池選用Eneloop (2000mAh),一次慳D用都影到幾百張,
如果自動對焦就一定唔夠電壓,不過多數都用手動對焦(pentax機本身對焦就係弱勢)。

LV1012 發表於 2009-7-22 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2009-7-21 23:53 發表
小弟用緊部pentax *ist DS都接近4年(日本水貨),shutter count 已經突破4萬,
暫時拍攝方面都正常,中間曾經修理過MF/AF轉換制同埋FN/轉盤制,
電池選用Eneloop (2000mAh),一次慳D用都影到幾百張,
如果自動對焦就一定唔夠電壓, ...

如果用MF影巴士會唔會十分唔方便?
superay 發表於 2009-7-24 10:56 | 顯示全部樓層

原帖由 LV1012 於 2009-7-22 10:55 PM 發表

如果用MF影巴士會唔會十分唔方便?

若果光線足夠,光圈唔需要開得大
那時景深會較深,影響未必太大