hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [綜合報導] 警以市民作沙包 堵非法賽車
開啟左側

[綜合報導] 警以市民作沙包 堵非法賽車

fokck 發表於 2009-7-14 10:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

明報
星島

生果
東方

尋晚先睇到呢單新聞,睇完之後真係完全 O 咀,再加上尋晚睇亞視同有線新聞訪問過部

份專家之後,我自己覺得最少以下三樣,是但一樣都係極有 問題...

(1) 高速公路彎位設路障
(2) 被截停既車一字排開包括停快線 - 正常公路路障警方點都會留一條無阻塞既快線,

唔會有任何一部車停響快線完全停車
(3) 路障最少有部警車響最後 +/- 有一部響前面,今次排後面既全部係其他車輛

特別係 (3) 同埋加上全場只有一部橫訓響中線既警車同一兩個警員,加起黎俾人感覺真

係 在場警察就係為擺個陣出黎塞住條路,然後搏班飛車黨會響路障前停車, 但佢地
既計算失誤,導致有人在車內既情況下被撞.....

當然你可以話傳媒報導有主觀同誇張成份,但觀乎今次多個傳媒報既內容 都無大
出入,同埋尋晚睇電視個的士司機同加上涂漌\申搵到幾個肇事司機 覆述情況,我認為
發生既經過都相當清楚,我相信班司機無膽對全港市民俾假口供卦...

我唔知係咪在場警員有心用呢個方法企圖截飛車黨定還是純粹計劃無方,但點都好我覺

得今次警方真係做得極之差,再加上有線新聞報場賽車有廿九部,但最後捉得果幾個人
同幾部車,真係反映成件事警方相當無用兼
賠上公眾信心及形象....

多啦A夢
238X 發表於 2009-7-14 14:45 | 顯示全部樓層
似乎成件事只有一部警車在場,頗有人手不足之感。
成廿幾架非法賽車,試問搵一部警車點夠截?

當然,我最不滿既係今次堵截行動完全失敗
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
HY671 發表於 2009-7-14 15:13 | 顯示全部樓層
警務處長已就今次事件向公眾道歉!

真係想知道當時在場係乜野職級既警察決定截停經過
既車做路障 好彩今次無人肉沙包死亡,否則真係
冤枉到無譜!
永遠懷念MJ
wilsonli321 發表於 2009-7-14 17:09 | 顯示全部樓層

fai 發表於 2009-7-14 20:25 | 顯示全部樓層
署長既道歉將責任推向前線警員既判斷有問題,但晚上電台節目已有
前警員出來指出警員做事要跟指引。相信仲會有前線同警方管理層之
間角力既餘波。

原帖由 HY671 於 2009-7-14 15:13 發表
警務處長已就今次事件向公眾道歉!

真係想知道當時在場係乜野職級既警察決定截停經過
既車做路障 好彩今次無人肉沙包死亡,否則真係
冤枉到無譜! ...
[i]影像.從心[/i]
 樓主| fokck 發表於 2009-7-14 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-7-14 14:45 發表 似乎成件事只有一部警車在場,頗有人手不足之感。成廿幾架非法賽車,試問搵一部警車點夠截?當然,我最不滿既係今次堵截行動完全失敗。

真係完全講唔過點解得一部車響果度。觀塘警署距離現場四百米都唔知
有無,要出車上去兩三分鐘就得啦。點解搵唔到更多車黎支援甚至做「沙
包」呢?

某友人今日同我講,身為港人對於香港有咁樣做野既警察感到羞恥。
多啦A夢
111 發表於 2009-7-14 20:47 | 顯示全部樓層

個路障真係好失敗.......就算人地唔撞你果D人肉沙包.....都有路掉頭走晒

廿幾架本田戰車先至捉正得3架(3架在橋底o係行唔倒先比人捉番),人肉沙包連警車就6架比人炒晒

香港警察......羞......
1005 發表於 2009-7-14 20:48 | 顯示全部樓層
以下文章可能有抽水成份,請留意

呢次警察仲唔斷正?

1. 點解個沙包要放響彎位後
而唔係大直路後
無辜者萬一撞埋去
真係喊都無謂

2. 成件事講到得一架警車響度做
但就唔多見有其他警車配合行動
警車就多喇,偏偏就得一架車做呢樣野

好應該諗下
護一個重要人士就要一大堆車開路
偏偏要阻止一大班人做野就只係得一部車
這是不是資源錯配?
警署係放員工停車場定係做野 0既地方?

3. 無部署的行動、弄至如斯田地
有無人應該負責?
無可能處長道歉賠錢便告了事?
那豈不是隻手遮天?

話就話紀律部隊,有團隊精神
但偏偏響呢件事上面得一架車做野
仲要搵人地 0既車黎擋架
開首仲話檢討做法
咁就死啦
要幾多個後知後覺先能夠改善到呢個情況?
講到咁有紀律,但偏偏就看不出有幾高效率

仲話因為經常面對險境而要求加MAX POINT
面對一連串的問題、紕漏
請各位HKPF 0既人諗清諗楚
你配唔配加呢個POINT?
對呢班人話要加MAX 的聲音就越反感

我係管錢的話
第一個就加俾消防、救護及醫療的
呢D就真係搵命搏喇
差人做到成績出黎的話
加POINT又點會有人反對呢?
快樂有時,唯有Timely
hkbw 發表於 2009-7-14 21:14 | 顯示全部樓層
呢單野, 其實反映交通部一直存在的問題..

兩年前, 小弟投訴某部七人車瘋狂駕駛時, 有交通投訴組既老差骨親口承認一件事,
就係特登放路障, 製造塞車, 以保障執法人員之安危, 呢個係佢地一直會做既事,
亦係上頭RECOMMEND既..

換言之, 即係話, 交通部做野一向有問題, 只係今次比較大鑊, 先會全城哄動..

講開, 呢兩日公路上又好, 捉違例泊車又好, 都好似忽然多左好多警察咁...
殺雞焉用牛刀?!
1005 發表於 2009-7-14 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2009-7-14 21:14 發表
呢單野, 其實反映交通部一直存在的問題..

兩年前, 小弟投訴某部七人車瘋狂駕駛時, 有交通投訴組既老差骨親口承認一件事,
就係特登放路障, 製造塞車, 以保障執法人員之安危, 呢個係佢地一直會做既事,
亦係上頭RECO ...

這是補鑊的措施
唔係HKPF
每一個部門都會咁

就好似四月中出過事 0既部門
事後咪一樣做好多野補鑊
快樂有時,唯有Timely