hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 俾人插到反眼既車
開啟左側

俾人插到反眼既車

S3N92 發表於 2009-8-8 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-8-8 00:03 發表
起初批車的確表現未算太理想,但而家坐
批車都ok,可能起初司機都要適應新車

至於風口,真係幾難解決,個日坐ASB15行74A
有個男人係咁用拐杖整D風口,又換位又搞都整唔到
但學一個朋友講,架車咁高天花,D風吹到落黎真係
仲咁大影 ...

唔求咩問題都解決.....唔求迫你用dennis....用同廠N系啦,,,,堂樓梯一定無咁甘囉
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
NV58 發表於 2009-8-8 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2009-8-7 16:22 發表

唔求咩問題都解決.....唔求迫你用dennis....用同廠N系啦,,,,堂樓梯一定無咁甘囉

That's quite a lot more expensive though. KMB bought the K230UBs with price playing a significant factor obviously. With that in mind, why would they get the more expensive N230UB anyway.

In any case, there are spoil of choices for vehicles of that class, even taking E200Dart/E300 and Scania out of the equation.
Tinyl Bus Photography - FB Group
EH9097 發表於 2009-8-8 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-8-7 22:02 發表
就係你地班......雞仔 , 有個學兄而家係九記個CS做.......呢幾個月收到D Complain多到癲 .....

http://i23.photobucket.com/albums/b369/aa2/116059315 ...

嘩嘩嘩!!!大佬,而家九巴派新車呀!!!
你班市民仲響度嘈!!!
上樓梯跣親係佢地自己唔小心..
74A 同263M唔派單層唔通派3AD先滿意呀??
要知道74A 同263M既客量係點先得架!!!
所以樓主唔洗理d野蠻市民

評分

參與人數 4aPower -17 收起 理由
Gary_B -4 無理取鬧 盲目貪新 不從乘客角度思考 ...
李維拉 -5 新車上腦? 你當普通市民無到架 人地既意見 ...
typ -4 無理取鬧,市民提供合理意見,竟被此會員視為野 ...
2304 -4 派新車一定係好 ? 咁都叫野蠻既無野好講啦 ...

查看全部評分

樓主| aa2_dart 發表於 2009-8-8 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N92 於 2009-8-8 00:22 發表

係囉 , K series 同 N series價錢上唔知爭幾多呢 ? N230配ominicity個樣一 D都唔差囉.....
其實依家個main point係佢用親雞仔既線有唔少係D老人專線 , 2C , 30 , 46 , 7M.......批車下下都要上樓梯先有位坐 , 仲要越上越高 , 比著係我之前搭開部上一級樓梯就有位坐既雙層
依家整部冇位坐既車黎 , 係人係鬼complain啦.......
雞仔起步轉波又快又密 , 起步個下推背 , D呀婆係高山位行返落度中門係超容易跌親囉......
本身HK D客一向都鐘意迫死係中門至車頭 , even係 MAN , Trident呢D冇後山位既車都唔鐘意企上去.......雞仔? , 係peak hr.s搭咁多次 次次都唔會有人企上去.......變相載少左成10幾條友 , 都唔知九龍公司諗乜.....

依家睇見K230咁 , 我覺得一部小金雞個價係絕對買到一部冇後山耐用D同埋好樣D既金龍囉.......
E200睇黎同九記都係無緣架啦
Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
38.HKT.138 發表於 2009-8-8 01:57 | 顯示全部樓層
有日坐 72A 坐中架 ASC5
架車真係差到  見師傅返到總站渣到"擰"晒頭
以上所講問題外
上斜又無力  個個波都轉得好快
係咁打冷震 ..
坐到班客媽媽聲
中巴帶您 睛空萬里
Forensic 發表於 2009-8-8 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 EH9097 於 2009-8-8 00:58 發表

嘩嘩嘩!!!大佬,而家九巴派新車呀!!!
你班市民仲響度嘈!!!
上樓梯跣親係佢地自己唔小心..
74A 同263M唔派單層唔通派3AD先滿意呀??
要知道74A 同263M既客量係點先得架!!!
所以樓主唔洗理d野蠻市民:handshak ...

派新車又如何?
巴士公司唔係應該買d user-friendly既車去比客人搭咩?
EH9097 發表於 2009-8-8 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Forensic 於 2009-8-8 02:03 發表

派新車又如何?
巴士公司唔係應該買d user-friendly既車去比客人搭咩?

ASB既坐位都舒服丫..避震又好..又係低地台
而家又唔係派無冷氣比你坐
出面d人真係當自己係大帝
咁你話堆ASB放響咩線好??
既然有車到就唔好咁多要求.
DIH 發表於 2009-8-8 02:09 | 顯示全部樓層
我那天搭ASC@74A,去到蒲崗村道盞燈停車,我拎樽水飲,點知當時轉燈,一開車成樽水倒落個身度。
只怪自己唔小心囉......但係即使係龍仔,開車嗰下都未至於令我成樽水倒落個身度。

臨落車去低地台區坐,真係理解乘客的不滿......個冷氣等於我屋企天花板咁高,好心唔好用球型口啦。
而類似74A呢類客量飄忽的線,同一班車可以9個乘客入隧道,
亦可以幾乎坐滿,假如麗豪殺多幾個客出來就可能要企喇。

天瑞總站 發表於 2009-8-8 02:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EH9097 發表於 2009-8-8 02:47 | 顯示全部樓層

原帖由 天瑞總站 於 2009-8-8 02:24 發表
你要理解,搭2C,7M個班係老人家
好易企唔穩,平路還好,一級級咁易你估易企架?
就算係後生仔都有機會失平衡跌親啦,何況係老人家?

咁叫九巴幫7M同2C派ASV同ATS啦