hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有疑似巴士迷向TVB 6 點半新聞直播舉牌抗議 ...
開啟左側

[問題] 有疑似巴士迷向TVB 6 點半新聞直播舉牌抗議

orange 發表於 2009-7-20 03:22 | 顯示全部樓層

原帖由 DM17 於 2009-7-20 02:40 發表

拉banner一事,我覺得係借TVB做跳板
再attract其他人去跟進
如果係o黎真既
我諗佢地會將條banner直接塞去攝影機前面
而唔係晌記者後面玩飄移

保留尖碼總站上幾頁已經同時討論緊
同埋,我覺得否定呢次行動既人
有冇必 ...

要吸引人注意,係咪拉條banner就可以

保育問題應該直接係向相關部門表達,而唔係
拉住條banner係部cam面前跳來跳去,咁做只
會識得其反,引來反效果
益童學校,全民教育
 樓主| kfcsir 發表於 2009-7-20 05:52 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-7-19 21:26 發表
尖碼之聲就2009年7月18日在尖沙咀碼頭快閃活動發表聲明
http://www.ourbusterminal.org/archive/20090718.htm

作為尖碼之聲既代表
希望閣下可以回應一下
呢篇文既種種意見
kay 發表於 2009-7-20 08:33 | 顯示全部樓層
我反而想知下星期3個結果出爐,再睇下應該點做可能更好
依家因為呢單野,leslie兄暫時避避風頭係可以理解......
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2009-7-20 09:37 | 顯示全部樓層

原帖由 DM17 於 2009-7-20 02:40 發表
保留尖碼總站上幾頁已經同時討論緊
同埋,我覺得否定呢次行動既人www.hkitalk.net: ^5 h5 M! U' m) w
有冇必要因為呢次行動,同時否定哂成個組織既理念?www.hkitalk.net  y4 G- }4 M# H) n

其他社群的情形我不清楚,但我不認為這裏有人因為這次單一事件,
否定整個組織的理念。

我覺得閣下對這件事,實在有少少無限上綱、感情用事。我知道大家
都很關注尖碼的動向,我和這裏大部分人一樣,都反對遷拆尖碼總站;
但單方面感情用事,在爭取別人支持的角度而言,絕對是大忌。沒有
經過詳細理性思考而提出的理據,往往存在很多漏洞,容易被持異見
者乘虛而入,成為攻擊己方的藉口,削弱自己的優勢。

共勉之。
S3BL100 發表於 2009-7-20 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2009-7-20 03:22 發表

保育問題應該直接係向相關部門表達,而唔係
拉住條banner係部cam面前跳來跳去,咁做只
會識得其反,引來反效果

當政府的官僚對問題坐視不理時,客觀而言又的確很難expect
關注者只會用一般的正常和理性手段,在建制內表達意見。

對於尖碼遷拆議題今後應如何引起大眾關注,我作為局外人,有
以下的建議:

1. 正如上面板友nwfb1001所說,登報紙不失是一個非常有效的方法,
但要緊記的是,報紙裏面廣告的信息,一定要簡單、易於接收,同時
做到情理兼備(即能引起讀者的sentiment之餘,亦應提出一些實際理
據,例如反問讀者,是否願意看見天星小輪繼續萎縮,或者是否願意
失去尖碼接駁過海的方便同時,又令該區的塞車問題惡化?)

2. 盡量在各大報紙的觀點版,特別是明報、SCMP、都巿日報,引起讀
者關注這個議題,這裏所使用的理據,和登廣告比較,可以更substantive。

3. 加強在尖碼的戶外campaign(我知道這一點,一直都已經進行中,我知
道人手資源有限,但間中擺檔一日半日,成效存疑)
a_drew 發表於 2009-7-20 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kfcsir 於 2009-7-20 05:52 發表

作為尖碼之聲既代表
希望閣下可以回應一下
呢篇文既種種意見

我睇佢地暫時都唔會有咩實質回應架啦
da54 發表於 2009-7-20 11:44 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2009-7-20 11:08 發表

我睇佢地暫時都唔會有咩實質回應架啦

唔係出左聲明啦咩?
當然係咪人人滿意/滿足就另計....

68A 發表於 2009-7-20 11:50 | 顯示全部樓層
a_drew 發表於 2009-7-20 11:53 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-7-20 11:44 發表

唔係出左聲明啦咩?
當然係咪人人滿意/滿足就另計....

人地係問L君有咩回應
kay 發表於 2009-7-20 11:55 | 顯示全部樓層

原帖由 68A 於 2009-7-20 11:50 發表
尖碼之聲出左聲明,
不過睇完篇聲明就更顯得佢地唔識咩係尊重,
只係為自己著想而濫用自由,最終影響到別人。

"我們亦選擇在報導後段才出現,以求不會剝削觀眾對市面情況的知情權。"

如果有睇片段,根本就係干擾緊 ...... ...

其實干擾不特止,仲增加前線員工既壓力tim
做攝影師除左影記者,又要睇下附近環境執生......
不過,係下星期3尖咀露天廣場計劃有結果之前,現階段適宜冷靜下,觀望下
睇下有咩結果,再做相應合宜的手法
所以leslie兄依家回唔回都已經唔重要
因為唔係話一兩句就可以講服所有人
而且可能會衍生其他爭拗。
世界很簡單 人類很複雜