hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 單從車頭, 有沒有辦法分辨"開龍"同"密龍"? ...
開啟左側

[問題] 單從車頭, 有沒有辦法分辨"開龍"同"密龍"?

syp 發表於 2009-8-6 00:19 | 顯示全部樓層

原帖由 三杉淳 於 2009/8/5 23:56 發表
因為一個車牌都好嘈,真係無聊~~

多謝你又嚟無聊埋一份噃

正常既巴士迷點會唔識分開龍同密龍既車牌丫老實講句~又唔係多~係多部GD密龍姐~

點解 "正常既巴士迷" 就要識分開龍同密龍? 人哋唔識就問大家, 大家好地地答佢, 佢咪由唔識變識, 由你口中o既 "唔正常" 變 "正常" 囉, 不過你哋唔比機會佢變 "正常" 啫。

又或者, 仲有啲咩係 "正常巴士迷" 應該識嘅? 等大家 (尤其新人) 知道咗唔好喺度問嗰啲問題, 到時比人標籤為 "唔正常" 巴士迷就唔好啦。

下一站係西營盤
Anpretext 發表於 2009-8-6 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 三杉淳 於 2009-8-5 23:56 發表
因為一個車牌都好嘈,真係無聊~~
正常既巴士迷點會唔識分開龍同密龍既車牌丫老實講句~又唔係多~係多部GD密龍姐~

分密龍同開龍, 唔難,
但只從車頭分, 我敢肯定"正常既巴士迷"都未必識
syp 發表於 2009-8-6 01:53 | 顯示全部樓層
睇見樓主問題後, 講到分辨車型o嘅問題, 又特別提到 "車頭", 第一個感覺當然係要討論車型外觀 (車頭) 特徵而唔會想到叫人去睇車牌嘅。況且, 特徵唔一定得一個, 睇車牌可以分辨車型, 係咪就唔可以講下仲有冇其他可以分辨車型嘅方法? 如果喺遠距離望架車, 睇唔清車牌, 會唔會大家分享一切可供分辨車型嘅特徵時, 對大家將來有需要時 (例如捕車) 都會有幫助? 當 "正常巴士迷" 都知道開密龍最顯著嘅分別喺車尾時, 有冇再認真觀察過呢兩批車嘅車頭又有咩明顯或者微細嘅分別? 左車身或右車身又如何呢?

相信不論 "正常" 與 "不正常" 巴士迷都會知道車牌係獨一無二, 所以查車牌根本唔只知道架車係開龍定密龍咁簡單, 更加知道架車好多資料添。所以我至會覺得叫人去睇車牌係 "莫名奇妙" 嘅回覆。不論樓主點樣 "唔好", 一個討論話題係中立嘅, 適當嘅引伸係可以為大家帶來富趣味而又有意義嘅討論。相反, 一個 "莫名奇妙" 嘅回覆就握殺一個大家可以學習嘅機會。

講返車頭特徵, 除咗開龍上層用雞翼窗外 (當然要考慮部份車於後期改過隻窗), 其實仲可以睇司機位下面, 車頭燈以上, 即係以前 Fleet No. / 廠徽位置旁邊, 開龍係有個細長方型嘅通風位, 呢個特徵密龍係冇嘅。不過會唔會後期都有車改過呢個部份, 我就唔清楚喇。

下一站係西營盤
nwfb23 發表於 2009-8-6 02:22 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-8-6 01:53 發表
睇見樓主問題後, 講到分辨車型o嘅問題, 又特別提到 "車頭", 第一個感覺當然係要討論車型外觀 (車頭) 特徵而唔會想到叫人去睇車牌嘅。況且, 特徵唔一定得一個, 睇車牌可以分辨車型, 係咪就唔可以講下仲有冇其他可以分 ...

你出來話俾人聽咪得,係要嘈到三版先解話

講真,我唔係咪咩資深巴士迷,車牌係一個非常好的辨識方法
如果要人點到即止,條問題變成:  單從車頭, 開龍同密龍有甚麼不同?
咁就變成討論特徵,當然車牌都係一種,但站友亦會討論其他特徵
想再specific,就再寫清楚d,好似去google咁
nwfb23
CPY 發表於 2009-8-6 09:06 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2009-8-6 09:18 | 顯示全部樓層
城記NC豪有兩批
如果睇唔到扶手柱係咩色,最快方法都係睇車牌"英文字母"
短蘭短豪都係,望車頭可能都未必知
同樣都係車牌解決左問題
不過樓主fix左個題目係車頭
似乎已經係一大舊蕉皮
之後各位又踩埋一份,鬧成幾頁紙
似乎正中樓主博出位的意圖
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 海怡工貿 發表於 2009-8-6 10:11 | 顯示全部樓層

三杉淳 發表於 2009-8-7 04:37 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-8-6 00:19 發表

多謝你又嚟無聊埋一份噃

點解 "正常既巴士迷" 就要識分開龍同密龍? 人哋唔識就問大家, 大家好地地答佢, 佢咪由唔識變識, 由你口中o既 "唔正常" 變 "正常" 囉, 不過你哋唔比機會佢變 "正常" 啫。

又或者, 仲有 ...

或者可能係我唔正常啦,我係老既巴迷覺得睇車牌係最容易,當您遠距離正面見到架GA1429但您睇唔清佢車牌,您會覺得佢係密龍定開龍丫?咁您認為睇車牌係咪最容易丫??(當然您可以話睇佢樓上車外既去水位都得既)就算真係唔識分車牌,幾位板友都講晒話FX/FY+GD係密龍,FZ同GA係開龍,睇左幾頁都係咁講都識背啦仲講車頭~晒鬼氣~(恕我直言)
三杉淳 發表於 2009-8-7 04:47 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-8-6 00:19 發表

多謝你又嚟無聊埋一份噃

又或者, 仲有 ...

再講...巴士迷鍾意巴士...正常都會有幾部巴士自己會係特別深刻或者鍾意,您會記得佢就自然記得車牌...車牌號碼我覺得唔係太難記(當然唔係記晒幾千部巴士啦),何況係果幾隻英文字母?哇~連幾隻英文字母都唔識記,我叫您分E3 ATR同3ASV丫,兩部車睇唔到車牌兼冇水牌,仲要兩部都係媽柱,真係款款車都睇車頭咩大哥~

PS:唔係想同您嘈,只係想發表個人意見,不喜請插~^^
syp 發表於 2009-8-7 07:47 | 顯示全部樓層

原帖由 三杉淳 於 2009/8/7 04:37 發表

或者可能係我唔正常啦,我係老既巴迷覺得睇車牌係最容易,當您遠距離正面見到架GA1429但您睇唔清佢車牌,您會覺得佢係密龍定開龍丫?咁您認為睇車牌係咪最容易丫??(當然您可以話睇佢樓上車外既去水位都得既)就算真係 ...

你有你鍾意用車牌記, 人哋有人哋鍾意用其他方法記, 無話正常唔正常, 我係唔明你有咩資格話自己嘅方法正常過人哋, 我從來冇覺得你係 "唔正常"。
下一站係西營盤