hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 供緊車時想換車
開啟左側

供緊車時想換車

arhang2001 發表於 2005-9-24 00:06 | 顯示全部樓層

[ref=376280]lee329[/ref]  在 2005-9-23 11:56 PM 發表:

咁請問...
1.上會自已搞好定係交由車行搞好呢?
2.上會同財務借定銀行借好d呢?
3.d人話大行d息比細行高,請問又係唔係呢?

1。如果你向車行買車,車行為求做得成生意通常都會
落足力幫你去找財務。不過如果閣下有朋友做財務的話,
你就可以先比較一下。

2。銀行同財務的分別我想就是息口的差距。

3。這個不知道,近期有朋友在財務上會購入一部99年
豐田hiace,息口要近8厘,其實相當高。

ps,其實我的回覆應該不及chris_ng的準確,不過你可以先參考一下。
chris_ng 發表於 2005-9-24 00:50 | 顯示全部樓層
chris_ng 發表於 2005-9-24 00:57 | 顯示全部樓層
 樓主| lee329 發表於 2005-9-24 17:58 | 顯示全部樓層

[ref=376287]arhang2001[/ref]  在 2005-9-24 12:01 AM 發表:

應該不可以,你想想上會時總會要你提供一定的個人資料,
例如職業,收入等等,有些情況更需要擔保人,可見批車會
其實牽涉個人的背景審查。即是會是你的,基本上只適用於
一個人。

icic....你既意思即係對方比錢買車,或者對方既財務比錢我朋友後,
跟住就我朋友就以呢筆錢,再加罰息筆錢去贖返張牌簿做轉名....

總之即係一定要贖會先啦,right?
 樓主| lee329 發表於 2005-9-24 18:03 | 顯示全部樓層
[ref=376368]chris_ng[/ref]  在 2005-9-24 12:50 AM 發表:

同一間車行都會同幾間財務一齊合作,萬一有買家被其中一家財務公司拒
絕申請,也可以找另外一間。

但係同車行合作開個幾間財務既息口是否都應該差唔多呢?
可唔可以叫車行搵d平d息既財務呢?
同埋佢架新車大概值8萬(98年車),可唔可以做到60個月呢?
因為佢以前供開2千幾,而家想每月供小d(2千樓下)....
 樓主| lee329 發表於 2005-9-24 18:09 | 顯示全部樓層
[ref=376384]chris_ng[/ref]  在 2005-9-24 12:57 AM 發表:

1. 各有各好,自己搞就要親自去搞好多手續,甚至是買車時先墊支車價,
 再取牌簿去上會等收錢,如果手頭上現金不足,根本就好難做到;但好
 處是息口會較低,始終車行會有回佣收,所以點解車行賣車,上會 ...

[ref=376299]arhang2001[/ref]  在 2005-9-24 12:06 AM 發表:

1。如果你向車行買車,車行為求做得成生意通常都會
落足力幫你去找財務。不過如果閣下有朋友做財務的話,
你就可以先比較一下。

2。銀行同財務的分別我想就是息口的差距。

3。這個不知道,近期有朋友 ...

同埋仲想請問,如果個朋友而家將舊車筆數找清,
咁大概罰幾多錢息同手續費呢?
(假設佢架舊車要供9萬,而家仲爭7萬未供晒....)

ps:小弟及代表小弟的朋友再一次感謝各方解答!!!!
arhang2001 發表於 2005-9-24 20:15 | 顯示全部樓層

[ref=376812]lee329[/ref]  在 2005-9-24 06:03 PM 發表:

但係同車行合作開個幾間財務既息口是否都應該差唔多呢?
可唔可以叫車行搵d平d息既財務呢?
同埋佢架新車大概值8萬(98年車),可唔可以做到60個月呢?
因為佢以前供開2千幾,而家想每月供小d(2千樓下)....

通常買二手車就唔會做咁長會,
尤其係架車現已有七年車齡,
我估計最多都係做三年會,
供三千蚊到三千頭一個月。
 樓主| lee329 發表於 2005-9-24 20:29 | 顯示全部樓層
[ref=376934]arhang2001[/ref]  在 2005-9-24 08:15 PM 發表:

通常買二手車就唔會做咁長會,
尤其係架車現已有七年車齡,
我估計最多都係做三年會,
供三千蚊到三千頭一個月。

但係我朋友預算係2k以下bor...
真係要叫佢同車行問清楚先....
arhang2001 發表於 2005-9-24 20:38 | 顯示全部樓層
基本上供五年就算新車都好少做到,
豐田hiace都算係貨車界創先河,不過我就唔知私家車
是否都一樣。

月供少過二千的新車,我諗市場上都好少選擇,
Kia Morning月供係大約千九蚊,應該係唯一一款。
 樓主| lee329 發表於 2005-9-24 21:02 | 顯示全部樓層

[ref=376956]arhang2001[/ref]  在 2005-9-24 08:38 PM 發表:

基本上供五年就算新車都好少做到,
豐田hiace都算係貨車界創先河,不過我就唔知私家車
是否都一樣。

月供少過二千的新車,我諗市場上都好少選擇,
Kia Morning月供係大約千九蚊,應該係唯一一款。

咁又唔係,小弟部車都係98年車,月供$2,067,共48期,部車7月買既.....