hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 貼舊相 - 兩部下場慘澹的九巴退役巴士
開啟左側

[相機翻拍] 貼舊相 - 兩部下場慘澹的九巴退役巴士

關閉 [複製鏈接]
hn8024 發表於 2009-7-13 13:21 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

有証據點解唔報警而只係指責了事?怪哉....
ADS131 發表於 2009-7-13 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2009-7-13 11:48 發表

是咁的,話說數年前男友板有位板友曾兩次不同時期到訪A會keep車之所在地
並為4964車尾拍下相片,當第二次到該處拍照時.發現車尾車牌失去.

及後於SF31車主網頁刊出SF8中,4964車牌卻展示於車頭
事件曝光後,容姓車主卻 ...

咁梗係有証據先講出o黎啦!
雖然DW8306大大講得比較簡短,但都講得好全面。

小弟對當年容生依件事o既印像好深刻,因為當年小弟係隔0黎板(BxxFxxxx)申請o左戶口冇耐,就爆o左容生依單野出0黎。而且仲要係涉及一個巴士車主,涉嫌係巴士上偷竊同刑事毀壞,對當時o既小弟非常震撼,自然記憶猶新。

仲記得果時係03年中,隔0黎板有位板友圖文並茂指証容生,係依幾架巴士上偷竊兼刑毀。
偷o既野樣樣都好有歷史價值,除o左係4964 o既車牌之外,仲有幾塊車廂o既告示牌,而且仲打爛o左依幾架巴士上o既好多玻璃。

而仲記得果位板友圖好熱血,話容生身為車主做D破壞舊巴士o既事令人憤慨咁話。

果時小弟追得個post好貼,記得當時有D板友懷疑,有幾個容生o既黨羽為容生護短。容生仲回post話個車牌係自己複製添,仲話佢自己複製手工好得濟,人地先會話佢偷4964 o既車牌喎。

但容生又講唔出自己係點樣複製張車牌,而且容生實在做得太stupid同太出面。偷o左張車牌仲要攝係SF8 o既擋風玻璃度影相,影完仲完仲要放0係SF31個網度。結果俾出post果位板友save低o左,連同果位板友o既資料相一齊post出o黎做AB比較。

仲記得經過一連串討論之後,証實容生的的確確偷o左4964塊車牌。就算容生係複製o左4964塊車牌,都要先偷o左4964塊車牌0黎複製。有相為証,結果容生俾好多隔0黎板板友大興問罪,但容生死撐,回post態度又差,之後容生就潛o左水。

件事就係咁喇。
益歷多!
ADS131 發表於 2009-7-13 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 2009-7-13 13:21 發表
有証據點解唔報警而只係指責了事?怪哉....

其實唔怪
依幾架巴士o既物主都冇報警
唔理佢地
其他人又點報警
益歷多!
ADS131 發表於 2009-7-13 19:57 | 顯示全部樓層

原帖由 DD2113 於 2009-7-12 23:44 發表

4214近照... 可以睇今期 "HIM'雜誌 (09年6月Race做封面):
"古董巴士收藏家" 郭老闆 在 4212 &  前中巴CP9497 前拍照.

唔知有冇大大可以貼上o黎分享o下?
益歷多!
DW8306 發表於 2009-7-13 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ADS131 於 2009-7-13 19:39 發表

...

好唔容易搵到相...
hn8024 發表於 2009-7-14 00:48 | 顯示全部樓層
d相放大都咁朦朧都可以叫証據?我覺得幾無稭.
恕我直言,d所謂重要嘅detels位都唔知係咪後期加工執出黎.
朦到咁真係你講乜都得.
唔係話幫邊個,講真如果咁都告得你所指嘅容某入,佢都幾冤枉下.
DW8306 發表於 2009-7-14 01:20 | 顯示全部樓層

原帖由 hn8024 於 2009-7-14 00:48 發表
d相放大都咁朦朧都可以叫証據?我覺得幾無稭.
恕我直言,d所謂重要嘅detels位都唔知係咪後期加工執出黎.
朦到咁真係你講乜都得.
唔係話幫邊個,講真如果咁都告得你所指嘅容某入,佢都幾冤枉下. ...

detail位放大左唔清楚既話不妨你用對金精火眼鑑定下幾張冇放大過既相囉
第1同第3張咁清,你唔係話呢2張矇下話...

連d鐵銹漬都photoshop都到既,我只好講一聲ok u win...
不過當年容姓車主"聲稱"係仿製品黎架喎...新野仿到連鐵銹漬d位都一模一樣?

volvo_chan 發表於 2009-7-14 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ACIVFE-JS 於 2009-7-12 21:26 發表
e+個架被燒的丹拿A型點?

我估可能現在已經就地正法,因為4969同道路安全巴士的存放原址已經變成貨櫃場,
果兩架阿拉伯五型(S10+錢箱車), 鋸樹車同道路安全巴士要拖走轉移陣地應該不難,
不過4969爛成咁,拖走難度應該幾高,所以我覺得4969已經在世界上消失。

當然最好有相關人士幫我地解解話,唔洗估估下

至于你信不信,我反正信了
DW8306 發表於 2009-7-14 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2009-7-14 01:27 發表

我估可能現在已經就地正法,因為4212同道路安全巴士的存放原址已經變成貨櫃場,
果兩架阿拉伯五型, 据樹車同道路安全巴士要拖走轉移陣地應該不難,
不過4212爛成咁,拖走難度應該幾高,所以我覺得4212已經在世界上消失。

當 ...

4212俾必達劉/老郭keep左.4964先係A會俾火燒果部
hn8024 發表於 2009-7-14 02:03 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

你所講果d鐵銹漬,sorry,我真係搵唔倒.
都係果句,咁都算係証據,OK U WIN.
你認為d証據咁充份咁有力,咁正義出黎指責人,點解咁再正義d報埋警le?
好另人懷疑你真正目的係別有用心.
我要講嘅係咁多.