hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 愚問:上海影巴士地點
開啟左側

[中國大陸] 愚問:上海影巴士地點

1333 發表於 2009-7-20 12:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問下有無人可以建議一些影車較好的地點?
我對上一次認為較好的地點係魯迅公園對開,
果度夠多車,又唔難影;
但我想問有無其他巴士總站同樣可以影到較多的上海巴士?

另問如果想影申豪的旅巴版同埋上海的冠忠,可以起邊度可以影到...?
起新天地附近係唔係有一個巴總...?
Thanks a lot
2A_DL13 發表於 2009-7-20 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 1333 於 2009-7-20 12:15 發表
我想問下有無人可以建議一些影車較好的地點?
我對上一次認為較好的地點係魯迅公園對開,
果度夠多車,又唔難影;
但我想問有無其他巴士總站同樣可以影到較多的上海巴士?

另問如果想影申豪的旅巴版同埋上海的冠忠,可以起邊度 ...

上海兩間冠忠已經結業,我知幾年前已經漸漸拆水牌,至於會
唔會仲有小量巴士仲有冠忠巴士既水牌及冠忠車身顏色就唔敢
肯定。
Your global lifestyle partner..
HV7025 發表於 2009-7-20 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2009-7-20 12:36 發表

上海兩間冠忠已經結業,我知幾年前已經漸漸拆水牌,至於會
唔會仲有小量巴士仲有冠忠巴士既水牌及冠忠車身顏色就唔敢
肯定。

舊年所見, 五汽冠忠新車係上巴士股份既綠白色, 但水牌仍然係五汽冠忠
當時亦有大量冠忠色車行緊
但而家上海公車已經整合左好多, 連大眾交通既分公司都有唔少收歸巴士股份, 仲有幾多冠忠色車真係成問題

回樓主: 魯迅公園其實係好地方來的
附近街道較闊, 多車款 (我記得有唔少巴士股份同大眾既線, 亦有錦江既主力路線167)

申豪旅遊巴版我都無影過, 答唔到邊度好影

另外, 如果要影B7RLE, 都係o係淮海東中西路沿線, 雖然車阻多, 但有大量申豪可影
而且淮海路本身就係感受大上海風情既景點, 同朋友一齊行一邊影都可以

不過我舊年o係上海都係去到邊影到邊, 無太多好位介紹
而且好少o係巴士總站影, 因為好多總站都係車場, 好難影到好角度, 亦有唔少線係擺街既
o係街頭影反而來得簡單
所以我建議既地方都係街頭多

以下係我睇番自己D相, 覺得比較好既幾張

人民廣場附近有多個公交總站, 呢個係其中一個, 西藏中路近上海博物館

西藏中路係多車款既地方, 不過效果就一般

上海書城附近

外灘

淮海東路瑞金路附近

淮海東路無車阻既話感覺唔錯, 不過可遇不可求

閘北區中山東二路附近

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
Tridentlam 發表於 2009-7-20 22:25 | 顯示全部樓層

人民公園可以企西藏中路同人民大道交界, 影西藏中路 南行 ge 車門位標準相

依家外灘有大工程, 可以影到梯位標準相

另外夜晚曝光 ge 可以去上海體育館巴總, 果個係較大型 ge 巴總 (上海大型 ge 巴總數目比例較少, 大多都係泊街邊)
影到標準相 ge 機會較大

ac 發表於 2009-7-21 08:58 | 顯示全部樓層
我自己覺得在上海影車 ,
都係執生居多 ,
我都係邊行邊影 ,
冇話專去邊一個位.

淮海路唔算交通混亂 ,
在大陸其他城市 ,
試過好多次亂到連你只想拍一下個路線牌箱都會被車阻 ,
這才是嚴重
AC - Alexander Chan