hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 廣深港高鐵客量問題
開啟左側

廣深港高鐵客量問題

gaupost 發表於 2009-7-17 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-7-17 18:08 發表
高鐵只係到新廣州同新深圳? 最少都有褔田, 光明同虎門, 東涌
而羅湖過關, 羅湖汽車站大巴到東莞要人民幣 40~45左右, 連一程東鐵出市區都要80
如果高鐵到深圳褔田大約$40~45, 東莞收費大約為120, 貴少少快咁多, 點會 ...

廣深港高鐵唔單只連接香港同廣州,
更加係將香港連接整個中國既高鐵網絡
gaupost 發表於 2009-7-17 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-7-17 10:11 發表

咁嘅問題出自一個交通愛好者簡直不可思議

點解廣深港高鐵要港區中途設站???
你又唔問點解直通車中途不設站???

廣深港高鐵係城際,同台灣高鐵、日本新幹線一樣,
只會市中心設站或者一城一站

香港仲要咁細,由西九龍至福田只係廿幾公里,
中途再設站點行到200km/h??

新幹綠品川去橫濱唔通又要加川崎站??

台灣同廣州將高鐵站設於遠離市區(台北縣例外),
就被批評係方便/偏幫地產商發展

香港 岩岩相反, 要求將高鐵站設於遠離市區,例如錦上路
香港部份人認為,將高鐵站設於市區,係偏幫地產商,真係有趣,
a_drew 發表於 2009-7-18 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 gaupost 於 2009-7-17 20:45 發表

台灣同廣州將高鐵站設於遠離市區(台北縣例外),
就被批評係方便/偏幫地產商發展

香港 岩岩相反, 要求將高鐵站設於遠離市區,例如錦上路
香港部份人認為,將高鐵站設於市區,係偏幫地產商,真係有趣, ...

係香港有D人 為反對而反對姐
如果高鐵縮上錦上路, 咁不如唔好起
直接上福田轉車算啦
tonytsang_hk 發表於 2009-7-18 02:58 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2009-7-17 10:07 發表

宜家城際線係香港都冇中途站, 係唔係都唔MAKE SENSE 呢

.DEL POST...

thomash 發表於 2009-7-18 07:16 | 顯示全部樓層
http://www.expressrailtruth.com/
http://www.inmediahk.net/node/1003546
71時收到的資訊, 我比較有興趣聽聽支持興建方怎麼反駁他們的論點
hkstudent 發表於 2009-7-18 09:46 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-7-18 12:16 AM 發表

係香港有D人 為反對而反對姐
如果高鐵縮上錦上路, 咁不如唔好起
直接上福田轉車算啦

如果係為反對而反對的話,佢地的理由會是唔 make sense的

多言了...
零容忍小巴不公平違規的問題
Kaix 發表於 2009-7-18 09:52 | 顯示全部樓層

原帖由 thomash 於 2009-7-18 07:16 發表
http://www.expressrailtruth.com/
http://www.inmediahk.net/node/1003546
71時收到的資訊, 我比較有興趣聽聽支持興建方怎麼反駁他們的論點

http://www.expressrailtruth.com/rail.html

佢地d論點完全冇學術基礎,非常biased,
用三言兩語就話自己道出真相,冇論證,
只有未接受大學教育嘅或者讀屎片嘅大學生先會照單全收

要反駁可以話易如反掌,
呢個板已經大把人可以逐一擊破佢地d論點,
但係反政府嘅一方往往主導左資訊發佈,
反駁理由一早已比佢地過濾哂

當然,站在佢地立場當然要過濾不利自己抗爭嘅因素

最大問題係佢地強迫人接納佢地論點,不知所謂,
難道世界係非黑即白??

如果,看完之後,大家仍然同意官方的做法是是「正確,合理和別無選擇的話」,我無話可說。你一定很滿意現狀的生活和深信你的政府會令你的生活改善,但我會為你而感到悲哀。

Kaix 發表於 2009-7-18 09:59 | 顯示全部樓層
原帖由 hkstudent 於 2009-7-18 09:46 發表

如果係為反對而反對的話,佢地的理由會是唔 make sense的

多言了...

Make唔make sense都可以因人而異,
一個冇獨立思考能力、冇多角度分析能力嘅人,
佢地會覺得d理由可以好make sense

要反對,總會有看似合理嘅理由

好似下面依個理由咁,將依個理由完全獨立黎睇,都可以好make sense,
係喎隔離荒地又唔用??

它的車廠擬建在一條有四五十年的歷史的菜園村上,要拆晒成條村,但明明村隔離有一幅荒地政府又唔收黎用,你又知唔知?

但中間係被删除左好多其他資料,以達致佢地想要傳達嘅取向

不過似乎因為佢地理據真係太膚淺嘅關係,甚至有d侮辱大眾智慧,
所以件事未能製造太多noise

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
mmlcs36 + 2 十分同意所論說

查看全部評分

galileo 發表於 2009-7-18 16:04 | 顯示全部樓層
mmlcs36 發表於 2009-7-18 16:10 | 顯示全部樓層