hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 駱克道市政大廈(軒尼詩道)往數碼港
開啟左側

駱克道市政大廈(軒尼詩道)往數碼港

peterkwan 發表於 2009-7-9 13:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問下駱克道市政大廈(軒尼詩道出口)點去數碼港以下地址: Cyberport 1, 100 Cyberport Road?

1. 最平方法
2. 最快方法

灣仔方面如果果度無直車, 唔介意行多幾個街口搭車, 但因未去過數碼港果頭, 所以最好
落車點唔洗點行去, 如落車後要行, 可否解釋點行法?

另問由以上地址去中環天星平點還是去灣仔平點?

thanks.
S3BL470@98A 發表於 2009-7-9 15:09 | 顯示全部樓層
 樓主| peterkwan 發表於 2009-7-9 15:16 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL470@98A 於 2009-7-9 15:09 發表
你可以坐 40/40M 到華富(北)巴士總站 轉 73 或者 行路 去到數碼港...

行路 :
同73類似:
華富(北)巴士總 > 華景街 > 華康街> 域多利道> 數碼港道> 資訊道。

收費 :
$5.3 :  40/40M + 行路
$8.3 : 40/40M ...

Thanks. 全程需時多久? 行果段路的話要行幾耐同埋係唔係跟住
73 路線行就 OK?
JX9097 發表於 2009-7-9 16:06 | 顯示全部樓層

或者樓主可以行一個街口去灣仔港鐵站
搭到去中環站落車,步行前往交易廣場轉乘新巴30X
 樓主| peterkwan 發表於 2009-7-9 17:00 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

呢個方法又需時多久?

另外想問下,

1) 30x/73 落左車之後, 係唔係已經好容易就去到 1 座架?
2) 我上 citybus 看過, 我發現可以在堅拿道天橋底搭 72 去到海旁道轉 73 (我可以~10分鐘行到過去堅
拿道天橋底), 唔知呢個方法會唔會快點?
3) 73 由赤柱總站去到海旁道要幾耐? 因為見 73 個班次 30 分鐘一班車 (走左班車真係唔知點算).

我離開 Lockhart road 時間係 ~1:00pm, 唔知 2:20pm 分前去唔去到 1 座呢?

Thanks.
Gary_B 發表於 2009-7-9 17:23 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

行入灣仔道搭 37B 去香港仔再轉 73 或綠小去數碼港吧
唔使行去鵝頸橋既

去到鵝頸橋 不如搭綠小 69X 銅鑼灣開直入數碼港
總站在總統戲院一帶
不過會貴 D

樓上 40 / 40M 個建議真係不敢恭維
平就真係平既
但咁既天氣 華富行落去數碼港............... 無言  
或者係運輸處 PTES 既建議呱  

JX9097 發表於 2009-7-9 17:38 | 顯示全部樓層

原帖由 peterkwan 於 2009-7-9 17:00 發表
呢個方法又需時多久?

要睇吓樓主夾唔夾到30X開車時間

估計時間如下:
灣仔-->中環站:10-15分鐘(連步行往灣仔港鐵站)
中環站-->交易廣場:<5分鐘
30X全程:20-25分鐘

由出發點至終點時間大約為35-45分鐘
不幸走車的話,全程大約60分鐘左右

新巴30X資料
superay 發表於 2009-7-9 20:46 | 顯示全部樓層
坐73, 30X都是總站下車,總站上面就已經係Cyberport 1
樓主可以在站長室左手邊的升降機上4樓,然後行返出去就可以找到詢問處
PS: 部份lift用預選式的叫lift系統,要在機外按樓層後照指示入所派的升降機
Tips:若果去到cyberport唔識路,就唔好亂咁估!要問人!

另若果樓主唔熟香港仔最好唔好在香港仔轉車去數碼港,在香港仔海旁等車唔好彩的話會等死人!
個人覺得樓主最好坐電車去銅鑼灣崇光百貨,後面有69X小巴去Cyberport,小巴收$8.5
2A_DL13 發表於 2009-7-12 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-7-9 20:46 發表
個人覺得樓主最好坐電車去銅鑼灣崇光百貨,後面有69X小巴去Cyberport,小巴收$8.5

我個人就唔係幾鐘意行番轉頭搭車(感覺),如果俾我,我寧願行去大
有商場搭華富紅小,然後再係華富轉69系或者73,遇正970或者30X
,就係瑪麗之後轉車,如果唔係要成日去既,我想俾多小小錢都寧願
舒服一點吧。

當然,華富紅小要睇下夾唔夾到開車時間,因為唔係全日都有車。

至於數碼港出中環定灣仔平,我想先要考慮既唔係車費,而係方便,
至少數碼港出中環,有30X及10B,一程車過,比起灣仔方便。亦都
因為係一程車,點都會平過兩程車吧。

Your global lifestyle partner..
dydx 發表於 2009-7-13 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2009-7-12 21:40 發表
我個人就唔係幾鐘意行番轉頭搭車(感覺),如果俾我,我寧願行去大
有商場搭華富紅小,然後再係華富轉69系或者73,遇正970或者30X
,就係瑪麗之後轉車,如果唔係要成日去既,我想俾多小小錢都寧願
舒服一點吧。

當然,華富紅小要睇下夾唔夾到開車時間,因為唔係全日都有車。

至於數碼港出中環定灣仔平,我想先要考慮既唔係車費,而係方便,
至少數碼港出中環,有30X及10B,一程車過,比起灣仔方便。亦都
因為係一程車,點都會平過兩程車吧

華富紅小服務時間係15:00-01:00

數碼港出中環當然會比出灣仔方便
但30X同綠小10B都係夜晚八點幾尾車