hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 都城 67M
開啟左側

都城 67M

oldfung427 發表於 2009-7-26 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 HB00610 於 2009-7-26 21:20 發表

可能我真係緣慳一面吧…

以下講的係我對67M的印象(唔係對個別師傅)

司機碌車同飛車程度, 都係成個屯公之最。

數快車, 淨係一架FU7371已經在59M九大鬼之上(或者仲會有架DY4190例外, 呢架野行58M時在屯公仲過到 ...

通常都係蛇車比較快
EF8576, EC1733都係正野 (再早期D ge DM3822更加唔駛講)
petcity 發表於 2009-7-26 23:10 | 顯示全部樓層
oldfung427 發表於 2009-7-26 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2009-7-26 23:10 發表
題外話,DM3822臨退都仲係掛67M可?

退左之後換左FP6583
JM3928 發表於 2009-7-26 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-7-26 23:10 發表
題外話,DM3822臨退都仲係掛67M可?

係...
HB00610 發表於 2009-7-26 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 oldfung427 於 2009-7-26 23:09 發表

通常都係蛇車比較快
EF8576, EC1733都係正野 (再早期D ge DM3822更加唔駛講)

EF8576表現幾穩定…

EC1733更加試過在屯公過前車FT9910…67M咁多架吉蘭佢係比較快的一架(DM3822都OK)。

DM3822好似係唯一一架死在屯廠的水蘭。
oldfung427 發表於 2009-7-26 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2009-7-26 23:32 發表

EF8576表現幾穩定…

EC1733更加試過在屯公過前車FT9910…67M咁多架吉蘭佢係比較快的一架(DM3822都OK)。

DM3822好似係唯一一架死在屯廠的水蘭。
屯門後期就係得佢一架水蘭
80's有冇就唔清楚了
EL8061 發表於 2009-7-27 14:04 | 顯示全部樓層

我記得自己都搭過67M的都城三次,三次都是遊河,
分別搭過DP1185,EH2968,EH4312,
最失望的確是EH2968,較我預期的康都跑屯公的表現差好多,
仲比幾架巴士爬過,

反而架吉都DP1185跑屯公就好爽,個師傅又肯去,
雖然無爬其他巴士,但都無被其他巴士爬,
到佢後來過左K廠做80掛牌我都搭過,表現依然幾好,

至於架EH4312真係勁車,跑屯公一流(尤其爬斜路段最強),
師傅又進取,爬過左幾架巴士(記得有AL和吉都),
直頭做到人車合一,feel到康都應有表現。

至於樓上有板友講架EF8576,雖然無搭過佢行67M,
不過佢過沙廠後搭過佢行87B,表現都幾fit。

愛車:EL8061,最鐘意的熱龍:FY5856
HB00610 發表於 2009-7-27 18:10 | 顯示全部樓層
原帖由 EL8061 於 2009-7-27 14:04 發表
最失望的確是EH2968,較我預期的康都跑屯公的表現差好多,
仲比幾架巴士爬過,

雖然無爬其 ...

對我來講, EH2968只會用4個字形容, 就係"一見即閃"。

的確呢度唔少人話佢好得(我都唔否認佢掛63M時的表現真係好好)

我亦都搭過一次佢表現比較正常(記住, 只係正常唔係好)。

但係講整體來講, 我覺得呢架車係全67M中, 只係好得過JV2129(後來換做HX9257)。

講開又講, EH4312雖然公路表現強勁

但係佢行市區路的表現反而唔係幾得, 我搭過一次, 在屯公連爬4架金巴

但佢入到屯門後, 竟然俾兩架後車爬頭(一架AD, 另一架係EC1733)…。

我又搭過幾次DP1185, 有次真係唔錯(表現正常啦), 但另一次又係俾人爬到傻。

oldfung427 發表於 2009-7-27 18:34 | 顯示全部樓層
原帖由 HB00610 於 2009-7-27 18:10 發表

講開又講, EH4312雖然公路表現強勁& ~9 Z5 I$ X- f% F* _0 \& n7 \" ~: Y' J9 Z
/ E% D4 |) w2 b* i8 J
但係佢行市區路的表現反而唔係幾得, 我搭過一次, 在屯公連爬4架金巴
1 D! K. @* V, d5 l0 V7 d& U
+ ~' P: r: T' U) n& k但佢入到屯門後, 竟然俾兩架後車爬頭(一架AD, 另一架係EC1733)…。; J7 y. U8 T& f5 p! p5 e

67m果時太密,番到屯門拖三卡四卡都唔奇
未必同架車表現有關
oldfung427 發表於 2009-7-27 18:36 | 顯示全部樓層

原帖由 EL8061 於 2009-7-27 14:04 發表
仲比幾架巴士爬過,

雖然無爬其 ...
講開EH4312, 以前L廠掛68X果陣仲勁