hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 政府計劃提早淘汰歐盟一及二型舊巴士
開啟左側

[問題] 政府計劃提早淘汰歐盟一及二型舊巴士

s3n354 發表於 2009-7-23 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-7-23 22:53 發表

除左政府, 我覺得更要解決所謂的"環保團體"

某無料環保團體出黎話巴士噴熱氣 彌敦道熱忿天,
政府就隔幾日出黎話市區巴士大減班, 鐵路為主, 真係夾到天衣無縫

市民報紙愚論就會乜負責都賴晒巴士上, 大廈無用冷氣? 地鐵無用電咩?
JE1123@1425 發表於 2009-7-23 23:02 | 顯示全部樓層
其實我想問城記非專利果度洗唔洗換車?
如果唔洗...退左批短車再換番d番新左的車入去(eg: 7xx)
咁似乎無咁傷~
ahbong 發表於 2009-7-23 23:12 | 顯示全部樓層
全部建議只係初步咨詢階段
亦無實行時間表
好似建議話「擴大鐵路網」
好明顯係講緊最起碼五至十年既時間既政策
所以唔明點解有板友要擔心好短時間要巴士公司換 3000 部巴士

亦都唔洗咩陰謀理論
因為以鐵路為主
根本已經係長遠政策
而且有關文件指出電費加要 20%
我唔相信港鐵既電費可以唔洗加
亦即係話巴士有加價壓力
港鐵亦一樣有加價壓力
要巴士加價迫人坐港鐵的陰謀論不太成立
barca_399 發表於 2009-7-23 23:16 | 顯示全部樓層

回復 61# 的帖子

地鐵使用O既電力,背後所排放O既污染物都唔少,
大部份地鐵站都有空調設備,通風樓所排出的熱氣都唔會少得去邊...

政府提議加快更換舊巴士,我唔反對~~因為真係可以為環保出份力,
但地鐵方面政府就隻字不提,交通方面芧頭直指巴士...
政府......唉~~

ES464470X 發表於 2009-7-23 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2009-7-23 23:16 發表
大部份地鐵站都有空調設備,通風樓所排出的熱氣都唔會少得去邊...
但政府就隻字不提,交通方面芧頭直指巴士...
政府......唉~~ ...

係~頭先聽新聞, 係咁講巴士製造幾多廢氣,
跟住就話減少巴士, 減少市區廢氣, 市民可長命一d.........
但又唔見新聞提, 私家車排放的廢氣又點?
商業大廈排放的廢氣又點? 廣告燈箱的強光/熱力又點?
珠三角空氣繼續久佳, 一到秋冬季香港吹北至東北風,
成個維港上空都係懸浮粒子, 果時成個市區無巴士走又點,
咁多高樓大廈阻礙空氣流通, 成條路又多私家車,
到時咪又係咁
s3n354 發表於 2009-7-23 23:24 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2009-7-23 23:16 發表
但政府就隻字不提,交通方面芧頭直指巴士...
政府......唉~~ ...

還有, 部分港鐵M-train由1979年開始行駛, 行左30年都未有更換計劃,
70年代既產物會環保, 低耗電嗎,
日本JR東日本都可以以環保節能的原因, 而更換中央線的201系, 由新型的E233系取代,
http://www.youtube.com/watch?v=GCHiKRlTIZ0
相關廣告

點解港鐵會無動於衷, 政府卻要一堆10年以下車齡的巴士盡快退役.
製造巴士時的建材, 功耗不算資源嗎?

PB602 發表於 2009-7-23 23:34 | 顯示全部樓層

公民黨余若薇同陳淑莊議員都掛橫額支持淘汰舊巴士以改善空氣污染問題, 可見呢個建議都有唔少人仕支持.
superbus 發表於 2009-7-23 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-7-23 23:22 發表

係~頭先聽新聞, 係咁講巴士製造幾多廢氣,
跟住就話減少巴士, 減少市區廢氣, 市民可長命一d.........
但又唔見新聞提, 私家車排放的廢氣又點?
商業大廈排放的廢氣又點? 廣告燈箱的強光/熱力又點?
珠三角空氣繼續久 ...

呢幾年汽車數目年年上升
尤以私家車增長速度驚人
早一兩年,私家車有成三十九萬部
而家應該過咗四十萬部既大關
如果有八份一既私家車走出黎行,都已經有五萬部
試諗吓五萬部車排出既廢氣,何其驚人
但政府有冇諗過呢個問題?
s3n354 發表於 2009-7-23 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-7-23 23:34 發表
公民黨余若薇同陳淑莊議員都掛橫額支持淘汰舊巴士以改善空氣污染問題, 可見呢個建議都有唔少人仕支持.

兩位好似係坐私家車返立法會架喎, 不如淘汰佢地部私家車先啦
另外, 即係佢地而家支持巴士加價15%黎換新車, 到時佢地唔好又反對巴士加價喎
.KD.8283. 發表於 2009-7-23 23:40 | 顯示全部樓層

過左火 ... del