hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 是日一個小小大集會...
開啟左側

是日一個小小大集會...

gn921 發表於 2009-8-3 10:21 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009-8-3 10:06 發表
$ 人人都有能力搵,但係有 d 人搵十年都搵唔到用黎養車的錢,
有 d 人唔駛點搵都可以搵到養好多部車的錢。

小弟講錢呢樣野出黎,係想回應下上面其他幾篇文的問題。
有 d 野唔駛講得太白... 點解有 d 車可以復修到咁靚,有 d 車就要
發毛生草,好多人其實都無諗過車主的財力係有好大影響。
有技術無銀兩,講乜都無用...

技術呢 d 野學左就跟你一世, $ 就唔會, 但係就可以不斷搵

我諗就唔係無諗過財力有影響既, 係人都知響香港玩車係高付出玩意,
何況係留架巴士呢?

只不過呢 d 係人地既私事, 有品既都唔會發大黎講既,
響巴士討論區, 當然係整車既手工方面會講多 d 啦

紅塵都給你看破了,是否悲哀
da54 發表於 2009-8-3 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 gn921 於 2009-8-3 10:21 發表

技術呢 d 野學左就跟你一世, $ 就唔會, 但係就可以不斷搵

我諗就唔係無諗過財力有影響既, 係人都知響香港玩車係高付出玩意,
何況係留架巴士呢?

只不過呢 d 係人地既私事, 有品既都唔會發大黎講既,
響巴士討論區,  ...

巴士討論區唔應該只限講技術嗎?你留唔留到架巴士,
錢係第一考慮,無錢連車都唔駛買。我亦知道有車主,
因為財力問題,未能夠將部車好好復修。錢有幾重要
你知道我知道,但好多人都唔知道,討論如果唔全面,
真係會有人以為養車有技術就大晒....
(老實講,技術已經唔係大問題,你有錢有心的話,
搵古典會已經可以幫上好大的忙)

小弟呢幾篇文無意針對個別車主,我講緊係整體的情況。
事實上,錢銀係呢班古董車的車主上黎講真係有相當的負擔。
我諗呢 d 同私事無關。真正的私事係講緊佢地點搵錢,
點樣用 d 錢,而我相信呢 d 亦唔係討論重點。

gn921 發表於 2009-8-3 16:41 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-8-3 11:03 發表

巴士討論區唔應該只限講技術嗎?你留唔留到架巴士,
錢係第一考慮,無錢連車都唔駛買。我亦知道有車主,
因為財力問題,未能夠將部車好好復修。錢有幾重要
你知道我知道,但好多人都唔知道,討論如果唔全面,
真係會有人以為養車有 ...

小弟覺得 da54 兄未免太睇低本站站友既質素啦,
我相信大部份巴士迷都清楚留車係需要大灑金錢既,
買部唔行得既 1:24 巴士模型都要千幾蚊啦,
何況一部行得走得既 1:1 真巴士

如果 da54 兄你真係想提出 $ 有幾重要以作討論,
不妨舉例說明下 d 巴士零件公價幾多, 泊車同保養每個月大概幾多,
等各位版友對留巴士所需既金額有所認識了解,
好過響 #30 只係講句"更需要的其實係 $$$ 的實力", 感覺上有 d 空泛
JC2048@234A 發表於 2009-8-3 17:49 | 顯示全部樓層

BL79係咪9.5米
s3m124 發表於 2009-8-3 17:51 | 顯示全部樓層
架3BL3真係重生一樣, 之前九巴仲因為機件問題將佢除牌

而家直情仲正過載緊客個d, 多謝修復佢的一班有心人
:)
games_chunho 發表於 2009-8-3 22:30 | 顯示全部樓層
原帖由 JC2048@234A 於 2009-8-3 17:49 發表
BL79係咪9.5米

正是.
DK704_3N133 發表於 2009-8-3 22:33 | 顯示全部樓層

原帖由 s3m124 於 2009-8-3 17:51 發表
架3BL3真係重生一樣, 之前九巴仲因為機件問題將佢除牌

而家直情仲正過載緊客個d, 多謝修復佢的一班有心人

睇相睇得出個殼係幾好
但唔代表架車健康

不過車主既然班得個罩.....
班副偈唔難ge
DK704_3N133 發表於 2009-8-3 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 gn921 於 2009-8-3 09:57 發表

唔... 呢篇文如果唔係 da54 兄你出既話, 小弟真係會覺得係灌緊水

$ 既話相信各位都有能力搵, 但整車既技術, 就唔係話個個都識,
而且, 若果自己有能力整車, 對於架咁大部既巴士黎講,
慳到既人工費真係不可小歔 ...

冇錢ge話....幾好技術都唔成事

車主可能一日食一個麵包, 唔開冷氣等去儲錢
又或者其他原因.....

人地唔會因為你留巴士而送件比你ga...

所以...錢同技術缺一不可
gn921 發表於 2009-8-3 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2009-8-3 22:36 發表

冇錢ge話....幾好技術都唔成事

車主可能一日食一個麵包, 唔開冷氣等去儲錢
又或者其他原因.....

人地唔會因為你留巴士而送件比你ga...

所以...錢同技術缺一不可 ...

我都冇講過 $ 係唔重要點解係都要啄住話 $ 好重要?

我第一篇回文係回緊 #6, 果篇文係話車身翻油及改裝手工好,
之後既回文亦都係圍繞住呢樣野

不如我一次過講哂, 留巴士: $ 好重要, 技術好重要, 識人好重要,
巴士公司好重要, 識湯車場老細好重要, 泊車場地好重要,
天氣好重要, ......
CZ4434 發表於 2009-8-4 01:56 | 顯示全部樓層

原帖由 DK704_3N133 於 2009-8-3 22:33 發表

睇相睇得出個殼係幾好
但唔代表架車健康

不過車主既然班得個罩.....
班副偈唔難ge

但我果日去遊河聽到3BL3倒車或行駛時既引擎聲比好多尾期退役既吉偈S3BL還要好
我相信車主們點都有為架車下過不少心血
呢點我都好欣賞,想不到踏入2009年仲可以見到一代車咀既半截窗3BL
呢個樣都差不多絕跡左眼前八至九年