hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有議員自資租旅遊巴於下星期5早上免費接載受影響乘客 ...
開啟左側

[問題] 有議員自資租旅遊巴於下星期5早上免費接載受影響乘客

樓主| kay 發表於 2009-8-8 10:12 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-8-8 10:05 發表

做議員宣傳好D, 選到有人工收喎, 連津貼有成幾萬蚊添.

搞宣傳唔係問題架, 舖天蓋地仲好. 但佢派傳單話俾人知有免費車坐唔駛怕, 如果真係罷駛, 個個街坊大安旨意, 點知當日先知原來得兩部車行, 成個朝早先至得5班 ...

但係實情都唔知佢中環銅記停咩站
不過可以肯定,上滿人就直達目的地,呢個似乎會吸引到d客搭
假設個朝真係有得搭既話......
其實如果唔係柴生搞,不知閣下的反應會點呢
世界很簡單 人類很複雜
PB602 發表於 2009-8-8 10:14 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2009-8-8 00:39 發表
係由新巴職工會發通知罷工之後
3 b$ D$ L, W- a+ H( swww.hkitalk.net區議員/區議會已經捉TD傾應變方案
/ L, r/ p+ ~; a: M( e: l唔係到時真係「火燒眼眉」0個陣去邊度搵車「接載居民上班」
) E5 w1 s3 G, l+ v' a巴士,鐵路,生活
4 ~; T" g, Z3 _. \% R7 g1 lM47... 無人當佢死
9 ~4 }" o. |4 K" A; L' M問題係佢0的班次唔係密 城巴一時三刻可以調到車加班?
/ T6 X  H6 a3 X- ]7 s- v4 H, z) B. Mhkitalk.net另一方面 去瑪麗、西營盤0個0的M47去唔到0既唔通叫晒佢地搭小巴?( G: V8 |& Z+ @- j% \
香港仔出東區都唔好得去邊
4 s9 a9 m4 `% T; H* q) p9 g一個唔好彩38,42受罷工影響 得番條77 仲要13分鐘一班車(朝早七點幾至八點幾需求最殷切時段)
& n0 i9 [2 k- E6 }% g  t有機會未到漁暉道已經頂晒閘
4 u- E4 H/ W* c6 V. r巴士,鐵路,生活. A. Q- Q+ R0 b& o  Q. {0 t% m* S
巴士,鐵路,生活& Y( C; g/ X, C2 F  L1 d
雖然新巴話只要休假車長上班就可以解決問題
* I: ^2 o! c+ G% n1 i/ L但係咁樣佢就要補番假俾呢班師傅 呢班師傅肯唔肯番都係疑問
, Y" N  g! O, S1 L% M; K(總唔可能要師傅連踩個幾禮拜先放假0卦 除非佢自願)

1) 去瑪麗有40, 40M, 去西營盤有M47, 只要換晒十二米車, 載客量已經大增.
2) 駢營隧道線可以叫九巴加車做, 九巴舉腳贊成, 當年中巴罷工時都係咁, 問題係新巴自己肯唔肯.
3) 城巴, 新巴甚至九巴暑假期間收好多車, 執下更表, 改番假期安排, 就可以改善出車. 罷駛應屬於緊急情況, 根據勞工法, 公司有權強行更改放假安排取消休假.
4) 同系仲有咁大個冠忠集團, 而家放暑假無校車生意, 大把車擺廠.

就算全面罷駛(機會近乎零), 都有好多解決方法. 中巴年代壟斷成個香港島巴士服務, 又係全面罷駛, 情況當然嚴重. 但今時唔同往日啦.
PB602 發表於 2009-8-8 10:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2009-8-8 10:12 發表
但係實情都唔知佢中環銅記停咩站
不過可以肯定,上滿人就直達目的地,呢個似乎會吸引到d客搭
假設個朝真係有得搭既話......
其實如果唔係柴生搞,不知閣下的反應會點呢 ...

最大問題係心態, 如果以宣傳出位同對手鬥快既心態去處理呢件事, 結果就係雷聲大雨點小(宣傳十足但原來只有2部車行). 如果係以解決市民搭車問題為出發點, 就成個區議會聯同運輸處一齊搞, 個緊急接駁就會有系統好多. 而家咁多校巴放暑假, 區議會集體租大量旅遊車一D都唔困難, 最大問題係要協調, 唔好各自為政.

各自為政既結果, 好可能就係柴生開幾部車, 另一陣營唔執輸又開幾架車, 到時成個巴士總站插晒D民X黨, 民X聯, 工X會旗, 架架巴士掛晒Banner, 成街都係人拉客派傳單, 好似選立法會既場面, 我架旅遊車又頂死你架旅遊車, 你架車又阻住我出站, 市民連邊個車去邊都唔知, 無所適從.
da54 發表於 2009-8-8 12:48 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-8-8 10:12 發表
其實如果唔係柴生搞,不知閣下的反應會點呢 ...

我諗柴生無論派車唔派車,都會俾人鬧。
若要抽水,點都搵到位抽。

P.S. 呢 d post 真係睇到厭晒。
kenny_ho1224 發表於 2009-8-9 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-8-8 10:34 發表

最大問題係心態, 如果以宣傳出位同對手鬥快既心態去處理呢件事, 結果就係雷聲大雨點小(宣傳十足但原來只有2部車行). 如果係以解決市民搭車問題為出發點, 就成個區議會聯同運輸處一齊搞, 個緊急接駁就會有系統好多. ...

8月7日太陽報  A14版﹕
南區區議員柴文瀚預計,華富邨、海怡半島及利東邨當日將有大批市民排隊候車,他已自資租用旅遊巴士在下周五早上七時開始,由華富邨分別免費接載居民前往中環及銅鑼灣,預計兩條路線各有五班車,最多可接送七百人。他亦正要求區議會下周三召開特別會議,商討申請撥款由區議會出資租用巴士
monkey_bsw 發表於 2009-8-9 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kenny_ho1224 於 2009-8-9 01:03 發表
8月7日太陽報  A14版﹕! A6 L; q0 u: F6 f
南區區議員柴文瀚預計,華富邨、海怡半島及利東邨當日將有大批市民排隊候車,他已自資租用旅遊巴士在下周五早上七時開始,由華富邨分別免費接載居民前往中環及銅鑼灣,預計兩條路線各有五班車,最多可接送七百人。他亦正要求區議會下周三召開特別會議,商討申請撥款由區議會出資租用巴士

水落石出...
JN6854 發表於 2009-8-9 02:16 | 顯示全部樓層

原帖由 monkey_bsw 於 2009-8-9 01:05 發表
水落石出...

但係如果由區議會斥資的話
受惠0既就唔單單係華富 仲可以係其他受影響地區
包括置富、田灣、香港仔等等

同埋有樣麻煩0野 呢0的特別服務要過到TD
由區議會出面點都易過區議員自己提出
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
gavinlau2 發表於 2009-8-10 15:09 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2009-8-10 15:50 | 顯示全部樓層
原帖由 gavinlau2 於 2009-8-10 15:09 發表

呢d算唔算非法村巴呢?

唔算,只是合約出租,未過法例指訂日數
L. Chan - 我們堅持才有希望!
ccicoltd 發表於 2009-8-10 21:28 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2009-8-10 15:50 發表
唔算,只是合約出租,未過法例指訂日數

而且該服務並無向乘客個別收費。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2