hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 再談小巴安全帶
開啟左側

[其他] 再談小巴安全帶

asv21 發表於 2009-7-26 23:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

無意中發現新加坡Land Transport Authority製作的短片
宣傳4月1日起乘搭學童小型巴士須佩戴安全帶的新法例
片中出現的Coaster,其座椅看來應該是原廠款式
但它們裝有三點式安全帶,與香港的兩點式不同

既然香港實行公共小巴乘客須要佩戴安全帶的法例
亦強制新登記小巴必須安裝乘客安全帶
現時兩點式安全帶的保護能力一直備受質疑
片段亦可證明原廠Coster座椅可以三點式安全帶
業界是否應該考慮引入三點式安全帶呢?

有關短片:http://www.youtube.com/watch?v=076NCWYjNCU
JN6854 發表於 2009-7-26 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 asv21 於 2009-7-26 23:00 發表
無意中發現新加坡Land Transport Authority製作的短片
宣傳4月1日起乘搭學童小型巴士須佩戴安全帶的新法例
片中出現的Coaster,其座椅看來應該是原廠款式
但它們裝有三點式安全帶,與香港的兩點式不同

既然香港實行公共 ...

實情係要0係便利同安全之間取一個平衡點
所以先會選取兩點式安全帶
(三點式單係裝拆已經麻煩 而且小巴一般都唔係長途線
邊個乘客會願意花咁多時間去扣
而且而家就算法例強制乘客必須扣上小巴裝設0既安全帶
好多時就算架車有 0的人都係唔會扣
今次嚴重車禍其中一個乘客就係因為無扣安全帶 成個人飛出座位撞到硬物致死)

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
WinnieThePooh 發表於 2009-7-26 23:39 | 顯示全部樓層
chickenbus 發表於 2009-7-27 08:13 | 顯示全部樓層

原帖由 WinnieThePooh 於 2009-7-26 23:39 發表

邊個話無?
五年前已經立左法喇

前日出事之後,有記者訪問搭 44A 而冇扣安全帶既乘客,
有乘客竟然表示唔知道有條咁既法例,
亦都有手抱住個三歲細路既女士話,因為果程車既車速「比平時慢」所以唔扣。
(注意:三歲小朋友亦應該要付車費同埋佔座位,否則有可能做成超載)
相關新聞

香港人…

JN6854 發表於 2009-7-27 10:20 | 顯示全部樓層
原帖由 WinnieThePooh 於 2009-7-26 23:39 發表
邊個話無?
五年前已經立左法喇

其實用咩野安全帶都係其次
條帶唔同私家車甘係連住車體
保護程度唔會高得去邊

一時醒唔起
不過仲有一個問題係─警方執法不嚴
連的士、私家車無扣安全帶都唔係好理0既時候
小巴無扣安全帶更加無幾可理過...

私家車0既安全帶唔一定連住車體
有部份0既私家車安全帶係連椅0既

原帖由 chickenbus 於 2009-7-27 08:13 發表
前日出事之後,有記者訪問搭 44A 而冇扣安全帶既乘客,
有乘客竟然表示唔知道有條咁既法例,
亦都有手抱住個三歲細路既女士話,因為果程車既車速「比平時慢」所以唔扣。
(注意:三歲小朋友亦應該要付車費同埋佔座位,否則有可能 ...

係好多人都唔知/唔理
因為早幾年就成日賣「兩架5DL」廣告宣傳上車扣安全帶
但係近呢一排都已經無再見呢個廣告有出現0係電視

PS 年滿三歲0係法律上已經係「一名乘客」 需佔用一個座位及繳付一人車資
司機可能因此而被票控超載 (不過前者唔記得係咪已經違法)
homanbean 發表於 2009-7-27 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-7-27 10:20 發表

係好多人都唔知/唔理
因為早幾年就成日賣「兩架5DL」廣告宣傳上車扣安全帶
但係近呢一排都已經無再見呢個廣告有出現0係電視

係d人唔理啫 唔係唔知
香港人應該唔會咁冇常識掛
除非啱啱大陸落黎啫
呢幾年電視keep住有宣傳
小巴上面都貼晒大大張告示
冇可能好多人唔知
-   知足者自然常樂   -
JN6854 發表於 2009-7-28 22:00 | 顯示全部樓層

原帖由 homanbean 於 2009-7-27 21:47 發表
係d人唔理啫 唔係唔知
香港人應該唔會咁冇常識掛
除非啱啱大陸落黎啫
呢幾年電視keep住有宣傳
小巴上面都貼晒大大張告示
冇可能好多人唔知

你留意0的人搭私家車搭的士 有安全帶都係唔扣0架
搭小巴更加由於唔係架架有 就算有 0的人都唔會扣
minibushk 發表於 2009-7-28 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-7-28 22:00 發表 你留意0的人搭私家車搭的士 有安全帶都係唔扣0架搭小巴更加由於唔係架架有 就算有 0的人都唔會扣

咁係你自己問題o者.....
homanbean 發表於 2009-7-29 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-7-28 22:00 發表

你留意0的人搭私家車搭的士 有安全帶都係唔扣0架
搭小巴更加由於唔係架架有 就算有 0的人都唔會扣

係d人唔扣 怕麻煩 而唔係唔知
俾你冇扣安全帶係記者問起或者俾警察捉到
你都扮傻話唔知 最少冇咁樣衰先啦
真唔知果d 真係極少數
-   知足者自然常樂   -