hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 貼舊相 - 城巴第一部樣板坡柴加五前一後算盤子波箱 ...
開啟左側

[1990s] 貼舊相 - 城巴第一部樣板坡柴加五前一後算盤子波箱

海怡工貿 發表於 2009-8-4 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-8-3 20:40 發表

個陣時冷氣車都未係通街都係,我就睇唔出有咩需要減低冷氣車增長速度
再講,就算老虎蘭同S3V 都未必係被迫由空調訂單改成非空調
唔好睇個底盤有少少唔同就一口咬定原本係空調訂單,係被迫改做非空調等等...
我完全睇唔到 ...

唔好唔記得仲有密龍呢款車喎! 密龍車尾有哂空間擺冷氣機, 車廂有哂冷氣槽, 只係爭在無放副冷氣o係車尾咁解姐.
如果唔係想減慢冷氣車增長速度, 又點會有密龍呢款車呢?
gordon 發表於 2009-8-4 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-3 19:18 發表

早期DA好似唔係dominator, 係Condor Aircon 6x2,
之前有板友影過DA26鐵牌
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=365799&page=1#pid1423157

就算個鐵牌係Condor又點啫, 丹尼士從來沒有一款車個底盤型號係叫Condor/Dragon.

無論係Condor抑或Dragon, 底盤型號都係叫Dominator 6x2, Condor/Dragon呢兩個名只是廠方為香港而改的, 九巴的叫Dragon取其九龍二字中「龍」的意思, 而中巴不想與九巴相同, 於是就叫「鷹」, 它們比起英國本土的Dominator, 只是多了一條車軸, 其他機械配搭及底盤設計, 係徹頭徹尾一架Dominator.

而Dominator的底盤編號開頭的英文字母是以DD(葉片)/DDA(氣墊)代表, 由中巴在1979年投入服務的DD1至九巴在1999年投入服務的歐二ADS, 底盤編號都是以DD/DDA開頭(SD4之後出廠的, 底盤編號全部已是以DDA開頭, 代表採用了氣墊懸掛避震, 故此以DD開頭的葉片Dominator, 不計二手車的話, 香港只有四部 - 中巴的DD1, SD1-3), 而英國本土的Dominator, 底盤編號都是以DD/DDA開頭.

後來Trident個底盤編號的英文字, 是SFD.

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
海怡工貿 + 2 你講得好詳細! 明白哂!

查看全部評分

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
HS6573_MP3905 發表於 2009-8-4 13:50 | 顯示全部樓層
呢批來自新加坡既巴士我未坐過,但據說呢批新加坡巴士好拋而且好"chock"........
請問是否真確實?
如是,我好難想像新加坡呢邊既市民如何可以忍受呢批車十幾年
家長式統治下果然.........
gordon 發表於 2009-8-4 14:52 | 顯示全部樓層

原帖由 HS6573_MP3905 於 2009-8-4 13:50 發表
呢批來自新加坡既巴士我未坐過,但據說呢批新加坡巴士好拋而且好"chock"........
請問是否真確實?
如是,我好難想像新加坡呢邊既市民如何可以忍受呢批車十幾年
家長式統治下果然......... ...

呢批車起步果陣會挫一挫, 轉波會挫, 停車都會挫.

果陣時有個好有趣現象, 如果坐緊架巴士上層, 有架坡柴在隔鄰同你一齊等交通燈, 轉燈起步時, 你會見到架坡柴上的乘客, 會不約而同地做同一個動作, 就係向前「中」一「中」.

而轉波挫, 係因為個自動波箱累事, 當年裝有自動波箱的珍寶的情況都是一樣, 因為所謂的自動波只是一個半自動波箱再外置電腦.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
FD5410 發表於 2009-8-4 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-4 10:49 發表

唔好唔記得仲有密龍呢款車喎! 密龍車尾有哂空間擺冷氣機, 車廂有哂冷氣槽, 只係爭在無放副冷氣o係車尾咁解姐.
如果唔係想減慢冷氣車增長速度, 又點會有密龍呢款車呢? ...

你見到九巴係咁就覺得中巴一定都係咁 ?
FD5410 發表於 2009-8-4 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-8-4 12:08 發表

就算個鐵牌係Condor又點啫, 丹尼士從來沒有一款車個底盤型號係叫Condor/Dragon.

無論係Condor抑或Dragon, 底盤型號都係叫Dominator 6x2, Condor/Dragon呢兩個名只是廠方為香港而改的, 九巴的叫Dragon取其九龍二字 ...

同佢講咁多都嘥氣...
佢只係相信鐵牌,鐵牌同埋鐵牌...
海怡工貿 發表於 2009-8-4 16:32 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2009-8-4 16:22 發表

你見到九巴係咁就覺得中巴一定都係咁 ?

我覺得中巴應該都係咁係因為中巴LM同九巴老虎蘭基本上係大同少異, 大家都係同期出牌.

teddybus 發表於 2009-8-4 16:40 | 顯示全部樓層
原帖由 海怡工貿 於 2009-8-4 10:49 發表

如果唔係想減慢冷氣車增長速度, 又點會有密龍呢款車呢? ...

點解唔可以係九巴覺得無需要咁多冷氣車而改訂單,乜呢d 野一定關運輸處事?

原帖由 海怡工貿 於 2009-8-4 16:32 發表

我覺得中巴一定都係咁係因為中巴LM同九巴老虎蘭基本上係大同少異, 大家都係同期出牌.

你最好用 應該 instead of 一定,我唔覺得你可以100%肯定LM 本身係空調訂單...
再講,老虎頭隻車身同冷蘭既車身差別都幾大喎...
M722 發表於 2009-8-4 16:50 | 顯示全部樓層
坡柴 及 中巴珍寶,棍波轉波時,需要踏"極力子"嗎?
葵盛東居民AMN36 發表於 2009-8-4 17:10 | 顯示全部樓層

原帖由 M722 於 2009-8-4 16:50 發表
坡柴 及 中巴珍寶,棍波轉波時,需要踏"極力子"嗎?
佢地係半自動波, 唔係手波, 所以係冇極力子你踩