hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 俾人插到反眼既車
開啟左側

俾人插到反眼既車

WM 發表於 2009-8-8 02:51 | 顯示全部樓層

原帖由 EH9097 於 2009-8-8 00:58 發表
嘩嘩嘩!!!大佬,而家九巴派新車呀!!!
你班市民仲響度嘈!!!
上樓梯跣親係佢地自己唔小心..
74A 同263M唔派單層唔通派3AD先滿意呀??
要知道74A 同263M既客量係點先得架!!!
所以樓主唔洗理d野蠻市民 ...

師兄你又唔洗咁激動既,冷靜d...
不過講真,Scania K230UB多缺點呢個係一個事實
一望無際既後山位,專for姚明校既出風口同埋低地台車冇低地台座位呢d車體設計上既漏洞亦都係冇得改變既
九巴當初入呢批車時冇考慮到呢d缺點會帶黎既後果就同當年佢地入BACo珍寶一樣
佢地只係認為架車用料新,設計時尚就完全冇問題,冇細心諗過背後為乘客帶黎既就只有失望同不便

枉佢地仲用左"九巴服務 日日進步"呢句標語十幾年,連入一款車都可以冇係乘客方面諗已經係一大弊政
本來入一款完全冇入過既車款已經風險大,佢重要係冇先入樣辦車測試乘客反應既情況下就大量入貨
而家得出黎既結果大家有目共睹,多梯級同講大話既低地台座位為乘客帶黎既只有噓聲四起
入一款自家有購入經驗既車真係咁難?本來九巴應該非常熟悉Dart既特性,當個個都以為佢會入E200 Dart時
佢就特登背道而馳,入一款自家冇購入經驗既車款,最後就只有難為乘客
雖則E200 Dart未必可以做到一百分,但係對比起而家堆K230UB既情況就一定比較優勝

一間公共交通機構營運最基本既就係要以民為本,佢連呢d咁基本既野都做唔到,重竟然重踩落平頂寶既舊氹
雖然AM同AA已經年事已高,要搵接班人,但係我相信ASB同ASC往後十幾年只會為九巴帶黎更多投訴
既然九巴咁唔識反省,咁佢就更加要為自己種既因而承受番個結果
(以上純粹個人意見)

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
kaka1985 + 2 Agree~
limited + 3 大致認同你的意見

查看全部評分

aiisack 發表於 2009-8-8 03:39 | 顯示全部樓層
雖然我都唔係特別鐘意呢批車, 但.....一架巴士好地地, 點解甘多人嫌 3 嫌 4.....行得郁咪算law, 巴士jei
另一方面, 我都有巴士牌, 雖然未渣過呢款車, 但我唔信渣佢真係甘痛苦

我細個10多年前, 見 d 六七十公公婆婆咪又係甘樣搭"雞"...... 一_一
EH9097 發表於 2009-8-8 03:53 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2009-8-8 02:51 發表

師兄你又唔洗咁激動既,冷靜d...
不過講真,Scania K230UB多缺點呢個係一個事實
一望無際既後山位,專for姚明校既出風口同埋低地台車冇低地台座位呢d車體設計上既漏洞亦都係冇得改變既
九巴當初入呢批車時冇考慮到呢d ...

其實九巴咁做,加入一款新車都唔錯,因為一嚟九巴車隊內車型多花款d.
二嚟萬一其他型號有問題唔可以行都有批車頂住先..當年九巴都係嘗試架啦...
"自古成功在嘗試"...我相信當年d冷氣車,即係DX2437.響90年代早期一樣比人投訴,而家呢??冷氣車已經好受歡迎,所以今日有人唔鍾意ASB,他朝有日佢地會接受,習慣左就無事...
你可能唔認同我既講法,不過各花入各眼,我就覺得ASB唔錯啦..
EH9097 發表於 2009-8-8 03:59 | 顯示全部樓層

原帖由 aiisack 於 2009-8-8 03:39 發表
雖然我都唔係特別鐘意呢批車, 但.....一架巴士好地地, 點解甘多人嫌 3 嫌 4.....行得郁咪算law, 巴士jei
另一方面, 我都有巴士牌, 雖然未渣過呢款車, 但我唔信渣佢真係甘痛苦

我細個10多年前, 見 d 六七十公公婆婆 ...

