hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何巴士公司1990至1991年間仍然會引入熱狗巨龍/禿鷹? ...
開啟左側

[問題] 為何巴士公司1990至1991年間仍然會引入熱狗巨龍/禿鷹?

海怡工貿 發表於 2009-7-15 14:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

aquarius83 發表於 2009-7-15 15:10 | 顯示全部樓層
當年冷氣車係一種豪華車,及你講果段時間根本冷氣車呢個概念都未曾測試成功(批熱車應該甚至係批冷氣車到之前已經定下),根本唔知市民既接受程度,之前九巴試用冷氣都唔成功
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-7-15 15:25 | 顯示全部樓層
ricky619 發表於 2009-7-15 16:56 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009-7-15 15:25 發表
但中巴方面又無分樣唔版冷氣車喎, 一口氣已經入左12部冷氣禿鷹, 証明已經唔駛講 "試唔試" 啦, 同九巴做法唔同.

引入冷氣車是為了應付城巴新屋村巴士線的競爭,
我諗當時巴士公司無諗住全部轉冷氣.
河灣西 發表於 2009-7-15 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-7-15 15:25 發表

但中巴方面又無分樣唔版冷氣車喎, 一口氣已經入左12部冷氣禿鷹, 証明已經唔駛講 "試唔試" 啦, 同九巴做法唔同.
留意中巴一向營運方針都係家族意願而非乘客
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-7-15 17:24 | 顯示全部樓層
aquarius83 發表於 2009-7-15 17:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ricky619 於 2009-7-15 04:56 PM 發表

引入冷氣車是為了應付城巴新屋村巴士線的競爭,
我諗當時巴士公司無諗住全部轉冷氣.

另一方面好以睇到巴士公司唔想全冷(尤其是中巴)就係路線篇號,全冷線係用5字頭,而定線亦與非空調線相若,如 537 vs. 37, 590 vs. 90, 504 vs. 4, 592 vs. 92
superay 發表於 2009-7-15 17:39 | 顯示全部樓層
當年空調巴士到站時,大多數乘客都唔會上車而選擇等下班熱車
與今日寧願等都唔上熱車的情況不同。
DIH 發表於 2009-7-15 22:36 | 顯示全部樓層
香港最遲的熱狗係1993(94?)年的九巴S3V,連埋老虎蘭、密龍開龍,佢地都係原本訂了冷氣車,
但市民不喜歡全冷(等於提高票價),群眾壓力下改為非空調巴士。

我諗,可能係到1997左右,香港人普遍多了錢,但九巴一直凍結票價(至2008年),
市民既然使得起錢就適應搭空調巴士了。

諗下喇,10年間票價結構冇變,咁究竟係今天太便宜定係當年太貴呢?

話咁快,呢批末代熱狗都快要退役......

HB00610 發表於 2009-7-15 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 海怡工貿 於 2009-7-15 14:30 發表
九巴早係1990年5月已經引入冷氣巨龍AD1, 為何到左1990年底到1991年底會引入ES龍呢?
對岸同樣問題, 中巴早係1990年7月已經引入冷氣禿鷹DA1-DA12, 為何到左1990年底至1991年初會引入DM呢?
冷氣巴士無疑係為左讓乘客可 ...

最重要的一點係, 當時冷氣巴士根本唔係必需品。

中巴買12架DA, 好大程度係用來為城巴鬥而做的豪賭。

其餘的DM, 就係用來取代舊車(紅番頭/LS/S等等)

90年代前的中巴, 向來都係出名買車大膽, MC同MB都係試都未試過就一Lot過買。

九巴呢面, 珍寶, 長牛, 都有換的需要, 而冷馬又唔敢肯定佢成功。

所以ES龍同埋坦克蘭都係為呢樣野而生