hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) ~新巴 ENVIRO 500 11.3米~
開啟左側

~新巴 ENVIRO 500 11.3米~

novkovsky 發表於 2009-7-14 15:48 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2009-7-12 11:10 發表

因為3601用0既係「推出式」
車門下半部超粗0既桿會連埋車門一併推出車外
當然車門同前輪之間0既空間亦相對較大
但係今次新城配0既門係隱藏式設計
同時推出去0既只有車門(其他組件收埋車內) 所以車門同前輪之間0既空 ...

如果真係呢個問題,點解唔買翻外推式車門呢…
依家咁樣,車箱空間又無咁好用,外型又樣衰左
sSie~~Find you later.
ATE168_LM8813 發表於 2009-7-14 16:53 | 顯示全部樓層
我又唔係太明點解11.3米後門前面唔夠位放到輪椅位,
無論新記同九記超豪12米後門前面O個隻小窗都裝到輪椅位
但係偏偏E500就唔夠位,其實11.3米E500都係比超豪12米少左半隻窗,O個隻窗咪岩岩佔左一排位姐,
唔會食埋D輪椅位掛,除非E500隻後門大左或者前輪食多左位
EE9255 發表於 2009-7-14 17:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE168_LM8813 於 2009-7-14 16:53 發表
我又唔係太明點解11.3米後門前面唔夠位放到輪椅位,
無論新記同九記超豪12米後門前面O個隻小窗都裝到輪椅位
但係偏偏E500就唔夠位,其實11.3米E500都係比超豪12米少左半隻窗,O個隻窗咪岩岩佔左一排位姐,
唔會食埋D輪椅 ...
12米超豪後面窗柱較粗,前一隻窗亦都較大
就咁睇落去 3ASV 同 11M E500 中門前個位已經有好大差別la...
ATE168_LM8813 發表於 2009-7-14 20:42 | 顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

窗柱較粗係事實,不過我想講O既係新巴可唔可以學12M超豪個格局咁樣移後少少度門,
(當然後門後得兩排椅)
其實11M比12米都係少一排椅姐,
~~Knysna~~ 發表於 2009-7-14 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE168_LM8813 於 2009-7-14 20:42 發表
窗柱較粗係事實,不過我想講O既係新巴可唔可以學12M超豪個格局咁樣移後少少度門,
(當然後門後得兩排椅)
其實11M比12米都係少一排椅姐,

度門後面好似有油缸!
ksmbh 發表於 2009-7-14 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 novkovsky 於 2009-7-14 15:48 發表 如果真係呢個問題,點解唔買翻外推式車門呢…依家咁樣,車箱空間又無咁好用,外型又樣衰左

搞到下層咁唔實用
低地台位得一個
真係新不如舊.