hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴與中電員工巴士城隧公路相撞13人傷 ...
開啟左側

[問題] 九巴與中電員工巴士城隧公路相撞13人傷

前KMB員工家屬 發表於 2009-7-20 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 LZ4519 於 2009-7-20 23:28 發表

因為至少還有 GR4640 , GR 8180 行49x個陣撞過...
當然撞 ge 情況無6753,7513 甘勁吧..
今日和某位維修部員工閒談時都突然覺得姐..

另希望版友早日康復...
同埋 gr 7513 係頭車??? ...

多謝各位版友們的關心及慰問, 自出帖後, 已經收到不少版友的pm或評分

實在感激不已, 雖然小弟近年在B2版已經極少發言, 但當遇到意外後, 好多

同事, 家人, 朋友, 甚至連本版的版友都一一向我慰問, 真是令我感到人間

溫暖, 再一次多謝大家.

LZ 4519兄, GR 7513的確是當時49X的頭班車, 當時車上大約都有60-70名乘客,

大多數為早上上班人仕, 包括小弟在內.

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
LZ4519 + 3 謝解答... 祝你早日康復...=]

查看全部評分

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
gn3509 發表於 2009-7-21 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 530 於 2009-7-20 23:25 發表

的士司機錯, 唔代表巴士司機無犯錯而引致意外
唔見得3bx說法有問題... 佢又無話的士無錯...
重brake到"扇"軚定係衰多兩錢重直頭扭向左避巴士司機都係有錯...
若果佢係夾硬cut埋黎既, 你下雨天收唔切撞埋去都係佢自 ...

我夠膽寫包單,如果個司機唔DUP直撞落架的士到,
到時又會有人話巴士佬係咪訓著左,明知有架的士CUT埋黎都唔DUP
總而言之,硬係有啲人鐘意馬後炮話個司機應該點點點唔應該點點點
講到自己係個司機就一定唔會撞車,
因為唔係自己在場嘛,梗係講到乜都得,UP咋嘛,
但係如果自己係個司機,係咪真係可以响果一兩秒間做到冷靜決定(又或者係部車聽話去呼應呢個決定?)?

同埋莫講話渣渣下車,
行行下路無啦啦有人由小路衝出黎,你都會潛意識縮啦下嘛...
師傳話齋,坐巴士最安全係坐司機果邊
就係因為撞起車上黎,司機扭軚一定係撞左而唔會撞右,
呢個係潛意識,同司機犯唔犯錯無關,係人之常情...

今期流行:690是原罪
530 發表於 2009-7-21 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-7-20 23:41 發表

重brake0既時候 車輪因路面濕滑失去抓著力
呢個時候你可以點控制?

平時路面乾爽落重brake都無咁易搶車太
但係當條路濕0既時候 就算車輪排水坑紋再深一樣有機會打滑
呢個時候你可以點樣控制一部車唔撞埋山邊?
同埋 ...

你係咪誤會左我既意思...

咪就係因為地面濕滑而要避免重brake, 亦唔應該扭左去避....
路滑就算唔重brake收唔切制撞埋去都唔會係你錯...
撞唔到亦唔會有乜意外發生...
gn3509 發表於 2009-7-21 00:08 | 顯示全部樓層

原帖由 530 於 2009-7-21 00:04 發表

你係咪誤會左我既意思...

咪就係因為地面濕滑而要避免重brake, 亦唔應該扭左去避....
路滑就算唔重brake收唔切制撞埋去都唔會係你錯...
撞唔到亦唔會有乜意外發生... ...

有架車由右邊切入,就快撞車,
扭軚去左邊同重brake都係正常反射反應
同埋
明知重brake都brake唔切,結果剎制不及撞車就聽得多
明知重brake都brake唔切就寧願直撞埋去,真係第一次聽

今期流行:690是原罪
530 發表於 2009-7-21 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-7-21 00:00 發表

我夠膽寫包單,如果個司機唔DUP直撞落架的士到,
到時又會有人話巴士佬係咪訓著左,明知有架的士CUT埋黎都唔DUP
總而言之,硬係有啲人鐘意馬後炮話個司機應該點點點唔應該點點點\
因為唔係自己在場嘛,梗係講到乜都得,UP ...

我經常搭城巴12米龍, 雨天扇汰真係好少... 落大斜埋站差唔多停有時就會扇一扇... 一樣有好多師傅雨天落brake同平時差唔多重都無事...
而家唔係得落重brake同唔落brake, 係有得調節的...
會失控應該都幾重brake下...
往往我搭九巴既司機遇到突發情況, 好多時都係重brake dup左先.... 甚至停係度鬧頂住後面...
我想訓練時應該有講危機意識...
530 發表於 2009-7-21 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-7-21 00:08 發表
有架車由右邊切入,就快撞車,
扭軚去左邊同重brake都係正常反射反應
同埋
明知重brake都brake唔切,結果剎制不及撞車就聽得多
明知重brake都brake唔切就寧願直撞埋去,真係第一次聽 ...

渣得車就要懂得判斷及加以控制反射反應
唔通中線出事左右都有車都扭過去?
扭左都要睇實左面微左咁貼住邊...
我搭頂閘城巴cut右, 右二線有的士向左cut, 師傅都係踩brake+囉直堂汰, 唔會扭左啦...
司機要合理情況下盡量避免意外, 拎盡左面既位唔代表要剷上駁避...
葵盛東居民AMN36 發表於 2009-7-21 01:18 | 顯示全部樓層

出門3日返黎睇到都嚇一跳, 咩咁搞呀
我星期六早上路過葵興鐵路站, 見到GR7513行37M, 當時37M頭班車
仲未開, 見到GR7513裝緊37M牌, 心諗好耐冇見過呢部車過黎呢邊啦
本身都想影張相, 但當時正趕車搭早機, 匆匆忙忙地望左幾眼就繼續趕車
返黎就話佢出左事啦
FF1819 發表於 2009-7-21 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 city_alexander 於 20-7-2009 19:29 發表

呢層要睇番城巴功力la....

*可能中電部E500返柴灣整ar

下午所見
中電部 E500 # NV6750 返左火炭廠待修 ..
* (VA54 開頂果到)
─═★  Come 2 Me Beauty Live On Stage  ─═☆
felix_tinyan 發表於 2009-7-21 10:07 | 顯示全部樓層
昨天行走49X被撞的GR7513及FH2202我都坐過。早兩三個月時我坐過GR7513行243M,部車起步較慢,加速快,以我來說部GR7513表現都OK;而FH2202早兩三年前乘49X坐過,在路途中,部車表現麻麻,起步較笠,加速和上斜速度比較慢。
epsilon 發表於 2009-7-21 12:09 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2009-7-20 21:42 發表

但剎車剎到失控撞壆,只係識埋怨別人,是否等於自己又全無過錯?

在新聞報導中不足十秒內講述事發經過,
也可以被你解讀成只識埋怨別人?

就當成是這個巴士司機全錯又如何。