hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 俾人插到反眼既車
開啟左側

俾人插到反眼既車

mg5850 發表於 2009-8-8 10:29 | 顯示全部樓層

之前聽某個師兄講有個女人話:九巴又慳錢買埋D大陸車返來
FREEDOMSTRIK 發表於 2009-8-8 10:36 | 顯示全部樓層
上次我坐ASC覺得落車門開得好慢,停左車仲要等幾秒先開
S3N92 發表於 2009-8-8 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 NV58 於 2009-8-8 00:50 發表

That's quite a lot more expensive though. KMB bought the K230UBs with price playing a significant factor obviously. With that in mind, why would they get the more expensive N230UB anyway.

In any ca ...

所以九巴點解咁好試呢款車....真係錢作怪也
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
Forensic 發表於 2009-8-8 10:40 | 顯示全部樓層

而家人地嘈唔係話部車唔舒服,而係針對部車既設計有潛在危險同埋調較唔到風口,完全不user-friendly.
連呢d最基本既野都做唔到,你巴士公司派部曉飛既巴士黎到勢係假.
S3N92 發表於 2009-8-8 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE22 於 2009-8-8 07:19 發表
連香港Scania代理廠d人都話批車設計垃圾
希望唔好再入d怪獸巴士啦

好似話加訂
小弟唔鐘意富豪...不過都期待緊批MCV B7
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
sham 發表於 2009-8-8 10:45 | 顯示全部樓層
RE: 最近仲誇 , 連續3-4鑊有老人家落雨搭7M , 2C上樓梯跣親

呢個情況其實都一早估到。就算係唔係落雨,有樓級都係危險。而家呢款車,低地台位置後已經黎幾樓梯,如果佢高地台的前半part先黎個斜台都話好d。當然~我又唔係工程司,這做法配落呢部車可唔可行,我就唔清楚喇。
WinnieThePooh 發表於 2009-8-8 11:13 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2009-8-8 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-8-8 06:56 發表

你唔係下話
用拎樽水飲黎比較架車好唔好?根本坐乜車都唔應該飲水,因為架車隨時都會急剎,無論係ASB或者乜野龍仔,你仲好意思拎上黎講

我都係當講笑咁講嗟,我唔係比較架車好唔好,
而係回應前面有人話「推背」,比較開車的「推背度」而已。
當時架車已經停在燈位車龍後,我的確係無留意前面幾時轉燈,因為平時我飲水時開車都唔會有咩事架嘛。
係呀,我係笨/唔安全/論盡,亦都因為未習慣,但講下自己見聞又幾時變成道德教育?

我上車前,夠聽到有等車女乘客話架車好靚,上車之後好開心咁四圍睇添,我都覺得好欣慰架。
可能又會有人話我做乜之前唔講,但我那個回應就只係回應前面的評論,當時無意「離題」。

講返ASB/ASC......ASB我未搭過,唔知,但ASC係有相對大量的低地台座位架喎。
不過以我所見,健壯人士多數主動選擇坐近車尾,原因大家自己諗喇。
jx6215 發表於 2009-8-8 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 sham 於 2009-8-8 10:45 發表
RE: 最近仲誇 , 連續3-4鑊有老人家落雨搭7M , 2C上樓梯跣親

呢個情況其實都一早估到。就算係唔係落雨,有樓級都係危險。而家呢款車,低地台位置後已經黎幾樓梯,如果佢高地台的前半part先黎個斜台都話好d。當然~我又唔係 ...

唉...
唉2C都唔岩用香港仲有幾多線用得著?

就算架車點平點好
第一批車都唔應該一次過買咁多
加買都起碼得行左一段時間表現先再算.

再者
依批車又唔算係大型車又唔係小型車
實在唔清楚巴士公司想要佢做乜
MS5527 發表於 2009-8-8 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 Dennis34 於 2009-8-7 23:47 發表
仲有,批車嘅後門開得太慢,次次搭親都總有客以為司機唔開門而叫"有落"。

http://i80.photobucket.com/albums/j175/dennis34aa2/KMB%202/K0917 ...

冇錯,我差D撞落度門度