hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及電子遊戲 Facebook : Airlinemanager
開啟左側

Facebook : Airlinemanager

sereniti 發表於 2009-8-20 17:18 | 顯示全部樓層

Airbus 319
Ulan Bator -- Salzburg
Ulan Bator -- Zurich

Boeing 737
New York -- Ibiza
Ottawa -- Salzburg
Warsaw -- Dhaka
Munich -- Detroit

Airbus 321
New Delhi -- Graz
New Delhi -- Venice
Cairo -- Antananarivo
Munich -- Nairobi

Boeing 787
Hong Kong -- Mexico City

之前有 4架ERJ190
但已全數退役
基本上每天都會買 1-2架機

其實像 A319 vs B737 / A321 vs B757
大家會如何選擇

個人認為 A320 & MD80 都是無必要買

另外
好像沒有台灣各機場

中國結束一黨專政,香港全面普選。
AD18 發表於 2009-8-20 18:13 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

個人 prefer 揀番 Boeing 既機
一黎速度比 Airbus 既機快 , 二黎又載得多人

*睇過晒 , airline manager 係無台灣既機場..
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
tsoikc 發表於 2009-8-20 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 marco220 於 2009-8-20 13:32 發表

我第一架用$買嘅機就係ERJ190
而家機隊有4架機,分別係
ERJ190 x2
A319 x2

失禮晒....

我自己有22架機, 13 x B737, 8 x ERJ 190, 1 x B777
不過ERJ係唔錯, 搵錢都OK快, 而且唔算貴, 又可以
座多過100人, 對於新公司來講係唔錯的選擇.

原帖由 sereniti 於 2009-8-20 17:18 發表
其實像 A319 vs B737 / A321 vs B757
大家會如何選擇

我會用737, 因為一樣錢, 雖然737係用多少少油, 但係同A319比可以座多
18人; 如果話要757, 我寧願入737好過; 因為757航程比737多222公里; 雖
然係可以坐多65人, 但係價錢相差成4.9倍; 所以都係入737好過. A321 航
程得6000KM, 雖然可以坐220人; 價錢同737比. 我自己都係入737跟住就直
上777.
用電時請注意安全!
AD18 發表於 2009-8-22 12:56 | 顯示全部樓層

而家多埋 ATR42 同 ATR72 , 其他原本有既機都貴左唔少...  

hong28828 發表於 2009-8-22 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-8-22 12:56 發表
而家多埋 ATR42 同 ATR42 , 其他原本有既機都貴左唔少...  

ATR42 & ATR72?

原來係因為多左機種搞到貴左...
唔怪得我買第二部ERJ要成差唔多百四萬
仲以為個價錢係因為擁有數量而遞增
AD18 發表於 2009-8-22 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 hong28828 於 2009-8-22 13:05 發表

ATR42 & ATR72?

原來係因為多左機種搞到貴左...
唔怪得我買第二部ERJ要成差唔多百四萬
仲以為個價錢係因為擁有數量而遞增

謝指正先  

ATR42 同埋 ATR72 去做 d 非洲既內陸線就差唔多  
gn921 發表於 2009-8-22 15:49 | 顯示全部樓層

而家多埋 ATR42 同 ATR72 , 其他原本有既機都貴左唔少...  

咁樣就造左隻 bug: 一部用過既 B737 賣既價錢仲高過買果陣個價

所以小弟機隊既 737 數量呢兩日由三十幾架急跌到得番十架
紅塵都給你看破了,是否悲哀
AD153-GJ3303 發表於 2009-8-22 16:54 | 顯示全部樓層
愚問:可唔可以買自己間公司d股票?
tsoikc 發表於 2009-8-22 20:38 | 顯示全部樓層

所以宜家我好頭痕; 不過我都係堅持入777. 升得最多的係737, 差唔多貴
成倍....... 宜家聽開新手玩家開始連機都無...... 得50萬現金比你買機來玩, 難度大幅
提高.......
用電時請注意安全!
AD18 發表於 2009-8-23 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 gn921 於 2009-8-22 15:49 發表

咁樣就造左隻 bug: 一部用過既 B737 賣既價錢仲高過買果陣個價

所以小弟機隊既 737 數量呢兩日由三十幾架急跌到得番十架

放 737 仲好過渣著係手呀  

原帖由 tsoikc 於 2009-8-22 20:38 發表

所以宜家我好頭痕; 不過我都係堅持入777. 升得最多的係737, 差唔多貴
成倍....... 宜家聽開新手玩家開始連機都無...... 得50萬現金比你買機來玩, 難度大幅
提高....... ...

萬事起頭難呀  
我諗緊遲 d 新開既線 , 都唔會再買 737..