我話你知丫..唉
而家d人要求高過當年好多啦,搭巴士無冷氣仲慘過要佢地去死...
派3+2AD又話係老爺車,之前279X比人話過..
派AVW上斜慢又去鬧車長...
而家派ASB新巴士又唔鍾意
真係想佢地洗唔洗全線派ATEU同AVBW先滿意呀??
叫佢地不如自己買部私家車出入啦..
FA9671 發表於 2009-8-8 04:03 | 顯示全部樓層
我覺得九巴買呢隻車個目的係為左慳錢,
佢諗住買D平既單層車黎替D雙層短車,
咁既慳車價又慳營運成本(油錢,隧道費,(牌費?),維修)

所以,係咁既大前提之下,你實在好難要求九巴肯花多d錢去買全低地台或者E200....
因為全低地台車價較貴,維修成本較高,而且維修較麻煩
而E200相比起K230UB黎講都係貴

至於樓上提到既大陸單層車,始終大陸車既機械可靠性,耐用程度都比唔上歐洲車(AP,APM除外)
咁計返條數其實都差得唔多

仲有...我好想講部車個樣靚唔靚並唔係判定部車好定唔好既客觀因素,靚唔靚只係主觀感覺姐

ming 發表於 2009-8-8 05:02 | 顯示全部樓層
原帖由 EH9097 於 2009-8-8 03:59 發表

我話你知丫..唉
而家d人要求高過當年好多啦,搭巴士無冷氣仲慘過要佢地去死...
派3+2AD又話係老爺車,之前279X比人話過..
派AVW上斜慢又去鬧車長...
而家派ASB新巴士又唔鍾意
真係想佢地洗唔洗全線派ATEU同AV ...

你講嘅3個意見本身就唔矛盾

我話九巴2+3AD殘、AVW上斜慢
咁就代表我要硬食一批設計差嘅新車?

好坦白講
咁多年嚟巴士行車時間冇短過
服務安排又冇點好過
但係巴士公司又收貴咗我30幾個%...
依家巴士唔再係當年嘅廉價交通工具喇
我要求佢啲巴士整潔啲、舒適啲...
甚至只係user friendly啲,唔過份掛~

唔好同我講巴士服務冇肉食、唔好要求咁多之類嘅說話
係載通自己將roadshow拆咗出嚟上市
如果一併計算
唔見得巴士業差到冇錢提供合理服務

每個訴求都有佢嘅原因
如果有人投訴
巴士公司係有責任去考慮呢啲意見盡量改善
typ 發表於 2009-8-8 06:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ATE22 發表於 2009-8-8 07:19 | 顯示全部樓層
連香港Scania代理廠d人都話批車設計垃圾
希望唔好再入d怪獸巴士啦
 樓主| aa2_dart 發表於 2009-8-8 08:56 | 顯示全部樓層
原帖由 aiisack 於 2009-8-8 03:39 發表

我細個10多年前, 見 d 六七十公公婆婆 ...

(講真唔該唔好咁保皇黨啦 , 唔好死攬九記啦)
依家個point係咩叫 九巴服務 日日進步 呀?  , 買批新車返黎就唔該理下乘客既感受啦.......依家我地唔係pat pat痕搲D野出黎講 , 呢D係一架『新』巴士大家好明顯既缺點......
if 我係個客雖然係黎架『新』巴士 , 點呀? 最basic既冷氣風口都校唔到....想校下個風口要求唔算高要求下化....想點呀 ?

冇人講架車點渣 , 一路keeping on都係講係乘客角度睇呢批車......
你咁講 , 叫D雞車唔好退啦....繼續行啦.....睇下去到今時今日會唔會俾到插爆肺.....

根本K230呢隻車完全唔岩香港 , 仲要搵K230去行一D之前用雙層既線.......九記班友想點呀 ? , 我都開始懷疑九記班友係咪本身唔知K系Chassis有後山 , 本身ASU有冇後山唔易睇......
訂左雞仔先知.......但知道點解仲要加訂長陣同訂一樣有後山既B7RLE呢 ?

E200 Dart低地台位又係same case , 個風口又係校唔到 , 計我話最掂都係pointer B6 / dart , pointer Body個冷氣風口design夠唒低 , 掂! ( 但空間感即時細左  ) , depends on我自己寧願空間感細左好過校唔到冷氣風口先囉.....

um......之前有人話個天花咁高係咪大影響 , 我可以答「係」 , 依家新車冷氣D風係湧出黎 (架車本身D空氣係唔涷), 唔似得以前舊車本身D空氣係冰而冷氣D風只係小小風 , 比我真係prefer舊車個種冷氣感覺.....隨時仲涷過新車
而家D新車隨時吹到頭都痛.......個日坐74A低地台位先睇到個豆丁俾D風吹到三七分界

同埋我想講 , 佢好彩知死冇掟落去211 , 你知翠竹班大帝 , 整批咁既車黎九記仲唔俾人插.....

仲有聽聞唔sure係咪堅 , 有人傳話行電個種wheelchair係唔係太夠闊通過2個轆中間既通道........(如果係堅 , 呢個就係大問題啦....)

Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
kay 發表於 2009-8-8 09:12 | 顯示全部樓層

其實唔買都買左,唔行都行緊,係度嘈都解決唔到問題......
世界很簡單 人類很複雜