hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 回顧 506 前後 (1)-[城巴支援]
開啟左側

回顧 506 前後 (1)-[城巴支援]

steven 發表於 2009-8-6 01:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

回顧 506 前後 (1)-[城巴支援]

前言:
近排有板友提及506將會延長至兆麟苑..
若果消息正確,亦不會途經友愛路.

鑑於506在大家心目中..
此線其中一個特點是途經友愛路而成一個循環線
所以我想向大家分享..
506現在/從前/途經友愛路的回憶..

[506 初期站牌]

回憶以來,相片眾多..   
故我亦分四篇文介紹..
(1)-城巴支援
(2)-新巴支援
(3)-九鐵篇
(4)-友愛路面面睇

簡單介紹:
原線(505/506)是2002年7月14日開辦,
是配合西鐵於杯渡路的架空路軌工程而成.

[506初期的路線圖]

505 --> 山景至三聖
506 --> 屯門碼頭至友愛 (循環線)

而開新線亦須調動車務來配合,
所以向城巴租八架巴士(K105,K111~K117).

後來杯渡路架空工程完成,505 回復輕鐵服務.
506 繼續由巴士行駛,但路程比初開線改經屯門西鐵站.
不經新墟街市/雅都花園..

相片全部由2003年拍攝..  
展示方式,依行車方向..

[屯門碼頭巴士總站]

[湖翠路-近抽水站]

[湖翠路-近美樂花園]

[美樂鐵路站]

[湖翠路與龍門路交界]

[龍門路與湖山路交界]

[龍門路近屯門高爾夫球中心]

[雅都商場分站]

[友愛路-近友愛街市]

[友愛路-近友愛村愛德樓]

[友愛路-近譚佰羽中學]

[友愛路與屯門鄉事會路交界]

[杯渡路與嗚琴路交界]

[龍門路-近龍門居]

[蝴蝶鐵路站]

[美樂鐵路站]

[湖翠路-近啟豐園]

[湖翠路與湖景路交界]

[湖翠路-近兆禧苑]

[湖翠路轉入屯門碼頭巴士總站]

[輕鐵車廠]
見到佢,亦是該八架巴士回返城巴的時候到了..

到左尾期,505輕鐵回復後,K105開始經常506行走..

多謝收睇..

待續-(新巴支援)..

評分

參與人數 4aPower +13 收起 理由
fp8329 + 5 詳盡紀錄
petcity + 3 珍貴相片
fw1321 + 3 一個好題材!
DA32EM4321 + 2 go

查看全部評分

期待Volgren Super Olympian @ 259D
DA32EM4321 發表於 2009-8-6 02:40 | 顯示全部樓層
而家睇番  頭批蘭真係好令仔

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
cy211 + 5 巴士夠經典, 相片有價值, 有D位咁都影到, ...

查看全部評分

回憶的呼喚 發表於 2009-8-6 09:46 | 顯示全部樓層
樓主 你第一張相
係輕鐵路軌旁邊影??
JC2048@234A 發表於 2009-8-6 10:14 | 顯示全部樓層

城記頭批冷蘭好靚仔
點解何個碌好似鐵蘭
butterfly 發表於 2009-8-6 12:48 | 顯示全部樓層
我也獻醜兩張
12米車行506,攝於505取消服務後

當然唔少得11米常見用車
蝴蝶空中伴你飛翔
葵盛東居民AMN36 發表於 2009-8-6 13:39 | 顯示全部樓層
呢段時間最令人印象深刻都係K105, 第一次搭果陣都比佢條向右轉樓梯
吸引住
WM 發表於 2009-8-6 15:03 | 顯示全部樓層

原帖由 JC2048@234A 於 2009-8-6 10:14 發表
點解何個碌好似鐵蘭

其實利蘭隻後期軨蓋冚係分開兩款
一款就係九巴/中巴冷蘭個隻,絲帽位呈密封式設計,而中間部分就以藍色為主
另一款就係城巴/鐵巴冷蘭個隻,絲帽位為穿窿設計,而中間部分既主色就係紅色
至於有d城記蘭用九巴款式既利蘭軨蓋冚但係中間部分就噴左紅色,個d應該係城巴後期噴既
cy211 發表於 2009-8-6 21:22 | 顯示全部樓層
今日試左樓主D位...
友愛果幾個位, 屯門高爾夫球中心附近果個, 同埋美樂抽水站果個, 仲有湖翠路與湖景路交界果個
D位唔知係咪我唔識企, 影出呢效果唔多得, 想請教樓主應該企邊?

衷心感謝
 樓主| steven 發表於 2009-8-6 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 回憶的呼喚 於 2009-8-6 09:46 發表
樓主 你第一張相
係輕鐵路軌旁邊影??

絕對唔是..倘若依你所講的話..

1.友愛路個路牌唔會影到咁矮,兼且會影唔到個牌
2.架鐵躉會影到變非常大頭.否則會食柱.
3.影相時會嚴重阻礙架506/其他大型車輛由屯門鄉事會路南行駛入友愛路

我是從行人隧道旁的石躉企高攝影.
期待Volgren Super Olympian @ 259D
 樓主| steven 發表於 2009-8-6 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 cy211 於 2009-8-6 21:22 發表
今日試左樓主D位...
友愛果幾個位, 屯門高爾夫球中心附近果個, 同埋美樂抽水站果個, 仲有湖翠路與湖景路交界果個
D位唔知係咪我唔識企, 影出呢效果唔多得, 想請教樓主應該企邊?

衷心感謝 ...

唔好咁講,我都是想大家都可以紀錄呢一刻..
近排天氣唔是幾好,所以我建議(如果相機像素高)將ISO推高至400/800.
可以減少因快門唔夠而導致炒相出現.

而企個位置..
友愛街市 -> 友愛路與愛明里交界前一個行人過路處(架506一定要行左線)
愛德樓 -> 愛德樓樓梯去愛德里,企在樓梯度(架506一定要行左線)
譚柏羽中學 -> 中學前的泊車處上的行人路(架506一定要行左線)
友愛路/屯門鄉事會路交界 -> 安定商場橋底
屯門高爾夫球中心 -> 要用遠攝構圖
美樂抽水站 -> 要用遠攝構圖..非常多車,輕鐵及途人阻,初次攝影不建議此處
湖翠路與湖景路交界 -> 電話亭再後少少

再後我亦會一次過出文,關於全部都是友愛路的相,希望可以幫到你